INSPIRATION

5 καλλιτέχνιδες που μετέτρεψαν τα ατελιέ τους σε εργαστήρια παραγωγής μασκών

«Νιώθω πως είναι το ελάχιστο που μπορώ να προσφέρω»

πηγή: Instagram @stephaniehirschart
πηγή: Instagram @stephaniehirschart

Η κατάσταση που βιώνουμε, είναι πρωτόγνωρη για όλους. Αντί να επικεντρωθούμε στις δυσκολίες και τα προβλήματα που έρχονται, ας προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις μέρες αυτές. Ακριβώς όπως ορισμένες καλλιτέχνιδες, που εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους σχεδιάζοντας υπέροχες προστατευτικές μάσκες, και η συλλέκτρια Sara Vance, που είδε το έργο τους στα social media κι αποφάσισε να οργανώσει μία ολόκληρη έκθεση γύρω από αυτό.

Η Vance έχει τη δική της γκαλερί, την οποία διαθέτει αποκλειστικά σε γυναίκες.

«Κάποιες από τις μάσκες είναι εξαιρετικές», είπε στο Artnet News. Μέχρι στιγμής, έχει μιλήσει με περισσότερες από πενήντα που έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην ιδέα της. Είναι ενωμένες, με πηγή έμπνευσης την κρίση στην υγεία που έβαλε τον κόσμο μας σε μία παύση.

«Νιώθω πως έπρεπε να κάνω περισσότερα, από το να μείνω απλώς σπίτι», τόνισε η Michelle Hartney από το Chicago. Μέχρι στιγμής, έχει δημιουργήσει εκατό μάσκες, με υλικά από ένα προηγούμενο project. Κάθε φορά που πουλούσε μία, στα 25 ευρώ, δώριζε άλλη μία σε νοσοκομείο της πόλης. «Νιώθω πως είναι το πιο υπεύθυνο που μπορώ να κάνω για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και για να τιμήσω όλες εκείνες τις απίστευτες ψυχές που βάζουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή για εμάς – είναι το ελάχιστο που μπορώ να προσφέρω», ανέφερε.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michelle Hartney (@michellehartneyart) on

Από τους ανθρώπους της Τέχνης που ασχολούνται με το συγκεκριμένο κομμάτι, η συντριπτική πλειονότητα είναι γυναίκες. Υπάρχει, όμως, κι ένα ανδρόγυνο που συμβάλλει ενεργά στην καταπολέμηση της πανδημίας, η Beth Lipman κι ο Ken Sager. Παρότι εκείνη επικεντρώνεται στα έργα από γυαλί κι εκείνος στα δερμάτινα, αποφάσισαν να φτιάξουν μάσκες που, αρχικά, έδιναν αποκλειστικά σε φίλους τους που ήταν γιατροί. Σκέφτηκαν, στη συνέχεια, να τις διαθέσουν σε όλον τον κόσμο.

Η Beth μετρά τα υφάσματα κι ο Sager τα ράβει.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kenneth Sager (@upland_leather) on

Πλέον, δωρίζουν τις δημιουργίες τους σε οργανισμούς που έχουν ανάγκη, ενώ τις πουλούν σε τιμή κόστους. «Έχουμε ολοκληρώσει περίπου 425», δήλωσαν στο Arntet News.

Η Stephanie Syjuco, η οποία, λόγω του lockdown, δεν μπορούσε να πάει στο ατελιέ της που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Berkeley, έφερε το στούντιο στο σπίτι της.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stephanie Syjuco (@ssyjuco) on

«Το μόνο που είχα στα χέρια μου, ήταν εξοπλισμός για μάσκες», εκμυστηρεύτηκε, και ξεκίνησε πρώτα απ’ όλους να τις προετοιμάζει. «Είναι κάτι που άρχισα να κάνω, καθώς δεν είχα κανέναν άλλο τρόπο να εκφράσω τη δημιουργικότητά μου, αλλά ήθελα να καλύψω και τη ζήτηση που ήξερα πως θα ήταν αυξημένη.»

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stephanie Syjuco (@ssyjuco) on


Από τις 20 Μαρτίου, έχει δωρίσει περισσότερα από 800 κομμάτια «σ’ εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και στις ευπαθείς ομάδες». Προμηθεύεται τα υφάσματά της από έρανο που ξεκίνησε και συγκέντρωσε 2 χιλιάδες δολάρια, ενώ τη βοήθησαν πολύ και οι φίλοι της.

Μία ακόμη Stephanie που αφιερώνει το χρόνο στης στη δημιουργία προστατευτικού εξοπλισμού, είναι η Stephanie Hirsch. Η πρώην σχεδιάστρια μόδας που περνάει τις μέρες της καραντίνας στο σπίτι της στο Hamptons, παράγει μικρά έργα τέχνης. Μαζί με τη Natasha Schlesinger, σύμβουλο τέχνης στο ArtMuseNY, πουλούν τις φλοράλ μάσκες τους που γράφουν επάνω LOVE (αγάπη), έναντι 45 δολαρίων. Με 175 δολάρια, όμως, προσθέτουν κρύσταλλα Swarovski.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stephanie Hirsch (@stephaniehirschart) on

Η πρώτη παρτίδα εξαντλήθηκε, όμως στις 15 του μήνα κυκλοφορεί μία νέα σειρά. Το 20% των εσόδων, δωρίζεται απευθείας στην οργάνωση Direct Relief.