INSPIRATION

6 ισχυρές κυρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα

Ο τραπεζικός τομέας θεωρούταν ανέκαθεν ανδροκρατούμενος. Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 58% του κατώτερου προσωπικού σε χρηματοοικονομικές εταιρείες, ενώ μόνο το 26% κατέχει ανώτερες θέσεις. Παρά την ανάγκη και τις φωνές, που ζητούν την ένταξη όλο και περισσότερων γυναικών στον κλάδο αυτόν, φαίνεται πως πολλοί δεν είναι τόσο πρόθυμοι να δεχθούν την γυναικεία παρουσία σε καίριες θέσεις. Το 2019, όταν ο Al Green, Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ρώτησε τους Διευθύνοντες Συμβούλους μερικών από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως, αν πιστεύουν ότι ο διάδοχός τους θα μπορούσε να είναι γυναίκα, κανένας δεν απάντησε.

Την ίδια στιγμή, ερευνητές του Stanford GSB παρατήρησαν ότι εταιρείες, χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα, που απασχολούν ίσο περίπου αριθμό γυναικών και ανδρών τείνουν να σημειώνουν αύξηση στις τιμές των μετοχών τους. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν γιατί οι επενδυτές φαίνεται να επηρεάζονται από την ποικιλομορφία αυτή, διαπίστωσαν ότι οι επενδυτές πίστευαν ότι οι εταιρείες με ισχυρή παρουσία και των δυο φύλων ήταν πιο ηθικές, λιγότερο πιθανό να τραβήξουν αρνητική προσοχή και πιο πιθανό να σκεφτούν πέρα από το συνηθισμένο.

Παρακάτω, ακολουθούν οι 6 πιο ισχυρές γυναίκες, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας οικονομίας και κατέχουν ηγετικές θέσεις στον τραπεζικό τομέα, αποδεικνύοντας την δυναμικότητα και τις δυνατότητές τους.

Alison Rose, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ομίλου Royal Bank of Scotland

Πηγή φωτογρφίας www.thetimes.co.uk

Ξεκίνησε την καριέρα της ως ασκούμενη στην National Westminster Bank το 1992. Η Rose διορίστηκε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της RBS στις 27 Φεβρουαρίου 2014. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ως επικεφαλής της εμπορικής τραπεζικής και του private banking, ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο για την τράπεζα, προκειμένου να τοποθετηθούν περισσότερες γυναίκες σε κομβικές θέσεις και στο διοικητικό συμβούλιο.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, διορίστηκε ως επικεφαλής της προσπάθειας του Υπουργείου Οικονομικών, για την αντιμετώπιση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες, ενώ καθ’όλη τη διάρκεια της καριέρας της στηρίζει και μάχεται για την γυναικεία επιχειρηματικότητα. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους, έγινε αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της NatWest Holdings. Ένα χρόνο αργότερα, διαδέχθηκε τον Ross McEwan στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του RBS Group και έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε μια τέτοια θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Jane Fraser, Πρόεδρος της Citi, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Global Consumer Banking

Kyle Grillot | Bloomberg via Getty Images

Προτού γίνει μέλος της Citi, η Fraser ήταν συνεργάτης της McKinsey & Company. Ξεκίνησε την καριέρα της στην Goldman Sachs στο τμήμα Συγχωνεύσεων και Εξαγορών στο Λονδίνο και στη συνέχεια εργάστηκε για την Asesores Bursátiles στη Μαδρίτη. Το 2004 ξεκίνησε να εργάζεται στη Citi. Από το 2007 έως το 2009, ήταν επικεφαλής της Στρατηγικής Συγχωνεύσεων και Εξαγορών, ενώ μετά για 4 χρόνια, έως το 2013, ήταν Διευθύνουσα Σύμβουλος της Global Private Bank της Citi. Από το 2013 έως το 2015, ήταν Διευθύνουσα Σύμβουλος της Αμερικανικής Καταναλωτικής και Εμπορικής Τραπεζικής και της CitiMortgage.  Από το 2015 έως το 2019, διετέλεσε Διευθύνουσα Σύμβουλος της Citi Latin America.

Τα καθήκοντά της, σε παγκόσμιο επίπεδο, αφορούν τον τομέα της καταναλωτικής πίστης σε 19 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της λιανικής τραπεζικής και της διαχείρισης πλούτου, των πιστωτικών καρτών, των υποθηκών και της τεχνολογίας.

Ana Patricia Botín-Sanz de Sautuola O’Shea, Εκτελεστική Πρόεδρος του Santander Group

Πηγή φωτογραφίας www.mundiario.com

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2014, η Ισπανίδα τραπεζίτισσα διορίστηκε εκτελεστική πρόεδρος του Santander Group, και έγινε η τέταρτη γενιά της οικογένειας Botín που κατείχε το ρόλο αυτό. Πριν από αυτή τη θέση, ήταν Διευθύνουσα Σύμβουλος της Santander UK, ρόλο που κατείχε από τον Δεκέμβριο του 2010.

Το 2005, η Botín ανακυρήχθηκε από το περιοδικό Forbes ως η 99η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο. Το 2009, κατατάχθηκε στην 45η θέση. Τον Φεβρουάριο του 2013, διακρίθηκε ως η τρίτη πιο ισχυρή γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Woman’s Hour στο BBC Radio 4 και το 2019, ανέβηκε στην 8η θέση με τις πιο ισχυρές γυναίκες του Forbes.

Stacey Cunningham, Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης

Πηγή φωτογραφίας twitter @stacey_cunning

Η Stacey Cunningham είναι τραπεζίτισσα και η 67η πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE). Είναι η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος του NYSE, αλλά η πρώτη που έχει την πλήρη ηγεσία των συναλλαγών.

Ξεκίνησε να εργάζεται ως ασκούμενη στο NYSE κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και συνέχισε να εργάζεται ως  υπάλληλος συναλλαγών στο χρηματιστήριο μέχρι το 2005. Έπειτα, συνέχισε την καριέρα της στο χρηματιστήριο Nasdaq ως διευθύντρια κεφαλαιαγορών και επικεφαλής πωλήσεων για υπηρεσίες συναλλαγών στις ΗΠΑ. Το 2012, η Cunningham επανήλθε στο NYSE και ανέλαβε τη θέση του COO. Στις 22 Μαΐου 2018, διορίστηκε πρόεδρος του NYSE και το Νοέμβριο του ίδιου έτους, ανακηρύχθηκε ως μία από τις 100 πιο σπουδαίες γυναίκες από το BBC.

Mary Erdoes, Διευθύνουσα Σύμβουλος του τμήματος Διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και Πλούτου της JPMorgan

Photograph by Stuart Isett/ Fortune

Ξεκίνησε την καριέρα της στην εταιρεία Stein Roe & Farnham και στη συνέχεια, συνέχισε στο Bankers Trust. Το 1996, προσχώρησε στην J.P. Morgan, στο τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, όπου και εργάστηκε ως επικεφαλής σταθερού εισοδήματος για άτομα υψηλής καθαρής αξίας, ιδρύματα και δωρεές. Τον Μάρτιο του 2005, διορίστηκε Διευθύνουσα Σύμβουλος της J.P. Morgan Private Bank. Τον Σεπτέμβριο του 2009, ανέλαβε τη θέση που κατέχει μέχρι και σήμερα, ενώ θεωρείται πιθανή διάδοχος του τωρινού Διευθύνοντος Συμβούλου της JPMorgan Chase & Co., Jamie Dimon.

Το 2012, συμπεριελήφθη στη λίστα με τις 50 προσωπικότητες που κινούν τα νήματα των αγορών, του Bloomberg Markets. Τον Μάρτιο του 2013, το Business Insider την χαρακτήρισε ως μια από τις 25 πιο ισχυρές γυναίκες στη Wall Street, ενώ το 2016, ανακηρύχθηκε η 60η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο από το Forbes.

Adena Friedman, Διευθύνουσα Σύμβουλος του χρηματιστηρίου Nasdaq

Πηγή φωτογραφίας Facebook @AdenaTFriedman

Μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt, η Friedman προσχώρησε στο Nasdaq το 1993, όπου μεταξύ άλλων εργάστηκε ως CFO. Έφυγε από το Nasdaq το 2011 για να εργαστεί στην ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων Carlyle Group ως CFO και Γενική Διευθύντρια, μια θέση που κατείχε μέχρι το 2014.  Η Friedman επέστρεψε στο Nasdaq ως Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος. Έγινε CEO τον Ιανουάριο του 2017, αντικαθιστώντας τον Robert Greifeld.

Σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, Power Women, η Friedman θεωρεί το Nasdaq ως «κινητήρα του καπιταλισμού» και έχει επικεντρωθεί στη «διαφοροποίηση του Nasdaq σε μια εταιρεία τεχνολογίας με έμφαση στις ευκαιρίες ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα τις υπηρεσίες έρευνας δεδομένων».