RETRO

Ada Lovelace: Η κόρη του Λόρδου Byron που άλλαξε τον κόσμο

Η ζωή και το έργο της πρώτης προγραμματίστριας της ιστορίας

πηγή: wikipedia.org
πηγή: wikipedia.org

Όταν ήταν 12 ετών, ήθελε να πετάξει. Το προσπάθησε, μελετώντας τα πουλιά και εξερευνώντας τρόπους με τους οποίους τα διάφορα υλικά θα μπορούσαν να γίνουν τα φτερά της – μάλιστα, έδωσε στη μελέτη της το όνομα«Πετολογία». Αλλά δε συνέχισε για πολύ. Σταμάτησε όταν η μητέρα της τη μάλωσε διότι είχε παρατήσει τα μαθήματά της. Ο λόγος για την Ada Lovelace.

πηγή: wikipedia.org

Ήταν η κόρη του ρομαντικού ποιητή Λόρδου Byron, ο οποίος αποκαλύσε τη σύζυγό του, Anabelle, Πριγκίπισσα των Παραλληλογράμμων. Ένα μήνα μετά τη γέννησή της, το ζευγάρι χώρισε. Η μητέρα της την απομάκρυνε από εκείνον και μετακόμισαν στο Λονδίνο.

Η Ada μεγάλωσε σε ένα απόλυτα αυστηρό περιβάλλον. Έμαθε αριθμητική, μουσική και γαλλικά, με τη Λαίδη Byron να προσπαθεί να καταπιέσει κάθε τάση της προς τη δημιουργικότητα. Τη θεωρούσε «επικίνδυνη και ίσως καταστροφική» – ίσως επειδή αποτελούσε την αιώνια αγάπη του αλλοτινού της συντρόφου.

«Τι είναι η φαντασία;», αναρωτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1841. Και στο μυαλό της ήρθαν δύο πράγματα. Το πρώτο, ήταν ικανότητα της σύνδεσης δύο φαινομενικά άσχετων πραγμάτων. Έπειτα, έγραψε πως, «Φαντασία είναι η ικανότητα της Ανακάλυψης. Είναι αυτό που μπαίνει στους αόρατους κόσμους που μας περιβάλλουν, εκείνους της Επιστήμης.»

Σήμερα, είναι γνωστή ως η πρώτη προγραμματίστρια της ιστορίας.

«Η Lovelace δεν ήταν μία συνηθισμένη γυναίκα της εποχής της, όχι μόνο γιατί της επέτρεψαν να έρθει σε επαφή με τα μαθηματικά, αλλά επείδή την ενθάρρυναν να το κάνει», έχει αναφέρει η Valrie Aurora, διευθύντρια του οργανισμού Ada Initiative. «Δείχνει πού μπορούν να φτάσουν οι γυναίκες, εάν τους δοθεί η ευκαιρία.»

Η δική της ευκαιρία εμφανίστηκε όταν γνώρισε το διακεκριμένο μαθηματικό Charles Babbage, ο οποίος αργότερα έγινε φίλος και μέντοράς της.

Στις 5 Ιουνίου 1833, όταν ήταν 17 ετών, έκανε το ντεμπούτο της. Εκείνος, ένας χήρος γύρω στα 40, ήταν καλεσμένος στη δεξίωση και εκστασιάστηκε από την παρουσία της. Μίλησε με ενθουσιασμό για μία εφεύρεσή του, έναν πύργο με πεπερασμένους τροχούς που μπορούσε να κάνει ακριβείς υπολογισμούς μόνο με το γύρισμα ενός μοχλού. Μερικές  μέρες αργότερα, η Λαίδη Byron οδήγησε την κόρη της στο σπίτι του ώστε να δει από κοντά το περίφημο μηχάνημα. Όπως είναι φυσικό, της έκανε τεράστια εντύπωση και οι δυο τους ξεκίνησαν να αλληλόγραφούν, ανταλλάσσοντας ιδέες για την επιστήμη τους.

Οι επιστολές τους ξεκίνησαν στις 10 Ιουνίου 1835 και συνεχίστηκαν μέχρι τις 12 Αυγούστου 1852. Της έγραφε για τα σχέδιά του κι εκείνη απαντούσε φλυαρώντας για τις φιλοδοξίες της. «Πιστεύω πως η αφοσίωσή σου στα μαθηματικά είναι τέτοια που ίσως χρειαστεί να κάνεις εξετάσεις», της είχε αναφέρει χιουμοριστικά.

πηγή: wikipedia.org

Όταν ο Babbage ξεκίνησε ένα νέο project, την Αναλυτική Μηχανή, η Ada ήταν στο πλευρό του. Εκείνος ταξίδεψε στο Τορίνο για να το προωθήσει και συνάντησε τον επίσης μαθηματικό, Luigi Federico Menabrea, ο οποίος συμφώνησε να συντάξει μία μελέτη σχετικά με τη Μηχανή. Τον Οκτώβριο του 1842 τη δημοσίευσε σε μία ελβετική επιστημονική εφημερίδα και η Lovelace ανέλαβε να τη μεταφράσει από τα γαλλικά, προσθέτοντας τις δικές της σημειώσεις. Από τις οκτώ χιλιάδες λέξεις του αρχικού κειμένου, η δική της εκδοχή ήταν υπερδιπλάσια, αγγίζοντας τις είκοσι χιλιάδες!

Αυτή της η μετάφραση, μαζί με τις παρατηρήσεις, δημοσιεύθηκε την επόμενη χρονιά και αποτελεί τη μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, προσφορά στην επιστήμη της πληροφορικής: Περιέγραψε με απόλυτη σαφήνεια πώς θα λειτουργούσε η συσκευή του Babbage και έθεσε τα θεμέλια για τον αργαλειό του Ζακάρ. Προέβλεψε πως μία παρόμοια μηχανή, θα κατάφερνε μελλοντικά όχι μόνο να επιλύει μαθηματικά προβλήματα, αλλά να συνθέτει πολύπλοκη μουσική και να περάγει γραφικά. Επιπλέον, παρουσίασε ένα σχέδιο για το πώς η Αναλυτική Μηχανή θα μπορούσε να υπολογίζει τους αριθμούς Bernoulli. Αυτό ακριβώς το σχέδιο θεωρείται από τους ιστορικούς το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή και η Ada Lovelace, η πρώτη προγραμματίστρια της ιστορίας.

πηγή: wikipedia.org

Στο φιλικό της περιβάλλον, ανήκαν επίσης ο Charles Dickens, o Φυσικός Michael Faraday και o Μαθηματικός David Brewster.

Δυστυχώς, η προσφορά της στην επιστήμη έληξε νωρίς. Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία της πνοή στις 17 Νοεμβρίου 1852. Έπασχε από καρκίνο της μήτρας και η κατάστασή της είχε επιδεινωθεί σημαντικά. Ήταν μόλις 36 ετών.

Το έργο της Ada Lovelace αναγνωρίστηκε το 1980. Προς τιμήν της, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ παρουσίασε τη γλώσσα προγραμματισμού Ada, ενώ η βρετανική Εταιρεία Πληροφορικής απονέμει κάθε χρόνο Βραβείο με το όνομά της.

Η κόρη του Λόρδου Byron και της Πριγκίπισσας των Παραλληλογράμμων άλλαξε τον κόσμο.