POWER

Οι αυτοδημιούργητες: Αυτές είναι οι δέκα πλουσιότερες γυναίκες στις ΗΠΑ

Πηγή φωτογραφίας: @oprah

Όταν ένας δισεκατομμυριούχος παίρνει διαζύγιο, είναι σίγουρο ότι θα του κοστίσει ακριβά. Γι’ αυτό και οι πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο, κάποιες από τις οποίες πλησιάζουν την κορυφή, έχουν αποκτήσει τις αμύθητες περιουσίες τους λόγω κληρονομιάς.

Στην περίπτωσή μας, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι 10, αυτοδημιούργητα πλουσιότερες, γυναίκες της Αμερικής, είναι ως επί το πλείστον επιχειρηματίες και η κάθε μία έχει χαράξει τη δική της πορεία στον business κόσμο.

Σύμφωνα με το Forbes, οι ηλικίες των δισεκατομμυριούχων γυναικών ποικίλουν, καθώς στην κατάταξη βρίσκονται γυναίκες από 21 έως 92 ετών. Μάλιστα, οι περιουσίες τους αγγίζουν συνολικά τα 81,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

#1 Diane Hendricks

Στην κορυφή της λίστας, με περιουσία που αγγίζει τα 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια, βρίσκεται η Diane Hendricks. Ίδρυσε μαζί με τον σύζυγό της, την εταιρία «ABC Supply» στο Beloit, Wisconsin, το 1982. Από το 2007, που έχασε τον σύζυγό της, Ken, είναι η κύρια μέτοχος της εταιρίας.

Η «ABC Supply» είναι μία μεγαλύτερες εταιρίες χονδρικής διανομής στέγης και παραθύρων στην Αμερική. Κατάφερε να «εξολοθρεύσει» τους ανταγωνιστές της, καθώς το 2010, αγόρασε την αντίπαλη εταιρία «Bradco» και το 2016, την L & W Supply, βασικό διανομέα δομικών υλικών.

Η εταιρεία διαθέτει 780 καταστήματα και πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις. Η Hendricks, προτού γνωρίσει τον Ken, πουλούσε προκατασκευασμένα σπίτια ενώ ο Ken, ασχολείτο με τις οροφές. Μαζί, αποφάσισαν να συνδυάσουν τα ταλέντα και τις γνώσεις τους, τα οποία εν τέλει τους απέφεραν δισεκατομμύρια.

Έχει ξοδέψει εκατομμύρια στην τοπική οικονομική ανάπτυξη, ανοικοδομώντας ολόκληρες γειτονιές στο Beloit και φέρνοντας αρκετές νέες επιχειρήσεις στο κράτος.

#2 Meg Whitman

Η Meg Whitman με περιουσία 4 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ευρύτερα γνωστή για την επιτυχή της πορεία ως Διευθύνων Σύμβουλος στο Ebay από το 1998 έως και το 2008.

Κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα της εταιρίας, από 5,7 εκατομμύρια δολάρια σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Όταν πρωτοξεκίνησε να εργάζεται στην Ebay, η εταιρία αριθμούσε μόλις 30 υπαλλήλους, ενώ όταν αποφάσισε να αποσυρθεί από αυτή, άφησε πίσω της 15.000 υπαλλήλους.

Ταυτόχρονα, από το 2011 μέχρι και το 2015, διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Hewlett-Packard (HP), και ήταν παρούσα όταν η εταιρία διαχωρίστηκε σε HP Inc. και Hewlett Packard Enterprise.

Αν και αποσύρθηκε από Γενική Διευθύντρια της Hewlett Packard Enterprise το 2015, παραμένει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας. Μέλος του συμβουλίου είναι και στις εταιρίες Procter & Gamble και Dropbox.

Ένα από τα πρόσφατα επαγγελματικά βήματα της Meg Whitman, ήταν η ανάδειξή της σε CEO της Quibi του Jeffrey Katzenberg, μιας νέας πλατφόρμας βίντεο μικρής μορφής. Η πλατφόρμα αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 6 Απριλίου 2020 σε App Store και Google Play. Η Meg Whitman κατάφερε να «κλείσει» χρηματοδότηση για το επικείμενο project, ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το 2018, η Whitman επένδυσε στην εταιρεία e-sports Immortals LLC που εδρεύει στο Los Angeles και κατέλαβε κι εκεί μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο.

Είναι παντρεμένη με τον νευροχειρουργό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Stanford, Griffith Harsh IV.

#3 Marian Ilitch

Η Marian Ilitch και ο σύζυγός της, Mike, ο οποίος απεβίωσε τον Φεβρουάριο του 2017, ίδρυσαν μαζί την «Little Caesars Pizza», το 1959.

Η κυρία Ι. όπως είναι πλέον γνωστή, αποτελεί την κάτοχο της αλυσίδας πιτσαριών, με συνολικά ετήσια έσοδα δραστηριοτήτων, περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σήμερα η επιχείρηση έχει καταστήματα και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά και 18 καταστήματα στον υπόλοιπο κόσμο.

Στις «οικογενειακές επιχειρήσεις», προστέθηκαν ανά τα χρόνια και μαζί με δεκάδες άλλες επιχειρήσεις, η ομάδα χόκεϊ «Detroit Red Wings», και το ξενοδοχείο και καζίνο «MotorCity».

Αυτή την περίοδο, η Ilitch, βοηθά στην κατασκευή ενός αθλητικού και ψυχαγωγικού χώρου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ντιτρόιτ που περιλαμβάνει από σχολείο μέχρι και γήπεδο.

#4 Judy Faulkner

Η Judy Faulkner, 79 ετών, ίδρυσε το πλέον κορυφαίο λογισμικό παροχής ιατρικών αρχείων, το 1979 σε ένα υπόγειο στο Wisconsin.

Το ονόμασε «Epic», γιατί «επική» είναι μια ένδοξη απομυθοποίηση των γεγονότων ενός έθνους. Όπως η Iλιάδα ή η Οδύσσεια περιέγραψαν τα ένδοξα κατορθώματα του Αχιλλέα και του Οδυσσέα αντίστοιχα, τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας στο «Epic» καταγράφουν την ιστορία της υγειονομικής περίθαλψης ενός ασθενούς με την πάροδο του χρόνου.

Η Faulkner, είναι προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, και εξακολουθεί να είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, η οποία σύμφωνα με τις πωλήσεις του 2018, είχε αξία 2.9 δισεκατομμύρια.

Το Epic διατηρεί ιατρικά αρχεία 250 εκατομμυρίων ασθενών και χρησιμοποιείται από κορυφαία ιατρικά κέντρα όπως η Johns Hopkins και η κλινική Mayo.

Η Faulkner δώρισε το 99% της συμμετοχής της στην Epic σε ένα ιδιωτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα, με την «αξία» της να αγγίζει τα 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

#5 Thai Lee

Η Thai Lee είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας «SHI International», η οποία είναι υπεύθυνη για παροχή λογισμικού. Κορυφαίοι της πελάτες είναι η Boeing και της AT&T.

Η εταιρία, με έσοδα περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, διαχειρίζεται περίπου 20.000 πελάτες.

H Thai Lee, έχει στην κατοχή της 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και γεννημένη το 1958 στην Μπανγκόκ, μεγάλωσε στη Νότια Κορέα και μετακόμισε στις ΗΠΑ για να αποφοιτήσει από το λύκειο.

Η Lee και ο πρώην σύζυγός της, Leo Koguan, αν και διαζευγμένοι, διατηρούν σχέσεις, καθώς ο δεύτερος είναι επίσης ιδρυτής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «SHI International».

Το 2018, ο Lee προσχώρησε στο διοικητικό συμβούλιο της Sonde Health, θυγατρικής της εταιρείας PureTech Health της βιο-φαρμακευτικής εταιρείας, που αναπτύσσει τη φωνητική διαγνωστική τεχνολογία.

#6 Judy Love

Πηγή φωτογραφίας: okcfriday.com

Η Judy Love και ο σύζυγός της, Tom, άνοιξαν το πρώτο βενζινάδικο τους στη Watonga της Οκλαχόμα το 1964 χρησιμοποιώντας ένα δάνειο ύψους 5.000 δολαρίων που πήραν από τους γονείς του Tom.

Η Judy διηύθυνε την εταιρεία με τον Tom μέχρι το 1975, όταν και επέστρεψε στο κολέγιο για να σπουδάσει Τέχνες και Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα.

Σήμερα τα καταστήματα Love’s Travel Stops & Country Stores, έχουν πάνω από 510 υποκαταστήματα σε 41 πολιτείες. Οι ιδιοκτήτες της εταιρίας, δεν περιορίστηκαν στα βενζινάδικα. Γύρω από κάθε υποκατάστημα, έχτισαν ξενοδοχεία και αποθήκες.

Η Judy εκτελεί χρέη γραμματέα και είναι η πρόεδρος του «Love Family Fund».

Ο σύζυγός της Tom είναι ο πρόεδρος της εταιρίας και τρία από τα τέσσερα παιδιά του ζευγαριού εργάζονται για την εταιρεία.

Σήμερα, η Judy Love βρίσκεται στη θέση no6 των αυτοδημιούργητα πλουσιότερων γυναικών της Αμερικής, με περιουσία 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια στην ηλικία των 82 ετών.

#7 Lynda Resnick

Η Lynda Resnick είναι το «μυαλό του μάρκετινγκ» της εταιρίας Wonderful Co., με πωλήσεις 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ίδια έχει ετήσια έσοδα, περίπου 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα εμπορικά σήματα της Wonderful Co. περιλαμβάνουν το Pom Wonderful, το mandarin Halos, το Wonderful Fistachios και το νερό Fiji.

Διαθέτουν επίσης 135.000 στρέμματα οπωρώνων στο Τέξας, το Μεξικό και την Καλιφόρνια, όπου καλλιεργούν φιστίκια, αμύγδαλα, ρόδια και μανταρίνια.

Και οι δύο ήταν διαζευγμένοι και συναντήθηκαν στη δεκαετία του 1960, οπότε και δόθηκε η ευκαιρία για τη δημιουργία αυτής της εταιρίας-κολοσσού.

#8 Johnelle Hunt

Το 1961, η Johnelle Hunt και ο τελευταίος σύζυγός της, J.B., ο οποίος απεβίωσε το 2006, πούλησαν το σπίτι τους και πήραν δάνειο για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση συσκευασίας ρυζιού.

Οκτώ χρόνια αργότερα, το ζευγάρι αγόρασε πέντε φορτηγά και επτά ρυμουλκούμενα για να ξεκινήσει τις μεταφορές «J.B. Hunt».

Η επιχείρηση ξεκίνησε το 1983 και πλέον είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταφορών στην Αμερική, με πωλήσεις 8.6 δις δολάρια.

Η Hunt, η οποία αποχώρησε ως εταιρική γραμματέας το 2008, παραμένει ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της εταιρείας με ποσοστό 17% και ετήσια έσοδα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2014, η Hunt δώρισε έξι στρέμματα γης για να χτίσει το Walton Art Arkansas Music Pavilion του Walton Arts Center, ένα υπαίθριο αμφιθέατρο.

#9 Doris Fisher

Η Doris Fisher δημιούργησε το brand «Gap» το 1969 με τον σύζυγό της, Don, ο οποίος απεβίωσε το 2009, καθώς προσπαθούσε να βρει τζιν που του ταιριάζουν.

Το ζευγάρι διέθεσε 63.000 δολάρια για να ανοίξει το πρώτο τους κατάστημα, στο οποίο πωλούσε τζιν και μουσική, στο Σαν Φρανσίσκο. Σήμερα η Doris Fisher έχει στην κατοχή της 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Doris Fisher εργάστηκε ως έμπορος της εταιρείας από την ημέρα που άνοιξε μέχρι το 2003 και καθόταν στο συμβούλιο του Gap μέχρι το 2009. Πλέον οι 3 γιοι της απασχολούνται σε διευθυντικές θέσεις στην εταιρία.

Στις αρχές του 2019, η εταιρία Gap ανακοίνωσε ότι θα διαχώριζε τη GAP από την Old Navy.

#10 Oprah Winfrey

Η Oprah Winfrey κατάφερε να μετατρέψει την τηλεοπτική εκπομπή της, η οποία διεξήχθη για 25 χρόνια, σε μια αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης και των επιχειρήσεων.

Το 2011, η Winfrey ξεκίνησε καλωδιακό κανάλι OWN. Το 25,5% του δικτύου της ανέρχεται σε περίπου 75 εκατομμύρια δολάρια.

Tα δικά της κέρδη ανέρχονται σε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Το «Oprah effect» έχει εξαπλωθεί στους Weight Watchers: αγόρασε το 10% το 2015 (από τότε που μειώθηκε στο 8%) και λειτουργεί ως brand ambassador του.

Τον Ιούνιο του 2018, υπέγραψε συμφωνία με την υπηρεσία ροής της Apple για να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο περιεχόμενο που θα περιλαμβάνει μία λέσχη βιβλίου, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές.