NEED TO KNOW

Αγκάθα Κρίστι: 5 παράξενες λεπτομέρειες για τη ζωή της «Βασίλισσας του Εγκλήματος»

Αγκάθα Κρίστι: 5 παράξενες λεπτομέρειες για τη «Βασίλισσα του Εγκλήματος»
πηγή: Instagram @juez_y_verdugo

Έχει μείνει στην ιστορία με τον τίτλο της «Βασίλισσας του Εγκλήματος». Βρίσκεται ανάμεσα στους σημαντικότερους συγγραφείς στην εξέλιξη της αστυνομικής λογοτεχνίας, ενώ εκτιμάται πως τα βιβλία της έχουν πουλήσει ένα δισεκατομμύριο αντίτυπα στα αγγλικά κι άλλα τόσα σε 103 ακόμη γλώσσες – αριθμοί που έχουν ξεπεραστεί μονάχα από την Αγία Γραφή και έργα του Σαίξπηρ.

Η Αγκάθα Κρίστι γεννήθηκε στο Ντέβον το 1890. Πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων, εργάστηκε ως βοηθός φαρμακοποιού στην αεροπορία, την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Ίσως και για αυτό σε πολλά μυθιστορήματά της, τα δηλητήρια είχαν και εξέχουσα θέση στην πλοκή. «Γέννησε» τον μεγαλύτερο φανταστικό ντετέκτιβ της ιστορίας, Ηρακλή Πουαρό, αλλά και την επίσης θρυλική Μις Μαρπλ.

Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, 12 Ιανουαρίου, το 1976. Ήταν 85 ετών.


Παρακάτω, βρίσκονται 5 παράξενες λεπτομέρειες της ζωής της κορυφαίας λογοτέχνη.

Έμαθε μόνη της να διαβάζει, όταν ήταν 5 ετών

πηγή: wikipedia.org

Η μητέρα της Αγκάθα Κρίστι δεν ήθελε να τη διδάξει ανάγνωση πριν κλείσει τα 8, παρότι η ίδια λάτρευε το διάβασμα. Εκείνη, όμως, επειδή δεν πήγαινε ακόμη σχολείο κι έπληττε αφόρητα στο σπίτι, έμαθε μόνη της να διαβάζει όταν έγινε 5 ετών.

Ξεκίνησε να γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα για να κερδίσει ένα στοίχημα

Το λογοτεχνικό ντεμπούτο της Αγκάθα Κρίστι πραγματοποιήθηκε εξαιτίας ενός στοιχήματος που είχε βάλει με την αδελφή της, Ματζ. Η δεύτερη, την είχε προκαλέσει, αμφισβητώντας τις ικανότητές της στις ιστορίες μυστηρίου. Τελικά, Η μυστηριώδης υπόθεση Στάιλς που εκδόθηκε το 1920, έγινε κορυφαίο βιβλίο και μεταφέρθηκε στο ραδιόφωνο, τη θεατρική σκηνή και τη μικρή οθόνη.

Έζησε τη δική της ιστορία μυστηρίου

πηγή: wikipedia.org

Ένα χειμωνιάτικο απόγευμα, η Αγκάθα Κρίστι εξαφανίστηκε. Το αυτοκίνητό της βρέθηκε εγκαταλελειμμένο, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της. Μετά από εκτενή αστυνομική έρευνα, η συγγραφέας βρέθηκε σε ένα ξενοδοχείο όπου είχε νοικιάσει δωμάτιο δίνοντας διαφορετικό όνομα. Την εξέτασαν για διάσειση και αμνησία, καθώς δε θυμόταν ποια είναι, ούτε ήταν σε θέση να αναγνωρίσει το σύζυγό της. Το περιστατικό αυτό, το οποίο οδήγησε στη διάλυση του γάμου της – που ήδη κρεμόταν από μία  κλωστή –  ήταν κάτι για το οποίο απέφευγε να μιλά δημόσια.

Δεν έγραφε τις ιστορίες της – Αντίθετα, τις υπαγόρευε σε κάποιον

πηγή: wikipedia.org

Ο εγγονός της είχε πει κάποτε πως η συγγραφέας είχε κάκιστη σχέση με τη γραφομηχανή. Ηχογραφούσε τα κεφάλαια σε ένα μαγνητοφωνάκι ή τα υπαγόρευε.

Έκανε σερφ

Σύμφωνα με άρθρο της Guardian από το 2011, η Αγκάθα Κρίστι ήταν μία από τους πρώτους Βρετανούς που έμαθαν να κάνουν σερφ – ποιος θα το περίμενε;

 

Διαβάστε επίσης:

Jane Austen: Η γυναίκα που έγραψε για τον έρωτα και δεν παντρεύτηκε ποτέ

Margaret Atwood: Γράφει για την ενδυνάμωση της γυναίκας, όμως δε θεωρεί πως είναι φεμινίστρια

Virginia Woolf: Η συγγραφέας που λάτρεψε τη μόδα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση