NEED TO KNOW

Άνγκελα Μέρκελ: Η Ευρώπη μόνο ενωμένη μπορούσε να αντιμετωπίσει την πανδημία

πηγή: Instagram @bundeskanzlerin

Η πανδημία ήταν μια κρίση την οποία η Ευρώπη μόνο ενωμένη μπορούσε να αντιμετωπίσει, τόνισε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και της ανάληψης χρέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τόνισε δε ότι «η ΕΕ πρέπει να είναι μια ενότητα η οποία μπορεί και να αλλάζει μια συνθήκη, εάν είναι απαραίτητο».

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού κατέστη σαφές ότι ορισμένα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε η κυρία Μέρκελ στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο διαδικτυακό «Europa Forum» που διοργανώνει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός WDR. Μια κρίση, όπως η πανδημία, αποτελούσε ένα ισχυρό εξωτερικό σοκ, το οποίο έπρεπε να αντιμετωπίσουμε από κοινού, συνέχισε η Καγκελάριος και επισήμανε ότι μια τόσο ισχυρή απειλή θα μπορούσε και να είχε οδηγήσει την Ευρώπη σε διάσπαση. «Γι’ αυτό υποστηρίζω την ανάληψη χρέους από την ΕΕ», τόνισε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάτι ανάλογο δεν ήταν η ενδεδειγμένη πολιτική κατά την κρίση του ευρώ. Σημείωσε επιπλέον ότι η Ευρωζώνη και η Ζώνη Σένγκεν αποτελούσαν πολύ ωραίες ιδέες, οι οποίες δεν είχαν δοκιμαστεί πραγματικά πριν από την χρηματοπιστωτική κρίση και τον κορονοϊό.

Η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε πάντως πεπεισμένη ότι η Ευρώπη δεν θα καταρρεύσει από τον ανταγωνισμό με τις άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, αλλά, επισήμανε, «θα πρέπει να παρουσιάσει τα συμφέροντά της με κυρίαρχο τρόπο». Αναφερόμενη στη σχέση της Γερμανίας με την Γαλλία, η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «τους πιο στενούς φίλους και συνεργάτες, αλλά και τους πιο συναρπαστικούς, καθώς δεν έχουν πάντα τις ίδιες απόψεις». Η γαλλογερμανική φιλία χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι βρίσκουμε τελικά μια κοινή προσέγγιση και αυτό είναι σημαντικό για την ευρωπαϊκή ικανότητα δράσης, πρόσθεσε η ίδια, ενώ σε ό,τι αφορά την Κίνα, παραδέχθηκε ότι η σχέση με την ΕΕ παραμένει τεταμένη.

Έκανε μάλιστα λόγο για «κλιμάκωση», αλλά και για προβλήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει πάντα να συζητώνται και στα οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. «Πρόκειται για κάτι που εξακολουθούμε να συζητούμε, αλλά η Κίνα είναι μια σημαντική χώρα στον κόσμο. Δεν γίνεται (να προχωρήσουμε) χωρίς συνομιλίες και χωρίς προσπάθεια να συμφωνήσουμε σε κοινά κριτήρια, αλλά για λόγους διεθνούς διπλωματίας πρέπει και σε τέτοιες εποχές να παραμένουμε στον διάλογο», είπε χαρακτηριστικά

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα έκανε διαφορετικά, αν μπορούσε να γυρίσει πίσω τον χρόνο, η Καγκελάριος προτίμησε να απαντήσει περιφραστικά: «Η μέθοδος εργασίας μου ήταν πάντα να συνδέω και πάντα να διευθετώ συγκρούσεις. Αλλά υπάρχει σίγουρα και η μέθοδος της φόρτισης της έντασης. Το μόνο το οποίο ενδεχομένως βλέπω είναι ότι σήμερα μπορούμε ευκολότερα να αλλάζουμε συνθήκες», δήλωσε, αλλά προτίμησε να αφήσει την αξιολόγηση «σε άλλους». Αντιθέτως, όταν ρωτήθηκε ως τι δεν θα ήθελε να την θυμάται ο κόσμος μετά τη θητεία της, ήταν ξεκάθαρη: «Ως τεμπέλα!», απάντησε.

 

Διαβάστε επίσης:

Άνγκελα Μέρκελ: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για μία «κλιματικά ουδέτερη Γερμανία έως το 2045»

Όταν έκλαψε η Μέρκελ: Ο κορονοϊός λύγισε τη σκληρή πολιτικό

Αυτές είναι οι χώρες που πρέπει να επισκεφθείτε μετά την πανδημία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση