ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί δημιουργήθηκε το portraits.gr: Το πρώτο business media για την γυναίκα

Αν και η ανάδειξη γυναικών σε θέσεις ευθύνης στη διεθνή σφαίρα ενισχύεται, θα απαιτηθούν 257 χρόνια για να εξισωθούν γυναίκες και άνδρες με όρους οικονομικούς – δηλαδή, όσον αφορά τις επαγγελματικές ευκαιρίες και τις αποδοχές τους, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικου Φόρουμ που δημοσιοποιήθηκε στο τέλος του 2019.

To 2018 το Φόρουμ είχε κάνει μια… ελαφρώς καλύτερη πρόβλεψη 202 ετών. H πρόβλεψη για το 2015 ήταν μόλις 150 χρόνια. Αυτά ειναι τα αρνητικά νέα.

Τα θετικά νέα στις επιχειρήσεις και στις τράπεζες είναι οτι ο CEO της Goldman Sachs, David Solomon, (μεγαλύτερος ανάδοχος δημοσίων προσφορών (IPO) της Wall Street στις Η.Π.Α.) δήλωσε από το Davos της Ελβετίας οτι η πιο εμβληματική τραπεζα του κόσμου δεν θα αναλαμβάνει πλέον σε Ευρώπη και ΗΠΑ, την εισαγωγή στο χρηματιστήριο των εταιρειών που δεν θα περιλαμβάνουν στο Διοικητικό Συμβούλιο γυναίκες.

Πρόκειται για την τελευταία από μία σειρά ανάλογων κινήσεων που έχουν στόχο να επισημάνουν ότι τα συμβούλια και οι διοικήσεις χωρίς διαφορετικότητα δεν είναι αποδεκτά.

Η BlackRock Inc. και η State Street Global Advisors τάσσονται κατά των εταιρειών που δεν έχουν γυναίκες διευθυντικά στελέχη.

Οι εισηγμένες εταιρείες με ΔΣ που αποτελούνται μόνο από άνδρες και εδρεύουν στην Καλιφόρνια, αντιμετωπίζουν πρόστιμο ύψους 100.000 δολαρίων σύμφωνα με έναν νέο νόμο.

Επίσης στις ΗΠΑ σχεδόν οι μισές από τις ανοιχτές θέσεις των εταιρειών του S&P 500, καταλήφθηκαν από γυναίκες πέρυσι, ενώ για πρώτη φορά αποτέλεσαν πάνω από το 1/4 όλων των διευθυντών. Τον Ιούλιο του 2019 , και το τελευταίο ΔΣ εισηγμένης του S&P 500 που είχε μόνο άνδρες στο διοικητικό της συμβούλιο, συμπεριέλαβε σε αυτό γυναίκα.

Με τη γλώσσα των αριθμών και σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ρayscale, που συγκεντρώνει δεδομένα για τις αποδοχές των εργαζομένων διεθνώς, στις ΗΠΑ για κάθε 1 δολάριο που κερδίζει ένας άντρας, ανεξαρτήτως ιεραρχίας και επιχειρηματικού κλάδου, μια γυναίκα στην ίδια θέση κερδίζει 79 σεντς.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχει μεγάλη απόκλιση στη μισθολογική ανισότητα λόγω φύλου (με κριτήριο το ωρομίσθιο), με κάτω του 8% σε Βέλγιο, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία και Ρουμανία, ενώ η υψηλότερη διαφορά, του 20% και πλέον, εντοπίζεται σε Τσεχία, Γερμανία, Εσθονία και Βρετανία.

Στη Ελλάδα η διαφορά βρίσκεται κάπου στη μέση, στο 12,5% – δηλαδή, οι γυναίκες κερδίζουν 12,5% λιγότερα την ώρα από τους ομόβαθμους άνδρες συναδέλφους τους.

Ανισότητα

Οι άνθρωποι που εργάζονται στο λογισμικό νέφος, στην πληροφορική, στα δεδομένα, στην τεχνητή νοημοσύνη και στην ανάπτυξη προϊόντων είναι κυρίως άνδρες και λιγότερο γυναίκες, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο Bloomberg.

«Για να μπορέσουν οι δύο αιώνες να γίνουν η επόμενη δεκαετία, χρειάζεται να εκμεταλλευθούμε πόρους, να δώσουμε μεγάλη έμφαση σε θέματα ηγεσίας, προβολής θετικών προτύπων για τα κορίτσια σε πεδία όπως η τεχνολογία, τα μαθηματικά και οι φυσικές επιστήμες, καθώς και να δεσμευθούμε στην εκπλήρωση στόχων ισότητας ευκαιριών και μισθών», σημειώνει η διευθύντρια του Κέντρου Νέας Οικονομίας και Κοινωνίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Σάντια Ζαχίντι.

Υπάρχει, όμως, και μια νότα αισιοδοξίας

Σε διεθνή κλίμακα το χάσμα των φύλων στο πεδίο της περίθαλψης, της εκπαίδευσης, της οικονομίας και της πολιτικής δείχνει να μικραίνει.

Σε πολλές χώρες, η ενίσχυση της εκπροσώπησης των γυναικών στα κοινά και η παρακίνησή τους να συμμετάσχουν στον δημόσιο βίο μεταφράζεται στο ότι αναλαμβάνουν περισσότερους ηγετικούς ρόλους.

Άρα δημιουργούνται θετικά πρότυπα για τις νεότερες γενιές κοριτσιών και αυτό σταδιακά θα μειώσει την οικονομική ανισότητα.

Ο ρόλος του portraits.gr

Σε λίγες ημέρες αναλαμβάνει επίσημα για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, μια γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Όμως αυτή την στιγμή στην ελληνική κυβέρνηση σε σύνολο 51 πολιτικών, 46 είναι άνδρες και 5 γυναίκες. Δηλαδή σχεδόν 10%.

Επίσης στα διοικητικά συμβούλια των Ελληνικών επιχειρήσεων οι γυναίκες είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Το portraits.gr έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει σήμερα στα ελληνικά media. Η παρουσία της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα στις επιχειρήσεις και στην πολιτική είναι μεν ισχυρή σε μεσαίο και χαμηλό επίπεδο αλλά απουσιάζει εντελώς απο τις κορυφαίες θέσεις.

Αυτό ακριβώς θέλουμε να αναδείξουμε. Και να επιταχύνουμε τις εξελίξεις.

Στόχος μας ειναι μέσα από συνεντεύξεις, άρθρα και stories να επιταχυνθεί και στην Ελλάδα η αναγνώριση των γυναικών στην ελληνική κοινωνία. Στην πολιτική, στις business, στην νομική και ιατρική επιστήμη. Επι της ουσίας σε όλα τα επίπεδα.

Στο portraits.gr θα υπάρχει καθημερινή ενημέρωση και συνεχόμενη ροή για πολλά ακόμα θέματα.

Για παράδειγμα μας ενδιαφέρει η τέχνη και η φιλανθρωπία.

Θα υπάρχει ειδικό section και θα αναφερθούμε σε πολλά πρόσωπα της ελληνικής φιλανθρωπίας.

Το portraits όμως θα είναι και πολύ Green. Καθημερινά θα γράφουμε πολλά θέματα για την κλιματική κρίση καθώς αφορά όλο τον πλανήτη.

Επίσης θα υπάρχουν θέματα style, well being, house & garden και πολλά άλλα.

Πάμε λοιπόν!