ΑΠΟΨΕΙΣ

Η επιτυχία είναι γένους θηλυκού

Photo by A. L. on Unsplash

Αν ως πριν από κάποια χρόνια η ρήση «πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα κρύβεται μια σπουδαία γυναίκα» ήταν μία οφειλόμενη αναφορά προς την υποστηρικτική γυναικεία παρουσία, που έμενε στην αφάνεια, σήμερα είναι βέβαιο, ότι οι επιτυχημένες γυναίκες, ευφυείς και διορατικές όπως είναι, δεν επιθυμούν να κρύψουν κανέναν πίσω τους. Έχοντας επί αιώνες ζήσει στη σκιά των ανδρών –πατέρα, συζύγου, παιδιών_ και πάντα σε δεύτερο ρόλο, ακόμη και μέσα στην οικογένεια, πόσω μάλλον στον επαγγελματικό στίβο, έχουν μάθει πλέον καλά να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις, προκειμένου να διεκδικήσουν, να δημιουργήσουν, να ανελιχθούν. Εξάλλου οι γυναίκες δεν επιθυμούν να υποκαταστήσουν τους άνδρες, γιατί δεν χρειάζεται.

Με επιμονή και υπομονή, δίψα για μάθηση, ευαισθησία αλλά και τόλμη, αρχές και αξίες, όλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γυναικείου φύλου διαπρέπουν ήδη σε πεδία απαιτητικά και πολύ συχνά εξειδικευμένα, καταρρίπτοντας με γεωμετρική πρόοδο, τα τελευταία χρόνια, κάθε εμπόδιο, με επιδόσεις αθλητή. Πίσω τους έχουν γυναίκες, που με τις ικανότητες και την πορεία τους άφησαν το στίγμα τους σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, γυναίκες που γράφτηκαν στην Ιστορία σε εποχές δύσκολες και κατ΄ εξοχήν ανδροκρατούμενες. Μπροστά τους όμως, είναι η δική τους, προσωπική ιστορία. Γιατί πρόκειται για τις γυναίκες που σήμερα γράφουν την Ιστορία. Στον πνευματικό, ακαδημαϊκό, καλλιτεχνικό χώρο, στον οικονομικό και επιχειρηματικό.

Τα πρότυπα υπάρχουν άλλωστε από παλιά, από την αρχαιότητα κιόλας γνωρίζοντάς μας γυναίκες καλλιεργημένες, πρωτοπόρες, δυναμικές, επαναστάτριες. Αξιοθαύμαστες όλες, αλλά πάντα ως εξαιρέσεις στον κανόνα. Είτε επρόκειτο για την Ασπασία του Περικλή είτε για την τραγική Αντιγόνη του Σοφοκλή ή τη λυρική Σαπφώ και την δυναμική Κλεοπάτρα είτε αργότερα για μία Θεοδώρα και μία Άννα Κομνηνή κι ακόμη αργότερα για τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ Μαυρογένους. Και στα νεώτερα χρόνια για την Καλλιρρόη Παρρέν, που έγινε η πρώτη ελληνίδα δημοσιογράφος, εκδότρια και διευθύντρια εφημερίδας, ή την Ελένη Σκούρα, την πρώτη εκλεγμένη γυναίκα στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου, προσωπικότητες που άνοιξαν το δρόμο για την σημερινή ισότητα των γυναικών και στην Ελλάδα, δείχνοντας με το δικό τους έργο τις κρυμμένες δυνατότητες της γυναικείας δημιουργίας.

Αλλά αν από τον πνευματικό και καλλιτεχνικό χώρο μπορεί εύκολα να αναφέρει κανείς ονόματα, όπως της Μαρίας Πολυδούρη, της Μαρίας Κάλλας και της Μελίνας Μερκούρη ή διανοουμένων, όπως της Ελένης Γλύκατζη –Αρβελέρ, μυστικό δεν ήταν η υστέρηση σε πεδία που απαιτούν ηγετικές ικανότητες. Ένας μύθος, που καταρρίφθηκε κι αυτός πανηγυρικά, με τις γυναίκες να διοικούν πλέον μεγάλες επιχειρήσεις, να προΐστανται κρατών και διεθνών οικονομικών οργανισμών

Γιατί ο ηγέτης δεν είναι πια μόνον γένους αρσενικού και η επιχειρηματικότητα δεν έχει γένος. Οι καθημερινές μετρήσεις των στατιστικών στον δυτικό κόσμο είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες. Κι αν ακόμη οι αριθμοί δεν είναι μεγάλοι, ας σκεφτεί κανείς, ότι στην Ελλάδα αίφνης, μόλις το 1952 επιτράπηκε η ψήφος στις γυναίκες…
Οι γυναίκες οφείλουν εν τέλει, την επιτυχία τους μόνον στον εαυτό τους. Αυτές είναι οι γυναίκες των «Portraits». Κι γι΄αυτές μιλάμε με μεγάλη χαρά αλλά και ευθύνη.

Καλωσορίστε τα «Portraits» μαζί με μας! Θα τα λατρέψετε!