ΑΠΟΨΕΙΣ

Κάμαλα Χάρις: Αλλαγή παραδείγματος- Νέο ισχυρό γυναικείο πρότυπο

https://www.newsweek.com/trump-plaza-implode-just-days-after-biden-inauguration-deemed-public-safety-hazard-1545889?utm_source=Flipboard&utm_medium=App&utm_campaign=Partnerships

Πολυπολιτισμικότητα, ίσες ευκαιρίες για τα δύο φύλα, επιστροφή στις αξίες όχι σαν ευχή αλλά σαν γεγονός, μπήκαν σε πρώτα πλάνο πια στην Αμερική και σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο, με την επιλογή της Κάμαλα Χάρις στη θέση του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Γυναίκες σε υψηλές πολιτικές θέσεις έχουμε δει και στο παρελθόν, και σήμερα ακόμη 11 χώρες (σε σύνολο 195)  κυβερνώνται από γυναίκες, ενώ γυναίκα Αντιπρόεδρο έχει και το Αζερμπαιτζάν και η Ελλάδα, Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Η σημασία όμως της Αντιπροεδρίας στην Κάμαλα Χάρις στις  ΗΠΑ έχει εντελώς άλλο νόημα. Κι αυτό γιατί οι ΗΠΑ  αποτελούν χώρα μεγάλου ειδικού βάρους στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, με ισχυρό πολιτισμικό αποτύπωμα σε όλο τον κόσμο και γι’ αυτό ο ορισμός της Κάμαλα Χάρις στη θέση της Αντιπροέδρου σηματοδοτεί μια νέα εποχή.

Εγκαινιάζει μια νέα εποχή πολυπολιτισμικότητας, ισότητας και επιστροφής στις αξίες, όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.

1. Πολυπολιτισμικότητα, συμπερίληψη, ισότητα

Η 56χρονη Γερουσιαστής της Καλιφόρνια, είναι η πρώτη γυναίκα, πρώτη μαύρη και πρώτη με καταγωγή από την Ασία (σ.σ. είναι Ινδή από τη μεριά της μητέρας της) που εκλέγεται Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι η τρίτη γυναίκα που επιλέγεται για ως υποψήφια για το αξίωμα αυτό. Πρώτη, ήταν η Τζεραλντίν Φεράρο το 1984, υποψήφια Αντιπρόεδρος με τον Δημοκρατικό Γουόλτερ Μοντέιλ, ο οποίος έχασε τις εκλογές από τον Ρόναλντ Ρίγκαν. Η δεύτερη, ήταν η Σάρα Πέιλιν το 2008 με τον Τζον Μακέιν, ο οποίος ηττήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η Χάρις εκπροσωπεί την πολυπολιτισμικότητα που καθορίζει ουσιαστικά την Αμερική αλλά απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό από τα κέντρα εξουσίας της Ουάσιγκτον και πλέον ήταν καιρός, αυτό το στερεότυπο να σπάσει.

Ως παιδί μεταναστών ενσαρκώνει την αστική πολυπολιτισμική Αμερική. «Γνωρίζει προσωπικά πώς οι οικογένειες των μεταναστών εμπλουτίζουν τη χώρα μας», έχει δηλώσει σε πρότερο χρόνο ο Μπάϊντεν, προσθέτοντας ότι «η προσωπική ιστορία της είναι η ίδια η ιστορία της Αμερικής».

Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, που στις  ΗΠΑ την πιο πολιτισμική χώρα, το τελευταίο διάστημα της διακυβέρνησης Τραμπ ξέσπασαν συγκρούσεις με αφορμή και αιτία τη βία εναντίον των μαύρων και το κίνημα Black Lives Matter. Ήταν πια ώρα   να δοθεί το σύνθημα, μιας μεγάλης αλλαγής, μιας νέας εποχής.

2. Gender Equality: Ίσες ευκαιρίες για τα δύο φύλα

«Η μητέρα μου όταν ήρθε εδώ στα 19 δεν περίμενε ίσως ότι θα ερχόταν μία τέτοια στιγμή. Γυναίκες από την Ασία, αφροαμερικανές, λατίνες, έχουν την δύναμη να στηρίξουν την δημοκρατία. Όλες οι γυναίκες που πάλευαν τόσα χρόνια να προστατέψουν την δημοκρατία και τώρα μία νέα γενιά μάχεται για τον ίδιο σκοπό. Για τους κόπους τους βρίσκομαι εδώ. Για τα όνειρα και τους στόχους τους. Και τι κουράγιο ήθελε για τον Μπάιντεν να διαλέξει μία γυναίκα για αντιπρόεδρο της χώρας. Μπορεί να είμαι η πρώτη, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία. Γιατί κάθε μικρό κορίτσι βλέπει ότι η χώρα αυτή, είναι χώρα ευκαιριών, ανεξάρτητα την καταγωγή σου» είπε χθες η Κάμαλα Χάρις, στην ιστορική χθεσινή της ομιλία.

Στην  ίδια ομιλία ντυμένη στα λευκά, το χρώμα του κινήματος της γυναικείας χειραφέτησης,   αναφέρθηκε και στις σουφραζέτες, 100 χρόνια μετά την κατοχύρωση του δικαιώματος της γυναικείας ψήφου.

«Σήμερα αναλογίζομαι τον αγώνα τους, την αποφασιστικότητά τους και τη δύναμη του οράματός τους να δουν αυτό που μπορεί να γίνει χωρίς να τους σταματάει από αυτό που ισχύει» πρόσθεσε ενώ απέδωσε τα εύσημα στον Τζο Μπάιντεν που «είχε την τόλμη να σπάσει ένα από τα πιο θεμελιώδη εμπόδια που υπάρχουν στη χώρα μας και να επιλέξει μια γυναίκα ως αντιπρόεδρό της».

Από τη θέση που έλαβε, σπάζοντας τη γυάλινη οροφή πάνω από το δικό της κεφάλι την έσπασε και πάνω από κάθε μικρό κορίτσι όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο που πλέον μπορεί να ονειρεύεται καριέρα στην πολιτική χωρίς δεν γίνεται, χωρίς περιορισμούς.

3. Επιστροφή στις αξίες   

Η Κάμαλα Χάρις σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Howard της Ουάσιγκτον και το 2014 παντρεύτηκε τον δικηγόρο, Ντάγκλας Έμχοφ. Η Χάρις έγινε και Περιφερειακή Εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο το 2003 και Εξελέγη Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας -η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μαύρη που επιλέγεται για το αξίωμα αυτό- το 2010 και επανεξελέγη το 2014 με ευρύ προβάδισμα.

Με το παράδειγμά της, την ευφυία και την προσωπικότητά της  υπογραμμίζει νέες αξίες που την οδήγησαν στην πολιτική καριέρα, τη μόρφωση, την εργατικότητα σε αντίθεση με άλλες αξίες που μέχρι σήμερα είχαμε δει σε γυναίκες, όπως η πολιτική οικογένεια ή ο σύζυγος.

Η Κάμαλα Χάρις αρχικά είχε διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών στις εκλογές, καθώς ονειρευόταν να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ, ωστόσο αποχώρησε από την «κούρσα» ελλείψει πόρων τον Δεκέμβριο του 2019. Λίγους μήνες μετά, ο Τζο Μπάιντεν την έχρισε συνυποψήφιά του για την Αντιπροεδρία, επιλογή που αποδείχθηκε εξαιρετικά πολύτιμη για τους Δημοκρατικούς, καθώς είχε μεγάλη απήχηση στις γυναίκες και στους προοδευτικούς ψηφοφόρους.

  Όταν ρωτήθηκε τον προηγούμενο μήνα γιατί- δεδομένης της ηλικίας του- πιστεύει ότι η Χάρις μπορεί να είναι έτοιμη να τον αντικαταστήσει αν κάτι του συμβεί, ο Μπάιντεν γρήγορα έδωσε πέντε λόγους.

«Πρώτον οι αξίες της, δεύτερον είναι έξυπνη σαν διάολος, τρίτον, έχει τσαγανό. Τέταρτον, είναι πραγματικά ηθική. Και πέμπτον, έχει σημαντική εμπειρία στο υπουργείο Δικαιοσύνης της μεγαλύτερης πολιτείας, που είναι το δεύτερο πίσω από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ», απάντησε.

Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν, ότι δεν θα αργήσει να βρεθεί στη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ, πετυχαίνοντας ακόμη μια πρωτιά, η γυναίκα που εξελέγη για πρώτη φορά στη θέση της Αντιπροέδρου,  της εισαγγελέως του Σαν Φρανσίσκο, της  υπουργού Δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας και ήταν και η πρώτη μαύρη γερουσιαστής από την πολιτεία.

 

Διαβάστε επίσης:

Kamala Harris: «Αν γινόμουν η πρώτη Πρόεδρος των ΗΠΑ, το μέλλον του Λευκού Οίκου θα άλλαζε»

«Δε θα το ανεχτούμε»: Ο Donald Trump για το ενδεχόμενο να κυβερνήσει η Kamala Harris τις ΗΠΑ

H ζωή της Kamala Harris γίνεται βιβλίο κόμικ

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση