INSPIRATION

Arizona Muse: Ένα μοντέλο μάχεται για την ηθική μόδα

"Νιώθουμε όντως τόσο καλά ψωνίζοντας συνέχεια;"

πηγή: www.instagram.com/arizona_muse
πηγή: www.instagram.com/arizona_muse

Όταν ακούμε τη λέξη μόδα, ένα είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων: τα ψώνια. Ας το παραδεχτούμε, έχουμε περάσει αμέτρητες ώρες σε μαγαζιά κάνοντας αγορές που πολύ συχνά δε βγαίνουν καν από την ντουλάπα. «Δε θυμάμαι καν πότε το πήρα αυτό», σκεφτόμαστε και το βάζουμε πίσω στη θέση του. Εξάλλου, το μόνο που χάσαμε ήταν μερικά χρήματα. Σιγά το πρόβλημα, σωστά;

Η απάντηση είναι όχι.

Η βιομηχανία της μόδας είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για το περιβάλλον, αφού σε αυτή οφείλεται περίπου το 8% της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι στρέφονται όλο και συχνότερα στη γρήγορη μόδα, επιβαρύνοντας την κατάσταση ακόμη περισσότερο.

Το μοντέλο Arizona Muse είναι μία από τους επαγγελματίες του χώρου που έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν τη φωνή που τους δίνεται για να κάνουν τη διαφορά.

πηγή:.instagram.com/arizona_muse

Σε εκείνη, το «κλικ» έγινε όταν άρχισε να αναρωτιέται πώς φτιάχνονταν τα ρούχα που φορούσε στις διεθνείς πασαρέλες και τις φωτογραφίσεις. Όσο περισσότερα μάθαινε, τόσο ένιωθε πως η ανάγκη για αλλαγή ήταν επιτακτική.

Μιλώντας στο globalcitizen.org  παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα για την ενημέρωση του κόσμου. «Νομίζω ότι παλιότερα ήταν πολύ δύσκολο να κάνουμε το ευρύ κοινό να ασχοληθεί. Τώρα επιτέλους ακουγόμαστε. Υπάρχουν αφιερώματα για την ηθική μόδα στα εξώφυλλα περιοδικών και γίνεται πραγματική προσπάθεια να διαδοθεί το μήνυμά μας», δήλωσε. «Πέντε χρόνια πριν, αν βρισκόμουν σε ένα τεράστιο event και άρχιζα να μιλάω για το συγκεκριμένο θέμα, ο διπλανός μου θα μου γυρνούσε την πλάτη και θα έπιανε την κουβέντα σε κάποιον άλλο!»

 

πηγή:.instagram.com/arizona_muse

Ένα από τα κυριότερα βήματα που χρειάζεται να κάνουν οι εταιρείες για τη διόρθωση της ζημιάς που έχει προκληθεί όλον αυτόν τον καιρό, είναι η χρήση οργανικών υφασμάτων. Ένα τέλειο παράδειγμα, σύμφωνα με τη Muse, είναι το οργανικό βαμβάκι.

Η ίδια είναι μέλος του γνωμοδοτικού συμβουλίου του Sustainable Angle, μίας «βιβλιοθήκης» οικολογικών υφασμάτων από όλον τον κόσμο, την οποία οι σχεδιαστές μπορούν να επισκεφθούν στο Λονδίνο. Η ιδέα ξεκίνησε από τη Nina Marenzo, όταν κατάλαβε πως τα brands που επιθυμούσαν να λανσάρουν κολεξιόν πιο φιλικές προς το περιβάλλον δεν το έκαναν, καθώς ήταν πολύ χρονοβόρο και η παραγωγή έπρεπε να κινείται ταχύτατα.

Εμείς, από την πλευρά του καταναλωτή, πώς μπορούμε να κάνουμε πιο ηθικές επιλογές;

Το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι η αυτοκριτική μας, σύμφωνα με το μοντέλο. «Νιώθουμε όντως τόσο καλά ψωνίζοντας συνέχεια; Μήπως αυτό το συναίσθημα μπορεί να μας το προσφέρει κάτι άλλο;», είπε στο globalcitizen.org και μας προβλημάτισε. Πράγματι, μία ώρα γυμναστικής, ένας καφές στο κέντρο ή ένα απόγευμα στο σπίτι παίζοντας  επιτραπέζια, θα μας γεμίσουν πολύ περισσότερο από ένα ακόμα μαύρο μπλουζάκι.

Ακόμα, πρότεινε να αποκτήσουμε γνώσεις σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των υφασμάτων. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι όσο μορφώνεται σε αυτόν τον τομέα, τόσο η επιθυμία της για νέες αγορές μειώνεται. «Αν έβλεπα ένα ωραίο φόρεμα με παγιέτες θα σκεφτόμουν ότι το θέλω. Τώρα, το μυαλό μου πηγαίνει στα πλαστικά που χρειάστηκαν για όλες εκείνες τις παγιέτες και τις τοξικές βαφές. Επιπλέον, δεν ανακυκλώνονται – θα πρέπει να τις βγάλουμε μία-μία. Οπότε, τελικά, μάλλον δεν το θέλω και τόσο», είπε χαρακτηριστικά.

 

πηγή:.instagram.com/arizona_muse

Σημαντικό, επίσης, είναι να μυηθούμε στον κόσμο των thrift shops. Όπως η 31χρονη, έτσι και εμείς, εάν θελήσουμε να πάρουμε κάτι φτιαγμένο από πλαστικό, ας φροντίσουμε να είναι vintage. Στην εποχή μας, υπάρχουν υπέροχα καταστήματα με μεταχειρισμένα ρούχα σε πολύ καλή κατάσταση – μπορούμε να τα βρούμε ακόμα και στο Instagram!

«Ναι, και αν αλλάξω, νομίζεις θα σωθεί ο κόσμος; Το τι κάνουμε εσύ και εγώ δεν έχει σημασία», θα πουν πολλοί. «Και όμως, έχει», θα απαντήσουμε. Καθένας από εμάς μπορεί να βάλει το λιθαράκι του για να γίνει η διαφορά.  Δε χρειάζεται να τα κάνουμε όλα σωστά, χρειάζεται, όμως, να κάνουμε κάτι.

Με μικρά, αλλά σταθερά βήματα, μπορούμε να έχουμε μία καθημερινότητα «φιλική προς το περιβάλλον», χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στο βιοτικό μας επίπεδο.«Η μάχη που δίνω έχει αλλάξει τη ζωή μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε η Arizona Muse. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλει να περάσει.

 

Διαβάστε επίσης:

«Το lockdown μας άνοιξε τα μάτια»: 6 ισχυρές γυναίκες μιλούν για το μέλλον της ηθικής μόδας

Anna Wintour: Η εποχή που ανατέλλει, φέρνει το τέλος της γρήγορης μόδας

H δυναμική ηθοποιός και ακτιβίστρια, Emma Watson, αρνείται να μπει στα «καλούπια» των social media

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση