INSPIRATION

Aseel Al-Hamad: Η επιχειρηματίας που δίνει φωνή στις οδηγούς της Σαουδικής Αραβίας

Η πρωταθλήτρια αγώνων αυτοκινήτων ανοίγει το δρόμο για όλες τους

πηγή: Instagram @aseel.alhamad
πηγή: Instagram @aseel.alhamad

H Aseel Al-Hamad είναι μία επιχειρηματίας που ξεχωρίζει. Έχοντας ιδρύσει την εταιρεία σχεδιασμού εσωτερικών χώρων, IDegree Design, έγινε η πρώτη γυναίκα που κάθισε ανάμεσα στους διοικητικούς συμβούλους της Ένωσης Αθλητών σε Αγώνες Αυτοκινήτων της Σαουδικής Αραβίας. Είναι η φωνή που εκφράζει όλες τις οδηγούς της χώρας.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ASEEL ALHAMAD | أسيل الحمد (@aseel.alhamad) on

«Ανέκαθεν έλεγα πως το επάγγελμά μου αφορά στη διακόσμηση και η οδήγηση ήταν απλώς ένα αγαπημένο χόμπι. Τα Σαββατοκύριακα και στις διακοπές, ταξιδεύω, παίρνω μαθήματα και συμμετέχω σε αγώνες. Αυτό κάνω. Τις Κυριακές, για παράδειγμα, φροντίζω να έχω ελεύθερες ώρες για να δω την κούρσα της Formula 1», είχε αναφέρει σε συνέντευξή της στο Forbes.

Πριν αρχίσει να ασχολείται πιο εντατικά με το λατρεμένο της σπορ, την ενδιέφερε μονάχα ο χώρος των επιχειρήσεων. Πλέον, με την εταιρεία της να έχει κλείσει δέκα χρόνια επιτυχίας, η Al-Hamad εξυπηρετεί περισσότερες από σαράντα εμπορικά καταστήματα και ιδιωτικές κατοικίες. Έμαθε από νωρίς να εργάζεται σκληρά για να γίνει άξια ηγέτιδα, κάτι που τη βοήθησε να παλέψει για το δικαίωμα των γυναικών στην οδήγηση.

«Οι επιχειρηματίες ψάχνουν διαρκώς νέες ευκαιρίες, νέες προκλήσεις και καινοτομούν. Αυτό που νιώθω όταν οδηγώ, είναι πως έχω τον έλεγχο. Εγώ καθορίζω την πορεία μου», ανέφερε. «Στη δουλειά μου, πηγαίνω από τη μία ιδέα στην άλλη. Αυτό, το βρίσκω και στους αγώνες μου. Είναι γρήγοροι. Με προκαλούν.»

Μεγαλώνοντας σ’ ένα μέρος όπου οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν καν να έχουν καν δίπλωμα, η Al-Hamad δυσκολεύτηκε αρκετά. Όμως, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο κάθε ευκαιρία που της δόθηκε. Οι γονείς της στέκονταν πάντα στο πλευρό της και, συγκεκριμένα, ο πατέρας της πίστευε πως οι κόρες και οι εγγονές του θα έπρεπε να μάθουν να οδηγούν. Στα 13 της, λοιπόν, το έκανε για πρώτη φορά, σε ένα αγρόκτημα. Όσο μεγάλωνε, τόσο περισσότερο της άρεσε και ήθελε να μαθαίνει νέες τεχνικές. Γύρισε, έτσι, τον κόσμο και απέκτησε νέες εμπειρίες και αγωνιστικές δεξιότητες.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ASEEL ALHAMAD | أسيل الحمد (@aseel.alhamad) on


Το 2018, ο Πρίγκιπας Mohammed bin Salman, τους έδωσε δικαίωμα για κάτι που εμείς θεωρούμε δεδομένο: Να πάρουν το δίπλωμά τους. Προς τιμήν της απόφασης αυτής, διοργανώθηκε και ο πρώτος αγώνας δρόμου της χώρας, στη Diriyah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ASEEL ALHAMAD | أسيل الحمد (@aseel.alhamad) on


«Το πιστεύεις πως δεν μπορούσα να βγάλω δίπλωμα εδώ γιατί απαγορευόταν;», τόνισε στο Forbes. «Τώρα πια, έχουμε επαγγελματίες οδηγούς. Υπάρχουν φανταστικές γυναίκες που διαγωνίζονται και βγάζουν χρήματα από αυτό. Τώρα που τις εκπροσωπώ, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να φέρω εδώ όσα προγράμματα χρειάζονται, να χτίσω τις απαραίτητες εγκαταστάσεις. Θα βεβαιωθώ πως δεν θα είναι στο περιθώριο και θα κάνουν όσα δεν μπορούσα εγώ, στο ξεκίνημά μου.»

Αυτό που έχει να πει σε κάθε μία από εμάς που θέλουμε να κάνουμε κάτι εντελώς έξω από τη σφαίρα της άνεσής μας, κάτι που θα μας φέρει σε άβολη θέση, αλλά το ονειρευόμαστε, είναι απλώς να ξεκινήσουμε. Να μην υπεραναλύουμε τις καταστάσεις, να πάρουμε ανάσα και να κάνουμε το μεγάλο βήμα.

Όταν βρούμε το πάθος μας, δε γίνεται να το αφήσουμε στην άκρη. Ναι, θα υπάρξουν δυσκολίες, αλλά αν πιστέψουμε στον εαυτό μας, τίποτα δε θα μας κρατήσει πίσω. «Μερικές φορές, ίσως και να μην το επιτρέπουν οι καταστάσεις, όμως πρέπει να βρεις τον τρόπο και να φτάσεις όσο πιο κοντά στο στόχο σου. Πρέπει να κάνεις αυτό που αγαπάς πάση θυσία», τόνισε η Aseel Al-Hamad.