NEED TO KNOW

Χρυσάνθη Μπαξεβάνη: Η νηπιαγωγός με συμμάχους τους γονείς μεταμόρφωσαν το νηπιαγωγείο στο Πέπλο Έβρου

H Χρυσάνθη Μπαξεβάνη έφτασε ως νηπιαγωγός στο ακριτικό χωριό Πέπλο Έβρου, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μόλις αντίκρισε το νηπιαγωγείο, δεν περίμενε ότι θα έπρεπε να διδάξει σε ένα κτίριο που έμοιαζε με γιαπί. Οι τοίχοι του ήταν ξεθωριασμένοι, τα παιχνίδια στην αυλή βρισκόντουσαν σε άσχημη κατάσταση και συγχρόνως ήταν επικίνδυνα για τα παιδιά.

Τότε, πήρε την απόφαση να αναλάβει η ίδια δράση, για να του δώσει την εικόνα που του αρμόζει. Σύμμαχοι στην προσπάθεια της, ήταν τόσο οι γονείς των παιδιών όσο και οι τοπικοί φορείς. Μαζί ενώθηκαν σαν μια γροθιά και έγιναν οι ίδιοι τους μάστορες, καταφέρνοντας να μεταμορφώσουν το άλλοτε ρημαγμένο σχολείο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκπαιδευτικός, γεμάτη συγκίνηση, δήλωσε: «Συνειδητοποίησα πως δεν φτάνουν τα δυο μου χέρια και ζήτησα βοήθεια από τους γονείς. Αποδείχτηκε ότι το θέμα ήταν να κάνει κάποιος την αρχή. Όλοι μαζί γίναμε μάστορες. Πήραμε πινέλα, βούρτσες, τσουγκράνες και πιάσαμε δουλειά από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα για τρεις Κυριακές. Με μεράκι, προσωπική δουλειά και πάνω από όλα κοινή αγάπη για τα παιδιά, κάναμε μια μεγάλη ανακαίνιση», αναφέρει η κ. Μπαξεβάνη.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Νομίζω πως δεν έλειπε ούτε ένας γονιός», δηλώνει ο Γιώργος Δροσάκης, πατέρας ενός μαθητή, που μαζί με τους υπόλοιπους γονείς των νηπίων πρόσφερε ο καθένας με τον τρόπο του για να αποκτήσει το σχολείο μια καλή εικόνα. «Άλλοι βάψαμε τα παγκάκια, άλλοι αναλάβαμε το στοκάρισμα και την αλλαγή χρώματος στους εξωτερικούς τοίχους», είπε, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία που πήρε η δασκάλα, ενέπνευσε και τους υπόλοιπους να την ακολουθήσουν.

Η νηπιαγωγός ζήτησε όμως και τη βοήθεια των τοπικών αρχών προκειμένου να αναλάβουν τις πιο βαριές δουλειές. Σύμφωνα με την ίδια, η ανταπόκριση ήταν άμεση.

Ο αντιδήμαρχος Φερρών, Δημήτρης Κογλιώνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήγησε πως η συντήρηση στο νηπειαγωγείο Πέπλου, που ήταν χρόνια εγκαταλελειμμένο, έγινε στο πλαίσιο των επεμβάσεων σε όλες τις σχολικές μονάδες. «Τα συνέργεια μετέφεραν ογκώδη αντικείμενα, ανέλαβαν την κεραμοσκεπή, με τα μηχανήματα του δήμου καθαρίσαμε τον περιβάλλοντα χώρο από ξύλα και κλαδιά που είχαν χρόνια να περισυλλέγουν και πετύχαμε ένα καλό αποτέλεσμα», υπογραμμίζει.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στους εθελοντές μάστορες, προστέθηκε και ο πολιτιστικός σύλλογος Πέπλου. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Γιαλαματζής, τα μέλη του συμμετείχαν επίσης με χαρά στο κάλεσμα της νηπιαγωγού: «Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια της νηπιαγωγού που μόλις ήρθε στο χωριό μας όχι μόνο δεν επαναπαύτηκε, αλλά έκανε όλες τις ενέργειες για το νηπιαγωγείο μας, οπότε το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να βάλουμε στην κυριολεξία τη δική μας πινελιά, καθώς μεγάλο μέρος του βαψίματος ανέλαβε ο σύλλογος», εξηγεί.

Μέσα σε δέκα μέρες, η «ομάδα κρούσης» του Πέπλου, με πρωτεργάτρια την νηπιαγωγό κατάφεραν να κάνουν τα πάντα. Από την επισκευή της σκεπής μέχρι και τον καθαρισμό των άγριων χόρτων στο πίσω μέρος της αυλής.

Αυτή, δεν είναι η πρώτη φορά που η Χρυσάνθη Μπαξεβάνη αναλαμβάνει την μεταμόρφωση ενός νηπιαγωγείου. Το προηγούμενο σχολείο όπου δίδασκε, στα Αμάραντα Ροδόπης, είχε επίσης προβλήματα.  Χάρη στη θέληση της να χαίρονται τα παιδιά την εγκατάσταση που τους αρμόζει, πέτυχε το ακατόρθωτο.

Ήταν ένα μεγάλο σχολείο αλλά με μία μόνο αίθουσα για διδασκαλία και αποθήκες. Πλέον μετά τη θητεία της, άφησε πίσω της δύο επιπλέον αίθουσες. Μία ψυχοκινητικής και μία τραπεζαρίας.

Η δραστήρια νηπιαγωγός έχει τιμηθεί για το έργο της, καθώς κατάφερε να αποσπάσει το Αργυρό Βραβείο στον διαγωνισμό «Education Leaders Awards» με τους συνεργάτες και τους μαθητές της, συμμετέχοντας στην κατηγορία «Καινοτομία στη Διδασκαλία». Η συμμετοχή τους είχε τον τίτλο «Το τρίπτυχο της επιτυχίας» σχετικά με τη σχολική κοινότητα (εκπαιδευτικός, παιδιά, γονείς), τη δημοτική αρχή και την τοπική επιχειρηματικότητα.

Η εμπειρία της μετρά 13 χρόνια στην ιδιωτική και άλλα τόσα στη δημόσια εκπαίδευση ως αναπληρώτρια νηπιαγωγός.

Είναι μητέρα δύο παιδιών και μένει στην Αλεξανδρούπολη. Καθημερινά διανύει 85 χιλιόμετρα για να βρεθεί στη δουλειά της, στο ακριτικό χωριό Πέπλο.

Για εμάς αποτελεί έμπνευση διότι απέδειξε ότι όποιος θέλει να πετύχει κάτι, μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Η ίδια δήλωσε ότι η μεγαλύτερη επιβράβευση για εκείνη ήταν τα χαμόγελα που εισέπραξε από 9 παιδιά της τάξης, που πλέον έχουν ένα όμορφο νηπειαγωγείο.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι γυναίκες προσπαθούν περισσότερο από τους άντρες να περιορίσουν τον κορονοϊό

Sara Menker: Η γυναίκα που κατάφερε να φέρει 40 εκατ. στη γεωργική βιομηχανία

Jane Fraser: Ποια είναι η γυναίκα που καταφέρε να καταλάβει το ανδροκρατούμενο οχυρό της Wall Street αναλαμβάνοντας τα ηνία της Citi

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση