#CHATWITHWOMENACT

Έλσα Εξάρχου: Δεν με εμπνέουν οι «ροζ» προσωπικότητες αλλά οι γυναίκες που δε φοβήθηκαν ποτέ τα εμπόδια

Προτιμά τα έργα από τα λόγια. Είναι, όπως λέει η ίδια, μία οραματίστρια με ακατάπαυστη μποέμ διάθεση και ταυτόχρονα μία τεχνοκράτης χωρίς κάθετη αντίληψη. Η Έλσα Εξάρχου, είναι μία γυναίκα δραστήρια, δυναμική επιχειρηματίας και βαθιά γνώστης στο κομμάτι του Ορεινού τουρισμού, ιδρύτρια μαζί με τον Ολυμπιονίκη σύζυγό της Κώστα Κεντέρη, του πολυβραβευμένου και εμβληματικού ξενοδοχείου Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa, στο Πάπιγκο Ζαγορίου. Οι δικοί της άνθρωποι την χαρακτηρίζουν Νομάδα του 21ου αιώνα και μάλλον τελικά αυτό είναι που περικλείει όλη την φωτεινή και ενεργή προσωπικότητα της Έλσας σε μία λέξη. Η Έλενα Τσαγκαράκη της Women Act,  την συνάντησε, μίλησε μαζί της και έτσι την καλωσορίζουμε στο #chatwithwomenact.

Ποια είναι η Έλσα Εξάρχου; 

Ειλικρινά δεν μου αρέσει να μιλάω για μένα. Προτιμώ τα έργα από τα λόγια.
Εφόσον ήμαστε εδώ μαζί και πρέπει να απαντήσω σε πρώτο πρόσωπο θα πω ότι αισθάνομαι κάπως αμάλγαμα αντιθέσεων. Τι εννοώ; Τεχνοκράτης χωρίς κάθετη αντίληψη όμως, οραματίστρια με ακατάπαυστη μποέμ διάθεση και φουλ δόσεις ρομαντισμού, ειδικά όταν πρόκειται για project. Όλα αυτά μαζί λοιπόν. Δεν μου αρέσει να βάζω ετικέτες στους ανθρώπους, δεν θα ήμαστε ποτέ αύριο αυτό που ήμασταν εχθές. Εξελισσόμαστε, αλλάζουμε, αφήνουμε πράγματα πίσω μας και υιοθετούμε νέα. Η ζωή είναι δρόμος, ένα ταξίδι, δεν μου αρέσει να κουβαλώ περιττά, όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο έντονο γίνεται όλο αυτό.


Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι ο χαρακτηρισμός που μου δίνουν οι δικοί μου άνθρωποι. Νομάδα του 21ου αιώνα που ενώ ανήκει στην φυλή, στο σύνολο ανθρώπων του Τουρισμού που θεωρητικά δεν έχουν «σταθερή κατοικία», ταξιδεύει και μετακινείται διαρκώς μαζί την ομάδα της, στην προκειμένη περίπτωση, την οικογένεια της.

Γεννήθηκα στην Αθήνα. Λείπω άπειρα χρόνια all around the world και αυτή την στιγμή η βάση είναι τα Ιωάννινα μαζί με τον Κώστα, την Χρυσή και τον Μάξιμο. Σπούδασα  International Tourism Management στο Λονδίνο, μεταπτυχιακό στην Διοίκηση και Διεθνή Τουρισμό, έμεινα και εργάστηκα για αρκετό διάστημα στην Γαλλία με εξειδίκευση στην μορφή και την εξέλιξη του Αειφόρου – Βιώσιμου Τουρισμού (Sustainable Tourism).

Το 2007 ίδρυσα μαζί με τον Κώστα το Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa, στο Πάπιγκο Ζαγορίου στον Νομό Ιωαννίνων. Από την ημερομηνία αποπεράτωσης του εμβληματικού ξενοδοχείου για την ‘Hπειρο, μέχρι και σήμερα, πέρασαν 10 χρόνια, μέσα στην διάρκεια των οποίων καταφέραμε «ταξιδέψουμε» τον τόπο μας σε πολλά μέρη και  να αποσπάσουμε εννέα Διεθνή βραβεία σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο. Συμμετέχω ως μέλος του World Tourism Organization στα International Conferences on Tourism Statistics, International Conferences on Sustainable Tourism, ο Τουρισμός είναι μια τεράστια παγκόσμια οικογένεια.

Αν έδινες μια συμβουλή στον 17χρόνο εαυτό σου ποια θα ήταν;
Ξέρεις κάτι; Στα 17 είναι τόσο δυνατή η παρόρμηση και, η εξαναγκαστική  – ψυχωτική σχεδόν – ανάγκη για ικανοποίηση επιθυμιών («ζηλευτή!»), μια αέναη κατάσταση κυνηγιού της ευτυχίας του «τώρα» που πολύ θα ήθελα να με συμβουλεύει τώρα ο δεκαεπτάχρονος εαυτός μου.

Τι σου προξένησε μεγαλύτερη έκπληξη στην πορεία σου;
Στην μέχρι τώρα την πορεία μου ποτέ δεν κατάφερα να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι, δεν συνεργάζονται εύκολα, πιστεύω βαθιά ότι μέσα από τις συνέργειες γίνονται θαύματα και όμως βλέπεις παντού ανασφάλεια, καχυποψία και έναν δισταγμό σαν σύννεφο πάνω από ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν υπό άλλες συνθήκες. Πιστεύω ότι η πανδημία ίσως είναι και μια ευκαιρία αναγέννησης, θα φανεί εν καιρώ.

Πως θυμάσαι τη μεγαλύτερη αποτυχία σου;
Τα λάθη που δεν χρεώνω στον εαυτό μου σήμερα, είναι αυτά που κάνοντάς τα με έφεραν εδώ που είμαι τώρα. Μόνο ευγνωμοσύνη νιώθω. Τα λάθη που χρεώνω είναι όσα έκανα και δεν έμαθα από αυτά. Σημασία δεν έχει πόσες φορές έπεσες αλλά πόσες φορές κατάφερες να σηκωθείς. Οι επιτυχίες μας δεν θα υπήρχαν χωρίς τις αποτυχίες μας. Δεν ξεχωρίζω κάτι η αλήθεια είναι, πάντως όλα ήταν μάθημα.

Έχεις κάποια γυναίκα που έπαιξε ρόλο μέντορα σε σένα;
Με εμπνέει η γυναίκα που αγαπά τον εαυτό της, η γυναίκα που δε σταματά να προσπαθεί, η γυναίκα που αναγνωρίζει τις δυσκολίες και όμως δε σταματά να χαμογελά και να σκέφτεται αισιόδοξα. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που έχουν και μια σκοτεινή πλευρά που πάλεψαν και νίκησαν, που η ζωή τους δεν ήταν τελικά στρωμένη με ροδοπέταλα, αλλά κατάφεραν να γίνουν πρότυπα.
Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα, Νταϊάν Φόσεϊ, Ζαν Ντ’Αρκ, Μελίνα Μερκούρη. Όχι «ροζ» προσωπικότητες αλλά πάντα μύθοι που δε φοβήθηκαν ποτέ τα εμπόδια, τις δυσκολίες, αδιαφόρησαν μπροστά τα ανδροκρατούμενα ή κοινωνικά αγκάθια της εκάστου εποχής. Αυτό άλλωστε έχει σημασία πια στη γυναίκα του σήμερα. Να χαράζει το δικό της μονοπάτι προς την ευτυχία ώστε μέσα από τον μακρύ δρόμο της αυτογνωσίας να μπορεί να αγκαλιάζει απλόχερα όλα τα κομμάτια του παζλ που την ολοκληρώνουν.

Ποια είναι η πιο σοφή συμβουλή που σου έχουν δώσει και γιατί;
Ακολουθώ την συμβουλή Κεντέρη που και εκείνος την ακολουθεί από τον μέντορα του. Η υπομονή είναι αρετή, επειδή ενθουσιάζομαι πολύ εύκολα και είμαι επίσης πολύ ανυπόμονη, σαν παιδί και εγώ.

Ποιο θέλεις να είναι το legacy σου;
Το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι τα παιδιά μου. Πανηγυρίζω κάθε μέρα που είναι στη ζωή μου. Και στην δουλειά μου αυτό που ήθελα να καταφέρω, να αναπαλαιώσω δηλαδή τα πατρικά κτίσματα, καλύβια και όλο αυτό το κομμάτι γης που αποτελεί το Mikro Papigo 1700, το κατάφερα και με το παραπάνω. Αν αναλογιστείς ότι έχω δώσει και το προσωπικό μου στίγμα για τον Ορεινό Τουρισμό μέσα από το βραβευμένο project Epirus365 που από ότι φαίνεται έχει δώσει απίστευτη δυναμική και δεν έχει όρια, είτε σε τοπικό επίπεδο περιφέρειας, είτε μέσα από τις προτάσεις και την προσφορά μου σε ότι μου αναλογεί στον ΕΟΤ, έχω φθάσει και έχω ξεπεράσει τις προσδοκίες μου. My dreams came true so far.

Έχεις κάποιο moto / τραγούδι/ φράση που λες στον εαυτό σου όταν τα πράγματα ζορίσουν;
7 φορές να πέφτεις και 8 να σηκώνεσαι…εν τω μεταξύ κάνω γενική παύση και κατεβάζω διακόπτες. Δεν μιλάω καθόλου. Αντί να καταναλώνω περιεχόμενο, δημιουργώ, Χρειάζεται να σταματήσεις να σκέφτεσαι. Χρειάζεται να ησυχάσεις το νου. Ο νους μπορεί να ησυχάσει εάν διαπιστώσει πως νοιώθεις μέσα σου γαλήνη. Τότε ησυχάζει γιατί δεν έχει να σου πει κάτι για να σε «σώσει από τον κίνδυνο, το “ζορι”». Γιατί κατά βάση αυτό κάνει. Μόλις νοιώθεις μέσα σου αναστάτωση ο νους ξεκινά να σου μιλά και δε σταματά εύκολα. Όπως όταν παλαιότερα ο άνθρωπος έβλεπε το άγριο θηρίο μπροστά του και ένοιωθε το φόβο και τον πανικό να κυριαρχεί, ο νους αυτομάτως έμπαινε σε πλήρη ενεργοποίηση και με τις λύσεις που έδινε εξασφάλιζε τη επιβίωση του είδους.
Να θυμάσαι πως τα πράγματα είναι πολύ απλά. Εμείς τα κάνουμε πολύπλοκα και δυσκολεύουμε τη ζωή μας… καμιά φορά μου έρχεται στο μυαλό το “Έρχονται τα σύννεφα”, σε μια διασκευή Χατζιδάκι που μου αρέσει…

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια, τα επόμενα βήματα;
Είμαστε όλοι ένα έργο σε εξέλιξη. Κάθε μέρα που περνάει μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι.  Στο σύντομο άμεσο μέλλον βλέπω την καινούργια εταιρεία που έχουμε στήσει με τον Κώστα, την Branding Greece (όπως βλέπεις επειδή ήμαστε πολύ δυναμικοί και οι δυο, στην δουλειά ήμαστε ισότιμη ομάδα και το έχουμε πάει ένα βήμα παρακάτω), μαζί με ένα πολύ δυνατό και αξιόλογο team, ο καθένας στον τομέα του είναι κορυφαίος και πολύ το υπερηφανεύομαι αυτό. Ηδη με το project Epirus 365 έχουμε ξεχωρίσει και ήμαστε αξεπέραστοι στον βιώσιμο ορεινό τουρισμό, το ζούμε και από μέσα άλλωστε. Καλή η θεωρία και η φιλοσοφία αλλά το know how θα μας σώσει γενικότερα, και επειδή έχω περάσει από όλα τα πόστα και έχω φάει με το κουτάλι τις δυσκολίες του Ορεινού χειμερινού/θερινού Τουρισμού, πιστεύω ότι μόνο οι αληθινοί, «ψημένοι» επαγγελματίες μπορούν να κάνουν την διάφορα σε συνδυασμό με την γνώση, τις σπουδές, τις διασυνδέσεις. Η BrandingGreece  οραματίζεται, πράττει, τολμάει, καινοτομεί. Το marketing, management, branding δεν έχει όρια δημιουργίας όπως και η φαντασία και η όρεξη μας επίσης.

Ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει μία γυναίκα στην Ελλάδα σήμερα;
Η δυσκολία έγκειται στους πολλούς ρόλους και τα υψηλά standards που θέτει η καθεμιά μας για τον εαυτό της. Η γυναίκα του σήμερα καλείται να καλύψει πολλούς ρόλους, πραγματοποιώντας το τις περισσότερες φορές με μεγάλη επιτυχία.
Πιστεύω βαθιά πως αυτό που χαρακτηρίζει μια ολοκληρωμένη σύγχρονη γυναίκα είναι το να ζει μέσα στις δικές της επιλογές και να είναι πραγματικά χαρούμενη και περήφανη για αυτές. Το δικαίωμά της να έχει άποψη για κάθε τι που επηρεάζει τη ζωή της.
«Μην αφήσεις κανέναν να σου πει τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις. Μόνο εσύ το αποφασίζεις αυτό».

Διαβάστε επίσης

Μαίη Ζαννή: «Δε δέχομαι ότι η κόρη μου θα έχει λιγότερες ευκαιρίες στην ζωή της από ότι εάν ήταν αγόρι»

Μαρέβα Γκραμπόφσκι «Oι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης έχουν να προσφέρουν πολλά»

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση