INSPIRATION

Gloria Steinem: Η δημοσιογράφος που πάλεψε για την ισότητα των φύλων

Και μία από τις διασημότερες φεμινίστριες του κόσμου

πηγή: Instagram @gloriasteinem
πηγή: Instagram @gloriasteinem

Μέσα από τη δράση της έθεσε τα θεμέλια του φεμινισμού και της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ, ενώ το έργο της αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μέχρι σήμερα. Στην τηλεοπτική σειρά Mrs. America, το χαρακτήρα της υποδύεται η Rose Byrne με απόλυτη μαεστρία, δείχνοντάς μας τη διάσημη φιγούρα δύναμης που μάχεται υπέρ της Τροπολογίας για την Ισότητα των Φύλων και του δικαιώματος στην έκτρωση.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gloria Steinem (@gloriasteinem) on

Η προσφορά της στο χώρο της δημοσιογραφίας είναι άξια θαυμασμού. Το ίδιο ισχύει και για τον αγώνα της στο πλευρό της Αμερικανής πολιτικού, Shirley Chisholm. Ο λόγος για τη Gloria Steinem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gloria Steinem (@gloriasteinem) on

Η δημοσιογραφική καριέρα

Παρότι έχει γίνει γνωστή για την ίδρυση του περιοδικού Ms. το 1972, η υπογραφή της βρισκόταν κάτω από άρθρα σημαντικών εντύπων, όπως τα New York Magazine και Esquire. Μάλιστα, ένα από τα σημαντικότερα έργα που, μάλιστα, επιμελήθηκε στην αρχή της καριέρας της, ήταν «Ο Ηθικός Αφοπλισμός της Betty Coed», το 1962. Δε δίσταζε να αναφέρεται με αιχμηρό τρόπο στους ρόλους των φύλων, τους κοινωνικούς κανόνες και τη θέση στην οποία έβαζαν τη γυναίκα της εποχής, αλλά και τα στερεότυπα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gloria Steinem (@gloriasteinem) on


Το Ms. ήρθε αργότερα. Αρχικά, είχε αποφασιστεί να αποτελεί μία ειδική έκδοση του New York, όμως έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές. Το περιοδικό, το οποίο προωθούσε σχετικά αριστερές απόψεις, για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια κυκλοφορούσε κάθε μήνα. Στη συνέχεια, περιορίστηκε σε τρίμηνη έκδοση. Ήταν ένα επαναστατικό ανάγνωσμα, από γυναίκες για τις γυναίκες, παρουσιάζοντας θέματα που θεωρούνταν, ίσως, ταμπού.

Η μάχη για το δικαίωμα στην έκτρωση

Η Gloria Steinem πάλεψε με πάθος για κάτι που σήμερα εμείς θεωρούμε δεδομένο: Να είμαστε οι ίδιες – και κανείς άλλος – υπεύθυνες για το σώμα μας και την απόκτηση παιδιών.

Όλα ξεκίνησαν το 1969, όταν κάλυψε ένα σχετικό θέμα για το περιοδικό New York. Από τότε, δε σταμάτησε να αγωνίζεται ώστε οι γυναίκες να είναι ελεύθερες να επιλέξουν για το εάν θα συνεχιστεί η εγκυμοσύνη τους ή όχι. Τρία χρόνια μετά, το 1972, προσπάθησε να θίξει το θέμα αυτό στο Εθνικό Δημοκρατικό Συμβούλιο.

Είχε κάνει και η ίδια άμβλωση, το 1957, όπως εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα. Το τελευταίο της βιβλίο, My Life On The Road, επέλεξε να το αφιερώσει στο γιατρό που τη βοήθησε.

«Γνωρίζοντας πως εκείνη είχε διαλύσει έναν αρραβώνα για να πορευθεί προς ένα άγνωστο μέλλον, της είπε ‘Θα μου υποσχεθείς δύο πράγματα. Πρώτον, δε θα πεις πουθενά το όνομά μου. Δεύτερον, θα κάνεις ό,τι θέλεις με τη ζωή σου.’ Αγαπητέ Δρ. Sharpe, πιστεύω πως εσείς, που γνωρίζατε πως ο νόμος ήταν άδικος, δε με παρεξηγήσετε εάν το πω τώρα, τόσο καιρό μετά το θάνατό σας:  Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα με τη ζωή μου. Αυτό είναι για σας », έγραψε χαρακτηριστικά.

Παρότι στη σειρά Mrs. America τη βλέπουμε να ασχολείται περισσότερο με την παγίωση των γυναικείων δικαιωμάτων, η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική. Η Gloria Steinem αφοσιώθηκε σε μία τεράστια γκάμα σκοπών, ανάμεσά τους ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γενετικών οργάνων και ο ομόφυλος γάμος. Το 1970, έγραψε για το τελευταίο στο περιοδικό Time, περιγράφοντας ένα κόσμο στον οποίο δε θα χωρούσαν οι περιορισμοί σχετικά με την τεκνοθεσία και την επιλογή του νόμιμου συντρόφου μας.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gloria Steinem (@gloriasteinem) on

Χάρη στον αγώνα που έδωσε, πολλές γυναίκες – και όχι μόνο ετεροφυλόφιλες και λευκές – την ευκαιρία να βιώσουν τα θετικά αποτελέσματα του φεμινισμού στις ΗΠΑ.