ΙΣΧΥΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Κορονοϊός: Οι γυναίκες πρωθυπουργοί στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων

Oι γυναίκες ηγέτιδες στάθηκαν για ακόμη μία φορά στο ύψος των περιστάσεων, εμπνέοντας στους πολίτες ασφάλεια και εμπιστοσύνη

O κόσμος σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται σωστούς ηγέτες, δυναμικά πρόσωπα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, πρόσωπα που να μπορεί να εμπιστευθεί και να βασιστεί για μία ελπίδα ότι οι καλύτερες μέρες δεν είναι και τόσο μακριά.

Σε αυτή την πρωτόγνωρη για τον πλανήτη κατάσταση που βιώνουμε τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, οι γυναίκες ηγέτιδες στάθηκαν για ακόμη μία φορά στο ύψος των περιστάσεων και κρατούν γερά τα ηνία της διοίκησης, εμπνέοντας στους πολίτες ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

Τρεις πρωθυπουργοί που εργάζονται σκληρά και με αποφασιστικότητα, για να βγάλουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τα κράτη τους από τον εφιάλτη του κορονοϊού.

Erna Solberg, πρωθυπουργός της Νορβηγίας

Erna Solberg

Η Erna Solberg είναι η πρωθυπουργός της Νορβηγίας από το 2013, όπου και εξελέγη για πρώτη φορά. Επίσης, είναι η πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος της Νορβηγίας από το 2004.

Η Solberg εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Storting το 1989 και υπηρέτησε ως Υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης στη δεύτερη κυβέρνηση του Μπόντεβικ από το 2001 έως το 2005. Κατά τη διάρκεια της θητείας της επέβλεπε την ενίσχυση της μεταναστευτικής πολιτικής και την προετοιμασία μιας προτεινόμενης μεταρρύθμισης των διοικητικών διαμερισμάτων της Νορβηγίας.

Εξαιτίας της αυστηρής πολιτικής της ως υπουργού απέναντι στους αιτούντες άσυλο της δόθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ το προσωνύμιο «Jern-Erna», δηλαδή «Σιδηρά Έρνα».

Μετά τις εκλογές του 2005, προήδρευσε της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος μέχρι το 2013. Η Solberg έχει δώσει έμφαση στην κοινωνική και ιδεολογική βάση της πολιτικής των Συντηρητικών.

Κερδίζοντας τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, η Solberg έγινε η 28η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας και η δεύτερη γυναίκα που καταλαμβάνει αυτή τη θέση στην Νορβηγία μετά τη Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ.

Η Solberg αποτέλεσε τον μοναδικό αρχηγό κράτους που σκέφτηκε και αποφάσισε να πραγματοποιήσει μία ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, η οποία απευθύνθηκε αποκλειστικά στα παιδιά. Αυτή η καινοτόμος ενέργεια μπορεί σε αρκετούς να προκαλεί απορία.

Η Solberg, ωστόσο, σωστά σκέφτηκε ότι τα παιδιά αποτελούν μία ξεχωριστή κατηγορία πολιτών, η οποία έχει ίσως παραγκωνιστεί αυτές τις ημέρες, καλούμενη να αρκεστεί στην οδηγία «μείνετε σπίτι», χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις και χωρίς να καταλαβαίνει πολλά.

Η Νορβηγίδα πρωθυπουργός, λοιπόν, σκέφτηκε να απευθυνθεί η ίδια στα παιδιά, να τα ενημερώσει και να τα εμψυχώσει, ώστε να μη βυθίζονται σε ανησυχίες, που ενδεχομένως ούτε και οι ίδιοι οι γονείς αντιλαμβάνονται.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης Τύπου, που προβλήθηκε από κανάλια με παιδικό πρόγραμμα, η πρωθυπουργός είπε, θέλοντας να καθησυχάσει τους μικρούς ακροατές της: «Είναι περίεργες ημέρες αυτές που ζούμε…Πολλά παιδιά πιστεύουν ότι αυτό που ζούμε είναι τρομακτικό και θέλω να τους πω ότι είναι εντάξει να φοβούνται τη στιγμή που βλέπουν να συμβαίνουν μπροστά τους τόσα πολλά ταυτόχρονα».

Προηγουμένως, το γραφείο Τύπου της πρωθυπουργού είχε εκδώσει μία σχετική ανακοίνωση, στην οποία εξηγούσε ότι «… πολλά παιδιά έχουν ερωτήσεις σχετικά με τον κορονοϊό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση διοργανώνει ξεχωριστή συνέντευξη τύπου για τα παιδιά».

Εκτός από τα παιδιά που παρευρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, ερωτήσεις προς την πρωθυπουργό έγιναν και μέσα από το παιδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα NRK Super, καθώς και στην παιδική εφημερίδα Aftenposten Junior.

Μερικά από τα ερωτήματα που έθεσαν τα παιδιά ήταν:

-«Μπορώ να κάνω ένα πάρτι γενεθλίων;». Στην ερώτηση αυτή, η πρωθυπουργός απάντησε πως «Αν κάποιος έχει γενέθλια στην τάξη, όλοι θα πρέπει να του τραγουδήσουν το γενέθλιο τραγούδι».

-«Μπορώ να επισκεφθώ τους παππούδες μου αφού πήγα σε ένα εμπορικό κέντρο;»

-«Πόσο καιρό χρειάζεται για να γίνει εμβόλιο;»

-«Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;». Σε αυτό, η πρωθυπουργός απάντησε: «Όταν είσαι σπίτι, βοηθάς άλλους ανθρώπους να μην μολυνθούν και αρρωστήσουν. Αυτό είναι σημαντικό για εκείνους που έχουν ήδη μια ασθένεια ή που είναι πολύ ηλικιωμένοι».

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Δευτέρα, η Νορβηγία έκλεισε τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της, αφού τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ξεπέρασαν τους 1.077 ασθενείς.

Jacinda Ardern, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας

Jacinda Ardern

Με τις κρατικές οικονομίες των χωρών του πλανήτη που πλήττονται από τον κορονοϊό να δοκιμάζονται σοβαρά, περνώντας μία κρίσιμη περίοδο, που θα σημάνει αρνητικές εξελίξεις τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους ιδιώτες, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών ένα ειδικό πακέτο οικονομικής στήριξης.

Το πακέτο αυτό θα αφορά σε όσους πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, με στόχο να μειώσει, κατά το δυνατόν, την επικείμενη ύφεση που προκαλεί η πανδημία.

Μετά την ανακοίνωση του ειδικού, έκτακτου πακέτου, η Άρντεν μίλησε στα μέσα ενημέρωσης, δηλώνοντας ότι «οι άνθρωποί μας στο σύστημα υγείας πέρασαν δύσκολα. Τώρα εμείς προσπαθούμε σκληρά, παρέχοντας οικονομική βοήθεια».

Το πακέτο που ανακοίνωσε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός περιλαμβάνει εγγυήσεις μισθών, φορολογικές ελαφρύνσεις, παροχές κοινωνικής πρόνοιας και προγράμματα διάσωσης αεροπορικών μεταφορών και ανέρχεται συνολικά σε χρηματική ενίσχυση ύψους $ 12,1 δισ.

Ειδικότερα, 500 εκατομμύρια δολάρια θα δοθούν στην υποστήριξη του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, 8,9 δισ. δολάρια θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας που πλήττονται, ενώ έως και 100 εκατομμύρια δολάρια θα δοθούν για την υποστήριξη της ανακατανομής των εργαζομένων.

Η πολιτική της Ardern σε αυτή τη φάση κινείται σε δύο βασικούς άξονες: Έγκαιρος προγραμματισμός, άμεση δράση.

Η Ardern προχώρησε, επίσης, σε μία εντελώς πρωτότυπη ενέργεια, τουλάχιστον για αρχηγό κράτους, εντυπωσιάζοντας τους πολίτες της Νέας Ζηλανδίας. Πιο συγκεκριμένα, η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, λίγο πριν γίνει το απόλυτο lockdown στη χώρα, έκανε ένα Live μέσω του λογαριασμού της στο Facebook, καθώς, όπως η ίδια είπε, ήθελε να συνδεθεί και να επικοινωνήσει με όλους, απαντώντας σε όσο περισσότερες ερωτήσεις μπορεί.

Η πρωθυπουργός μάλιστα απολογήθηκε για το casual ντύσιμό της, εξηγώντας πως μόλις είχε βάλει τα παιδιά της για ύπνο.

Κατά τη διάρκεια του live, η Ardern απάντησε σε πολλές ερωτήσεις, καλύπτοντας κοινές απορίες των πολιτών για το πώς να αντιμετωπίσουν την καραντίνα.

Η Ardern ολοκλήρωσε το live, ενθαρρύνοντας τους Νεοζηλανδούς να κάνουν επικοινωνούν διαδικτυακά με τους γείτονές τους, ειδικά τους ηλικιωμένους, κάνοντάς τους μια κλήση, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «θα με βλέπετε πολύ μέσα στις επόμενες 4 εβδομάδες. Ίσως σας τρελάνω από το πόσο παρούσα θα είμαι».

Επιπλέον, μόλις λίγες ημέρες πριν, η Αrdern, εμπνεόμενη από το παράδειγμα της Νορβηγίδας ομολόγου της πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου μόνο για παιδιά μαζί με δύο ιατρούς. Το βίντεο πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα σύντομα.

Η Jacinda Ardern υπηρετεί ως Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας από τις 26 Οκτωβρίου 2017. Είναι, επίσης, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, ενώ υπήρξε και Μέλος του Κοινοβουλίου για την εκλογική περιφέρεια Mount Albert από τις 8 Μαρτίου 2017.

Εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής στις γενικές εκλογές του 2008. Η Άρντερν αποτελεί μία από τις νεότερες επικεφαλής κυβέρνησης σε όλο τον κόσμο, έχοντας αναλάβει τα καθήκοντά της σε ηλικία μόλις 37 ετών. Παράλληλα, είναι η τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού στην χώρα της, μετά τις Τζέννυ Σίπλεϋ και Έλεν Κλαρκ, ενώ είναι και η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας.

Sanna Marin, πρωθυπουργός της Φινλανδίας

Η Sanna Marin είναι ήδη μία ιδιαίτερα δημοφιλής πρωθυπουργός, έχοντας καταφέρει να βάλει ήδη το στίγμα της στην πολιτική και να κερδίσει την εκτίμηση πολλών για όσα έχει τόσο γρήγορα καταφέρει.

Είναι η πρωθυπουργός της Φινλανδίας από τις 10 Δεκεμβρίου 2019. Είναι ηγέτιδα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, μέλος του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας από το 2015, ενώ διετέλεσε και υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών από τις 6 Ιουνίου 2019 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2019.

Μετά την ορκωμοσία της στο Κοινοβούλιο, η 34χρονη Marin έγινε η νεότερη ηγέτης κράτους στον κόσμο και η νεότερη πρωθυπουργός στην πολιτική ιστορία της χώρας της. Είναι επίσης η τρίτη γυναίκα που ηγείται της κυβέρνησης στην Φινλανδία, μετά τις Ανέλι Γιαατενμάκι και Μάρι Κιβινιέμι, οι οποίες ήταν μέλη του Κεντρώου Κόμματος.

Όσο άμεση ήταν στην κατάκτηση των στόχων της, τόσο άμεση ήταν και στα μέτρα που έλαβε, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Η Marin προχώρησε γρήγορα σε κλείσιμο των συνόρων, ενώ ανακοίνωσε και την διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσίας, μίας δημοφιλούς σύνδεσης μεταξύ των δύο κρατών, με την πιο κοινή διαδρομή να είναι αυτή μεταξύ Ελσίνκι και Αγίας Πετρούπολης.

Επιπλέον, η κυβέρνησή της ανέλαβε τον άμεσο έλεγχο των αποθεμάτων φαρμακευτικού και ιατρικού εξοπλισμού της χώρας, χρησιμοποιώντας ένα «παράθυρο» του νόμου που προβλέπει τέτοιες ενέργειες σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία έχει χερσαία σύνορα με την Ρωσία, την Σουηδία και την Νορβηγία, ενώ έχει πληθυσμό μόλις 5,6 εκατομμύρια.

«Οι μεταφορές εμπορευμάτων και φορτίων θα συνεχιστούν σε όλα τα σύνορα. Τα απαραίτητα ταξίδια που σχετίζονται με την εργασία θα εξακολουθήσουν να είναι δυνατά και θα συνεχίζονται εντός των συνόρων της ΕΕ», ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών, Maria Ohisalo.

Η πρωθυπουργός απέστειλε επίσης μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας στους πολίτες της χώρας της, λέγοντας χαρακτηριστικά «Είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα. Ακόμα κι αν περνάμε δύσκολες στιγμές, η Φινλανδία και οι Φινλανδοί θα το ξεπεράσουν», ενώ πρόσθεσε πως «οι επαγγελματίες της υγείας μας είναι εξειδικευμένοι και οι αρχές μας αξιόπιστες. Η κοινωνία λειτουργεί. Τώρα, ο καθένας από εμάς πρέπει να σκεφτεί τους συμπολίτες του και την ευημερία τους ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως».