DELPHI ECONOMIC FORUM

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η δύναμη της θέλησης μπορεί να θριαμβεύσει και να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια

Προσαρμόζονται στα δεδομένα της εποχής οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 2500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, τόνισε στην ομιλία της στο Delphi Forum, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη πρέσβειρα καλής θέλησης της Unesco, πρόεδρος της τιμητικής κοσμητείας του επετειακού έτους «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020».

Όπως είπε “πριν την πανδημία είχαμε σχέδια για εκδηλώσεις, εκδόσεις, δράσεις στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού, για να αφήσουμε ένα σημαντικό αποτύπωμα στη σύγχρονη γενιά. Αυτά όμως λόγω των νέων δεδομένων μπήκαν στην άκρη λίγο οι εκδηλώσεις δόθηκε έμφαση στο κοινωνικό πρόσωπο αυτού του εορτασμού. Για τον άνθρωπο γίνονται όλα”, σημείωσε.

‘Επικεντρωθήκαμε σε έργα στήριξης και αλληλεγγύης σε ευπαθείς ομάδες αυτής της κοινωνίας όπως ηλικιωμένοι, παιδιά και άστεγοι, άνθρωποι που μέσα σε αυτή την τρικυμία χρειάστηκαν ένα σωσίβιο για να κρατηθούν.

Σήμερα όμως, τόνισε, γυρίζουμε σελίδα και ξεκινάμε ξανά. “Σε ένα κόσμο όμως εντελώς διαφορετικό και οι νέες συνθήκες μας οδηγούν να πορευθούμε σε άλλους δρόμους και τον ίδιο πάντα προορισμό: Την ανάδειξη της μεγάλης σημασίας της μάχης των Θερμοπυλών και της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, στο αρχαίο και σύγχρονο κόσμο.

Και να υπογραμμίσουμε τη συμβολή της Ελλάδας και των Ελλήνων στον πολιτισμό της Δύσης. Εδώ που έχει φθάσει η ανθρωπότητα το μόνο σταθερό σημείο για να κρατηθούμε όρθιοι και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα είναι ο αναπτυξιακός πολιτισμός. Κι εμείς ως Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι η δύναμη της θέλησης μπορεί να θριαμβεύσει και να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια”.

Αναφερόμενη στην επέτειο των 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας,  είπε πως πρόκειται για ένα έπος που ξεπερνάει την ιστορία της Ελλάδας, γιατί δίδαξε ήθος και αξίες που ζουν ακόμα. Πρόκειται για ένα μάθημα που έδωσαν οι λίγοι στους πολλούς και έδειξε πως  η αρετή είναι δύναμη και η στρατηγική σημαντικότερη από την πολιτική, είπε η κ. Βαρδινογιάννη.

Ο θρίαμβος της ανθρώπινης θέλησης είναι το δίδαγμα που έχουμε πάρει και πρόκειται για μία παρακαταθήκη που είναι βαθύτατα αποτυπωμένη στο DNA του Έλληνα, είπε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Και τόνισε πως με την πανδημία ο Έλληνας έκανε το «Εγώ» ξανά «Εμείς.» Η πανδημία υπογράμμισε ακόμα περισσότερο το βαθύτερο νόημα της Επετείου των 2.500 χρόνων, τόνισε η κ. Βαρδινογιάννη: «Το  έπος των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας είναι ένα έπος που ξεπερνάει την ιστορία της Ελλάδας.  Είναι ένα κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας με ιδιαίτερο βάρος και σημασία.  Όχι μόνο γιατί σηματοδότησε τη γέννηση του Δυτικού Πολιτισμού αλλά και γιατί δίδαξε ήθος και αξίες που ζουν ακόμα. Nιώθω πραγματικά πως η παρακαταθήκη τόσων αιώνων ιστορίας που τόσο εύστοχα διατυπώνεται στη σημερινή θεματική ως «Ο θρίαμβος της θέλησης» είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Γιατί  τελικά οι Έλληνες είμαστε ίδιοι μέσα στα βάθη των αιώνων!  Όποτε η Ελλάδα μας χρειάζεται, όποτε η ανθρωπότητα χρειάζεται την Ελλάδα, μπορεί οι «Θερμοπύλες» να αλλάζουν, εμείς όμως παραμένουμε εκεί. Θεματοφύλακες του πολιτισμού και του ανθρωπισμού. Όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται, η Πανδημία τόνισε ακόμα περισσότερο τη διεθνή σημασία και το βαθύ νόημα του Επετειακού Έτους. Γιατί οι Θερμοπύλες και η Σαλαμίνα δεν είναι γεωγραφικοί προσδιορισμοί, αλλά ιδεολογικοί. Δεν είναι οι τόποι όπου έγιναν οι μάχες. Είναι το όραμα και οι αξίες. Είναι οι άνθρωποι και τα ιδανικά για τα οποία αυτοί αγωνίστηκαν.