RETRO

Marie Curie: Η ζωή και έργο της γυναίκας που ανακάλυψε τη ραδιενέργεια

Η πρώτη επιστήμονας που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ

πηγή: wikipedia.org
πηγή: wikipedia.org

Χάρη στην ανικανοποίητη περιέργεια και την τεράστια επιμονή της, έγινε είδωλο μικρών και μεγάλων επιστημόνων. Πάλεψε σ’ έναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο, το έργο της άλλαξε τον κόσμο κι εκείνη άλλαξε την ιστορία. Γεμάτη πάθος, καταπιανόταν με οτιδήποτε είχε σχέση με τη φυσική και τη χημεία, δουλεύοντας ακούραστα. Έγινε, έτσι, η πρώτη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Νόμπελ, το 1903. Ο λόγος για τη Marie Curie.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω πόσο πολύ θαυμάζω το πνεύμα σας, την ενέργειά σας και την τιμιότητά σας. Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή που είχα την ευκαιρία να σας γνωρίσω προσωπικά στις Βρυξέλλες», της έγραψε ο Albert Einstein όταν τη συνάντησε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ?ℓαƒℓє¢нαℓαηzα∂α? (@laflechalanzada) στις


Γεννήθηκε στη Βαρσοβία το 1867. Οι γονείς της ήταν δάσκαλοι και πιέστηκαν ιδιαίτερα από το τσαρικό καθεστώς, το οποίο προσπαθούσε να εξαλείψει κάθε ίχνος του πολωνικού πολιτισμού. Στα 11 της χρόνια, έχασε τη μητέρα της από φυματίωση και τη μεγαλύτερη αδελφή της από τύφο.

Ως έφηβη, έκανε συμφωνία με τη μικρή της αδελφή, Bronya: Θα την υποστήριζε οικονομικά για να σπουδάσει ιατρική στο Παρίσι κι έπειτα, όταν εκείνη έπαιρνε το πτυχίο της, θα της το ανταπέδιδε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Για έξι ολόκληρα χρόνια, λοιπόν, εργαζόταν ως γκουβερνάντα και δασκάλα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μελετήσει. Τελικά, στα 24 της έγινε δεκτή στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Δεν μπορούσε να παρακολουθήσει μαθήματα σ’ αυτό της Βαρσοβίας, καθώς η ρωσική κυβέρνηση το απαγόρευε κατηγορηματικά στις γυναίκες. Στη Γαλλία, λοιπόν, ένιωσε για πρώτη φορά απελευθερωμένη. «Ήταν σαν να ανοίχτηκε μπροστά μου ένας ολοκαίνουργιος κόσμος, αυτός της επιστήμης, τον οποίο επιτέλους μπόρεσα να γνωρίσω χωρίς περιορισμούς», έχει δηλώσει.

Μέσα σε τρία χρόνια πήρε πτυχίο Φυσικής και, στο ακριβώς επόμενο ακαδημαϊκό έτος, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα Μαθηματικά. Προχώρησε σε έρευνα για τις ιδιότητες των διάφορων μετάλλων και περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας της κλεισμένη σ’ ένα εργαστήριο. Εκεί ήταν που γνώρισε τον επίσης φυσικό Pierre Curie. Οι δυο τους, ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα και, σχεδόν αμέσως, έγιναν ζευγάρι κι αποφάσισαν να παντρευτούν. Στο γαμήλιο ταξίδι, σαν μικρά παιδιά, έκαναν το γύρο της Γαλλίας με ποδήλατα!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Crazy Nauka (@crazynauka) στις


Το 1896, ο ειδικός Henri Becquerel, πρόσεξε πως στο σκοτάδι, οι ενώσεις Ουρανίου εκπέμπουν ακτίνες. Εκείνη, αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι για τη διπλωματική της εργασία – στην οποία βοήθησε αρκετά ο σύζυγός της –  και, χωρίς να το περιμένει, εξέλιξε την ανακάλυψή του.

Σε συνέδριο. πηγή: wikipedia.org

Αρχικά, είχε φανταστεί πως οι ακτίνες εκείνες παραμένουν σταθερές ανεξάρτητα από την κατάσταση ή το σχήμα του Ουρανίου. Θεώρησε πως οφείλονται καθαρά στην ατομική του δομή. Το φαινόμενο αυτό, μέχρι τότε δεν είχε όνομα κι η Curie αποφάσισε να το περιγράψει με τη λέξη ραδιενέργεια. Το 1898, μαζί με τον Pierre, απομόνωσαν μία ουσία που εξέπεμπε 300 φορές περισσότερη ακτινοβολία από το Ουράνιο. Την ονόμασαν Πολώνιο, προς τιμήν της καταγωγής της. Λίγο μετά, ανακάλυψαν ένα ακόμη στοιχείο, ίδιας χημικής σύστασης με το Βάριο, και το ονόμασαν Ράδιο. Οι Curie, έτσι, πέρασαν τα επόμενα χρόνια προσπαθώντας να αποδείξουν την ύπαρξή του στη Γαλλική Ακαδημία.

Οι δυο τους, τελικά τα κατάφεραν. Ο Pierre, λοιπόν, έγινε υποψήφιος για Νόμπελ – χωρίς τη Marie. Επέμενε, όμως, να μοιραστεί μαζί της το βραβείο, καθώς η έρευνα ήταν και δική της. Οπότε, το 1903, έγινε η πρώτη γυναίκα με αυτή τη διάκριση!

Ζούσαν ευτυχισμένοι, μαζί με τις δύο κόρες και την επιστήμη τους. Μέχρι που μία μέρα του 1906, ο Curie πέρασε απρόσεκτα ένα δρόμο του Παρισίου και συγκρούστηκε με άμαξα που έσερναν τέσσερα άλογα. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος. Η αγαπημένη του, κλονίστηκε βαθύτατα από τον τραγικό χαμό του. Ήταν, άλλωστε, ο έρωτας της ζωής της. Για χάρη του, αφιέρωσε κάθε κύτταρο της ύπαρξής της στην επιστήμη, προσπαθώντας να τον κάνει περήφανο. Ήθελε να τη βλέπει από εκεί ψηλά και να την καμαρώνει.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη THE PHYSICS INDICA (@physicsindica) στις


Το 1908, λοιπόν, έγινε η πρώτη γυναίκα που δίδαξε στη Σορβόννη και, τρία χρόνια μετά, κέρδισε Νόμπελ Χημείας. Στη συγκινητική της ομιλία, κατά την παραλαβή του βραβείου, μίλησε για το σύζυγό της και την προσφορά του στο έργο της.

Όταν, το 1914, ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, προσέφερε όλα τα χρήματα που κέρδισε από τα Νόμπελ στο γαλλικό στρατό. Τον ενίσχυσε με 20 κινητές και 200 σταθερές μονάδες για ακτινογραφίες.

Φυσικά, από τη ζωή της δεν έλειπαν τα σκάνδαλα. Το 1911, τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, της χρέωσαν παράνομη ερωτική σχέση με έναν από τους μαθητές του Pierre, τον Paul Langevin. Για καιρό δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι της, χωρίς να την ακολουθούν οι δημοσιογράφοι. Στο πλευρό τους, στέκονταν κι ενοχλημένοι πολίτες που τη θεωρούσαν αμαρτωλή. Πράγματι, οι δυο τους ήταν ζευγάρι. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε την ανθρώπινη φύση, μόνο να προσπαθούμε να την κατανοήσουμε», δήλωσε μετά το χωρισμό τους.

Στην πραγματικότητα, η οργή του λαού προερχόταν από την ξενοφοβία και τον αντισημιτισμό των Γάλλων. Το πατρικό της επώνυμο ήταν Skłodowska και πολλοί την κατηγόρησαν πως ήταν Εβραία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Health Physics Society (@healthphysicssociety) στις

Η Marie Curie έφυγε από τη ζωή το 1934, στις 4 Ιουλίου. Έπασχε από απλαστική αναιμία, κάτι που προκλήθηκε από την τεράστια έκθεσή της στη ραδιενέργεια. Είχε, όμως, ζήσει μία γεμάτη ζωή. Σπούδασε, ερωτεύτηκε, έγινε μητέρα και, το σημαντικότερο, άλλαξε τον κόσμο.