RETRO

Maybanke Anderson: Η φεμινίστρια και σουφραζέτα που πήρε διαζύγιο το 1892

Δε συμβιβάστηκε ποτέ και με τίποτα

πηγή: wikipedia.org
πηγή: wikipedia.org

Γεννήθηκε στο Λονδίνο, έφυγε από τη ζωή στο Παρίσι αλλά πέρασε τον περισσότερο καιρό στο Σύδνεϋ. Η Maybanke Susannah Anderson, με το πατρικό επίθετο Selfe, ήταν μία από τις πιο επαναστατικές παρουσίες του 19ου και 20ου αιώνα.

Μετανάστευσε με τους γονείς της στην Αυστραλία σε ηλικία 9 ετών. Παντρεύτηκε στα 21 της, το 1867, τον Edmund Kay Wolstenholme και απέκτησε μαζί του επτά παιδιά, από τα οποία μόνο τα δύο έζησαν περισσότερο από 5 χρόνια.

Ήταν βαθιά δυστυχισμένη στο γάμο της. Ο σύζυγός της είχε αποτύχει επαγγελματικά και βρήκε παρηγοριά στο ποτό. Αποφάσισε να εκγαταλέιψει την οικογένειά του το 1884. Η Maybanke δεν συμβιβάστηκε με την κατάσταση αυτή. Αισθάνθηκε μειωμένη, περιφρονημένη και αυτό ήταν κάτι που δε δεχόταν για τον εαυτό της. Πάνω απ’ όλα ήταν περήφανη και θέλησε να ζητήσει διαζύγιο. Αυτό, όμως, δεν ήταν εφικτό μέχρι το 1892.

Μετά την οριστικοποίηση του διαζυγίου και αφού ίδρυσε ένα σχολείο θηλέων το 1885, ξεκίνησε να ασχολείται ενεργά με την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών. Στήριξε με όλη της τη δύναμη τις σουφραζέτες, φωνάζοντας με πάθος ότι η ψήφος ήταν ο πυρήνας για κάθε μεταρρύθμιση. Έγινε αντιπρόεδρος της Λογοτεχνικής Ένωσης Γυναικών, την οποία ίδρυσε η φίλη της, Rose Scott, και συνέχισε με το σχηματισμό της Ένωσης Σουφραζετών της Νέας Νότιας Ουαλίας (WSL), στις 6 Μαΐου 1891.

Τρία χρόνια αργότερα, οργάνωσε την έκδοση της εφημερίδας Woman’s Voice. Επί 18 μήνες, ήταν η μοναδική πηγή ενημέρωσης των γυναικών της περιοχής για φεμινιστικά ζητήματα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Έπειτα, το 1895, ξεκίνησε το πρώτο δωρεάν νηπιαγωγείο της Αυστραλίας.

Ποτέ δε σταμάτησε να παλεύει για την ψήφο των γυναικών, όμως οι προσπάθειές της ήταν μάταιες. Το 1897 βρήκε τη δύναμη να κάνει αίτηση στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Αδελαΐδας, θεωρώντας πως έτσι θα ακουγόταν δυνατότερα η γυναικεία φωνή. Έγινε ενεργό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Νέας Νότιας Ουαλίας και συνεργάστηκε στενά με το University Women’s Society.

Η ενασχόληση της Anderson με τον αγώνα της, δεν την εμπόδισε να ξαναβρεί τον έρωτα. Το 1899 παντρεύτηκε τον πρώτο καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, Sir Francis Anderson. Μαζί ανέλαβαν εθελοντικά έργα, ταξίδεψαν, βοήθησαν τις γυναίκες να σταθούν ισχυρότερα στα πόδια τους.

Έφυγε από τη ζωή το 1927, στα 82 της χρόνια, έχοντας θέσει τα θεμέλια για τον κόσμο μας, όπως τον ξέρουμε τώρα.