ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ

#metinSofia – Η Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε την… κάμαρα με τα μυστικά

Θάρρος. Αναπνοή. Ανάσα βαθιά. Αντίστροφη μέτρηση. Σήκωσε το κεφάλι, μας κοίταξε στα μάτια και μίλησε. Η Σοφία Μπεκατώρου, είναι η γυναίκα που πήρε πάνω της όλες τις σιωπές και τις έκανε τσουνάμι. Έγινε το πρόσωπο που με θάρρος όρθωσε το ανάστημά της, μίλησε. Και τελικά άνοιξε την… κάμαρα με τα μυστικά.

Και τα μυστικά φαίνεται πως είναι πολλά. Πρωταθλητισμός, ομοσπονδίες αλλά και έξω από αυτά. Εκπαίδευση, πανεπιστήμια, επαγγελματικός στίβος, ανέλιξη, εξέλιξη. Όλοι μας αν σκεφτούμε καλά έχουμε ακούσει και από μία ιστορία. Άλλη πιο ελαφριά, άλλη πιο βαριά και άλλη ασήκωτη όπως αυτή της Σοφίας Μπεκατώρου.

Η Μπεκατώρου, βρήκε το θάρρος, το ψυχικό σθένος να μοιραστεί το τραυματικό της βίωμα. Είχε τη γενναιότητα να βγει μπροστά. Γιατί το έκανε; Απάντησε η ίδια: «Το έκανα προκειμένου να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους. Να δώσω το θάρρος στις γυναίκες να μιλήσουν. Κι επίσης να μπορέσω να εκπαιδεύσω τα δικά μου παιδιά γιατί κι αυτά μπορεί αύριο-μεθαύριο να βρεθούν σε μια αντίστοιχη περίπτωση…». Kαι από εκείνη τη στιγμή, τα μυστικά, δεν είναι πια μυστικά.

Η μία μετά την άλλη αθλήτριες αρχίζουν να μιλάνε. Επιστολές ανώνυμες ή επώνυμες πληθαίνουν, φέρνοντας μπροστά στο πρόσωπό μας την λυπηρή αλήθεια που λίγο πολύ ξέραμε όλοι. Γιατί η κοινωνία μας πιστή πάντα στη λογική του «που να μπλέκεις τώρα» και του «κάτι θα κανε και αυτή», έχει μάθει να μην επεμβαίνει, να μην μπλέκεται ακόμη κι αν γνωρίζει τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Η Σοφία, λοιπόν προχθές έκανε κάτι πολύ σπουδαίο. Όχι μόνο αντιμετώπισε τον δράκο που την κατέτρωγε τόσο χρόνια αλλά ταυτόχρονα έγινε η κινητήριος δύναμη να μιλήσουν κι άλλες. Κι άλλες κι άλλες κι άλλες. Και η λίστα- δυστυχώς- δεν θα’ χει τελειωμό.

Και ίσως κάποιες άλλες να μη μιλήσουν ακόμα. Αλλά ίσως την επόμενη φορά, να αντιδράσουν διαφορετικά.

Το ελληνικό #metoo μπορεί να άργησε λίγο, αλλά τώρα είναι εδώ: δυνατό, ασταμάτητο, έτοιμο να αποκαλύψει τους άθλιους της διπλανής μας πόρτας. Τα θύματα πρέπει να αντιληφθούν ότι η ντροπή δεν είναι δική τους.  Η ντροπή είναι όλη των θυτών, στο 100%. #metinsofia

 

Διαβάστε επίσης:

Ξέσπασε το ελληνικό #MeToo: Μετά την Μπεκατώρου, οι αθλήτριες σπάνε τη σιωπή τους

Σεξουαλική παρενόχληση: Γιατί ορισμένες γυναίκες θεωρούνται πιο αξιόπιστες, όταν καταγγέλλουν την εμπειρία τους;

#WhyIDidntReport: Θύματα βιασμού εξηγούν γιατί ποτέ δεν κατήγγειλαν αυτό που τους συνέβη