POWER

Ο λόγος που η ανάρτηση της ΠτΔ κατά της ομοφοβίας είναι τόσο σημαντική

πηγή: Milos Bicanski/Getty Images/Ideal Image

«Μας αφορά όλους», έγραψε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σε ανάρτησή της στο Facebook, καταδίκασε τις διακρίσεις, τη ρητορική μίσους, τη βία εις βάρος των συνανθρώπων μας που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Η πρώτη γυναίκα ΠτΔ, κατέρριψε για μία ακόμη φορά τα στερεότυπα.

Ας θυμηθούμε πόσα εγκλήματα έχουν πραγματοποιηθεί, επειδή κάποιος δε συμφωνούσε με το σεξουαλικό προσανατολισμό κάποιου άλλου. Πόσα παιδιά έχουν υποστεί bullying στο σχολείο, επειδή ορισμένοι συμμαθητές τους δεν κατάφεραν να αντιληφθούν το διαφορετικό. Πόσοι γονείς έπαψαν να μιλούν στους ίδιους τους γιους, στις ίδιες τις κόρες τους, επειδή δε συμφωνούσαν με τις επιλογές τους. Ή πόσοι εργαζόμενοι έχασαν ευκαιρίες καριέρας, πόσοι δεν μπόρεσαν να δεχθούν φροντίδα απαράιτητη για την υγεία τους, πόσοι ένιωσαν και συνεχίζουν να αισθάνονται ένοχοι για κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται τόσο απλό κι εύκολο.

Στη Νότιο Αφρική και τη Λατινική Αμερική, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που ελκύονται από άλλες γυναίκες και πέφτουν θύματα «διορθωτικού βιασμού». Ομάδες ανδρών, δηλαδή, τις κακοποιούν με το χειρότερο τρόπο, απαξιώνουν την ανθρώπινή τους φύση, τις βασανίζουν φριχτά προκειμένου να «θεραπευτούν». 

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι εδώ για να μας θυμίσει πως εμείς διαφέρουμε, πως κανείς μας δεν έχει περισσότερες ή λιγότερες προσωπικές ελευθερίες από το διπλανό του. Υποστηρίζει το δικαίωμα του καθενός στην ασφάλεια και μας προτρέπει να κάνουμε το ίδιο. Με το ηχηρό αυτό μήνυμα, μας καλεί να πάψουμε να πορευόμαστε με παρωπίδες – τώρα, περισσότερο από ποτέ. 

«Οι διώξεις, οι διακρίσεις, η κοινωνική περιθωριοποίηση κατά των ΛΟΑΤΚΙ συνανθρώπων μας σε πολλές περιοχές του κόσμου είναι μια σκληρή, επίμονη πραγματικότητα. Πραγματικότητα που μας αφορά όλους, αφού πλήττει στον πυρήνα της την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συρρικνώνει την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν συχνά ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις σε βάρος τους και περιορισμούς στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας.

Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, στέλνουμε και από την Αθήνα το μήνυμά μας. Καταδικάζουμε τις διακρίσεις, τη ρητορική μίσους, τη βία σε βάρος προσώπων λόγω ταυτότητας φύλου, γενετήσιου προσανατολισμού ή οποιασδήποτε άλλης αιτίας και υποστηρίζουμε το δικαίωμα του καθενός στην ελεύθερη έκφραση, την ασφάλεια, τον αυτοκαθορισμό και την ίση μεταχείριση», έγραψε.

Σήμερα, είναι η πρώτη μέρα που λειτουργούν ξανά οι αρχαιολογικοί χώροι. Έτσι, με αφορμή και την Ημέρα των Μουσείων, η ΠτΔ βρέθηκε στην Ακρόπολη. Την ξενάγησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Είναι μια σχεδόν συμβολική σύμπτωση», σημείωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Αυτό το παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο, το κάλλος και η αρμονία του οποίου έχουν εμπνεύσει και θα συνεχίσουν εσαεί να εμπνέουν ολόκληρο τον κόσμο»