POWER

Ο λόγος που οι γυναίκες διαχειρίζονται εξαιρετικά την κρίση στην παγκόσμια υγεία

Photo by Hagen Hopkins/Getty Images/Ideal Image

Από την πρώτη μέρα που ξέσπασε η πανδημία, η προσοχή των μέσων ενημέρωσης είναι στραμμένη στη σχέση μεταξύ των γυναικών που κινούν τα νήματα στα διάφορα έθνη και της αποτελεσματικότητάς τους στη διαχείριση της κρίσης.

Η δράση των ηγέτιδων της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Γερμανίας, της Ταϊβάν  και της Νορβηγίας, αποτελεί ένδειξη πως τα καταφέρνουν καλύτερα από τους άνδρες συναδέλφους τους. Η επιμονή, η αντικειμενικότητα, η εμπιστοσύνη στην κοινή λογική και η ταπεινότητα, είναι τα κοινά χαρακτηριστικά της επιτυχίας τους.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Angela Merkel (@bundeskanzlerin) on

Θα ήταν πολύ εύκολο να πούμε απλώς πως οι γυναίκες, είναι ικανότερες leaders από τους άνδρες. Όμως αυτό δε θα ήταν ούτε δίκαιο, ούτε απόλυτα σωστό. Ας δούμε τα πράγματα σφαιρικά.

Οι παραπάνω χώρες αντιμετωπίζουν τόσο αποτελεσματικά την κατάσταση, επειδή στην ηγεσία βρίσκονται γυναίκες ή επειδή υπάρχει τόσο έντονη γυαικεία παρουσία όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και σε άλλους τομείς;

Την απάντηση δίνει η ετήσια μελέτη του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ σχετικά με το χάσμα των φύλων στις διάφορες χώρες. Το χάσμα αυτό, υπολογίζεται ανάλογα με τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην κοινωνία και τις ευκαιρίες που τους παρέχονται στους χώρους της υγείας, της εκπαίδευσης και της εργασίας, μεταξύ άλλων. Φέτος, η αναφορά έδειξε πως τα μέρη στα οποία εκείνο ήταν μικρότερο, αντιμετωπίζουν με επιτυχία την πανδημία.

Τόνισε, επίσης, πως στα κράτη αυτά είναι έντονη η γυναικεία παρουσία και στο χώρο των επιχειρήσεων. Βλέπουμε, δηλαδή, πως δε φοβούνται να αναλάβουν θέσεις ευθύνης σε κάθε χώρο – όχι μόνο στην πολιτική.

Τα δύο φύλα συμμετέχουν εξίσου, το ένα συμπλήρώνει το άλλο.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 蔡英文 (@tsai_ingwen) on


Παρατηρείται επίσης πως, στα παραπάνω οικοσυστήματα, οι ηγέτες έχουν πιο «θηλυκές αρετές», όπως είναι η εμπάθια, η συμπόνοια και η συνεργασία. Αντίθερα, οι άλλες χώρες ασκούν την εξουσία με αυστηρότητα και σκληρούς ελέγχους – ακολουθώντας το παραδοσιακό μοντέλο, δηλαδή.

Φυσικά, το παραπάνω δεν είναι απόλυτο και αφορά στην πλειονότητα.

Ένα περιβάλλον στο οποίο τα δυο φύλα εκπροσωπούνται ισότιμα, επιτρέπει τη λήψη ισχυρών αποφάσεων.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jacinda Ardern (@jacindaardern) on

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στονο 21ο αιώνα, χρειάζονται ένα νέο τρόπο χειρισμού, διαφορετικό από το συνηθισμένο. Η κλιματική αλλαγή, η κρίση στην υγεία και το περιβάλλον, μαζί με την εξάντληση των φυσικών πόρων και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στα αναπτυσσόμενα κράτη, είναι τέτοια προβλήματα.

Χρειάζεται να τα κοιτάξουμε κατάματα, με θάρρος, ευελιξία, εμπάθεια, συνεργασία, φροντίδα και συλλογικότητα – με τα «γυναικεία χαρίσματα», δηλαδή. Το μυστικό της επιτυχίας, βρίσκεται στην προσπάθεια όλων.

Προκειμένου να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να προχωρήσουμε μπροστά με το κεφάλι ψηλά, οι οργανισμοί και τα κράτη θα χρειαστεί να αλλάξουν τρόπο προσέγγισης, με γνώμονα το φύλο. Ας δώσουμε ευκαιρίες στις γυναίκες και το αποτέλεσμα δε θα απογοητεύσει κανέναν.