INSPIRATION

Πώς οι γυναίκες υπερήρωες άλλαξαν τα δεδομένα στον κινηματογράφο

Από την Wonder Woman μέχρι την Captain Marvel

Πηγή φωτογραφίας http://lele.diyardent.com/
Πηγή φωτογραφίας http://lele.diyardent.com/

Superman. Spider-Man. Batman. Iron Man. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, το Hollywood μας είχε μάθει πως οι υπερήρωες και η διάσωση του πλανήτη είναι ανδρική υπόθεση. Δυνατοί, με ωραία εμφάνιση και γυμνασμένο σώμα, οι ήρωες των sci-fi ταινιών έσωζαν τον κόσμο από καταστροφές και εξωγήινες επιθέσεις, προστατεύοντας ταυτόχρονα τις αγαπημένες τους. Πλέον, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, όπου οι ταινίες κόμικς έχουν γίνει τόσο κερδοφόρες που το Hollywood έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχει χώρος για ταινίες, με υπερήρωες γυναίκες. Μια ιδέα, που βρήκε πρόσφορο έδαφος, ειδικά μετά τη δημιουργία κινημάτων, όπως είναι το #metoo, που ανέδειξε την ανάγκη για την ισχυρότερη παρουσία των γυναικών και την ισότιμη αντιμετώπισή τους.

Η αρχή είχε γίνει με την παρουσίαση γυναικών υπερηρώων στη μεγάλη οθόνη ως μέρος μιας ομάδας. Η Halle Berry, η Famke Janssen και η Anna Paquin ήταν ιδρυτικά μέλη των X-MEN, ενώ το μέλος των Fantastic Four, Sue Storm παρουσιάστηκε με την πάροδο των ετών από την Jessica Alba και την Kate Mara, σε παραγωγές της 20th Century Fox. Η Halle Berry ενσάρκωσε, επίσης, την Catwoman σε μια ανεξάρτητη ταινία της DC, ενώ η  Helen Slater έδωσε ζωή στο Supergirl, αξιοποιώντας την επιτυχία του Superman από τον Christopher Reeve. Η Jennifer Garner ενσάρκωσε την Ηλέκτρα στην ομώνυμη ταινία, κερδίζοντας τη συμπάθεια του κοινού και κάπως έτσι φάνηκε πως είχε ανοίξει ο δρόμος για τις γυναίκες υπερήρωες.

Υπάρχουν δύο μεγάλες κινηματογραφικές ταινίες (και αρκετά πρόσφατες) που έστρεψαν την προσοχή κοινού και ειδικών στις γυναικείες ταινίες υπερήρωων. Η μια ήρθε από τη DC και η άλλη από τη Marvel. Η επιτυχία πιστώνεται, όμως, στην Warner Bros. για το γεγονός ότι ήταν η πρώτη εταιρεία, που πήρε το ρίσκο και δημιούργησε ταινία, με βασικό πρωταγωνιστή μια ηρωίδα, τη Wonder Woman (που ενσάρκωσε η Gal Gadot), η οποία είχε κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην ταινία Batman V Superman: Dawn of Justice, το 2017.

H ταινία ξεκίνησε με την ιστορία της πριγκίπισσας Diana, απ’όταν ήταν μικρή μέχρι και τη συμμετοχή της στον Α’Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια φανταστική πλοκή, που αναδείκνυε τις τεράστιες – σχεδόν θεϊκές – δυνάμεις της Wonder Woman. Σε μια εποχή που o Batman (Ben Affleck) και ο Superman (Henry Cavill) είναι πιθανότατα συνταξιούχοι, η Wonder Woman προετοιμάζεται για την πολυαναμενόμενη συνέχεια της, την 2η ταινία: Wonder Woman 1984.

View this post on Instagram

She's back… ??‍♀️ #WW84

A post shared by Gal Gadot (@gal_gadot) on

Η Marvel Studios, με τη σειρά της, παρουσίασε στο κοινό έναν από τους πιο σημαντικούς υπερήρωες, γένους θηλυκού, το 2019, ανοίγοντας μια τεράστια κοσμική γωνία του Κινηματογραφικoύ Σύμπαντος της Marvel, που θα διερευνηθεί τα επόμενα χρόνια. Η Brie Larson ενσάρκωσε την Carol Danvers στο Captain Marvel. Βέβαια, αυτή δεν ήταν η πρώτη υπερήρωας στον κόσμο της Marvel. Η Black Widow (Scarlett Johansson), η Wasp (Evangeline Lilly), η Gamora (Zoe Saldana), η Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) και άλλες καλλιέργησαν το έδαφος για την Carol Danvers. Το κοινό ανταποκρίθηκε στην προβολή της ταινίας, κυρίως επειδή είχαν την περιέργεια να δουν πώς θα εντασσόταν η ηρωίδα στο σύμπαν της Marvel και τι ρόλο θα έπαιζε τελικά στο Avengers: Endgame. Η ταινία κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2019 και πέρασε τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια στο box office, έναν εκπληκτικό αριθμό για έναν χαρακτήρα που δεν θεωρείται δυνατό όνομα.

Η επιτυχία της Wonder Woman και της Captain Marvel στο box office φαίνεται πως έχει οδήγησει τα κινηματογραφικά studios στην παραγωγή ακόμη περισσότερων ταινιών με πρωταγωνίστριες γυναίκες υπερήρωες, βασισμένες στα comics. Από την πλευρά της Marvel, το φανατικό κοινό αυτών των ταινιών, περιμένει την ταινία της Black Widow με τη Scarlett Johansson, ενώ από την DC αναμένουμε την πρεμιέρα της Wonder Woman 1984.

Harley Quinn και φεμινισμός

Η DC συνειδητοποίησε, επίσης, ότι είχαν έναν ισχυρό και δημοφιλές χαρακτήρα στην ταινία τους Suicide Squad από το 2016. Η Harley Quinn, που ενσαρκώθηκε από την Margot Robbie, ήταν ένας ευχαριστημένος και λίγο τρελός για το κοινό χαρακτήρας,  που έκλεψε σχεδόν την παράσταση σε όλη την ταινία του David Ayer. Έτσι, η Warner Bros. και η DC έχτισαν με σιγουριά μια νέα ταινία γύρω της.

Στο Harley Quinn:birds of prey, η Harley (Robbie) συστήνει στο κοινό μια γυναικεία ομάδα καταπολέμησης του εγκλήματος, που εμφανίζεται συχνά στα κόμικς του Batman. Αποτελούμενη από την Huntress (Mary Elizabeth Winstead), την Black Canary (Jurnee Smollett-Bell) και την Renee Montoya (Rosie Perez), τα «Πτηνά» εργάζονται μαζί στην ταινία για να νικήσουν τον άρχοντα του εγκλήματος Black Mask (Ewan McGregor).

Για πολλούς η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί έναν ύμνο στον φεμινισμό, με μερικούς να εναντιώνονται στην άποψη αυτή. Στην πραγματικότητα, είναι μια απεικόνιση μιας από τις πιο ισχυρές εμπειρίες της ύπαρξης μιας γυναίκας: της αλληλεγγύης που σχηματίζεται μεταξύ άγνωστων γυναικών, όταν υπάρχει ανάγκη. Προσπαθώντας να αναπτύξουν σύνθετους συναισθηματικούς δεσμούς σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ταινία είναι σε μεγάλο βαθμό μια μεταφορά για τον ενστικτώδη τρόπο που τόσες πολλές γυναίκες, συχνά συνεργάζονται και δίνουν ένα χέρι βοηθείας σε όσες έχουν ανάγκη. Σε αντίθεση με πολλές άλλες τανίες, που έχουν στο επίκεντρο ομάδες υπερηρώων, το Birds of Prey διατηρεί τους χαρακτήρες της ξεχωριστούς για μεγάλο μέρος της ταινίας: τα μονοπάτια τους μπλέκονται μεν, έτσι ώστε να έχει νόημα γιατί θα καταλήξουν όλες μαζί στο ίδιο μέρος μέχρι το τέλος, αλλά η κάθεμια έχει τους δικούς της στόχους. Και όμως, στο τέλος, όταν όλες έρχονται αντιμέτωπες με την επιλογή να συνεργαστούν ή να τρέξουν να σωθούν , δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα συνεργαστούν για να βγουν ζωντανές και να προστατευτούν. Η ταινία δεν χρειάζεται να δημιουργήσει φοβερές αφηγηματικές ανατροπές για να το δικαιολογήσει, είναι απλά κατανοητό.

Η δυναμική άνοδος των γυναικών στις ταινίες υπερηρώων

Αυτές οι ταινίες, εξαιτίας των στερεοτύπων που έσπασαν, έπρεπε όχι μόνο να κερδίσουν αρκετά χρήματα για να πείσουν τους παραγωγούς ότι μπορούσαν να σταθούν αντάξια απέναντι στους παραδοσιακά ανδρικούς ήρωες, αλλά έπρεπε επίσης να δώσουν στις γυναίκες τη θέση που τους αξίζει στον κινηματογράφο, μετά από πολλές δεκαετίες όπου παρουσιάζονται ως μοιραίες ή θύματα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η Wonder Woman και η Captain Marvel έπρεπε να δώσουν στις γυναίκες έναν υπερήρωα, στον οποίο θα μπορούσαν να δουν τον εαυτό τους. Δυο δυναμικές και αυτόνομες γυναίκες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οποιονδήποτε άνδρα. Που αγωνίζονται για την προστασία τη δική τους (και του σύμπαντος) και τα καταφέρνουν.

Μπορεί η εμφάνισή τους στη μεγάλη οθόνη να ήταν καθυστερημένη, όμως, οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής στο Hollywood συνειδητοποιούν τώρα ότι υπάρχουν πολλοί γυναικείοι χαρακτήρες στον κόσμο των comics, που αξίζουν να έχουν τις δικές τους ταινίες.