POWER

Πώς θα ήταν ο κόσμος αν οι μητέρες είχαν περισσότερη δύναμη στο χώρο εργασίας;

Photo by BBH Singapore on Unsplash

Σήμερα είναι Κυριακή. Επίσης, είναι η Γιορτή της Μητέρας. Θα  δείξουμε πόσο αγαπάμε κι εκτιμούμε τις γυναίκες που μας έφεραν στον κόσμο, ίσως τους κάνουμε κάποιο δώρο. Σίγουρα, θα νιώσουν ξεχωριστές.

Φυσικά, τη  Δευτέρα, οι ίδιες γυναίκες θα επιστρέψουν στης δουλειές τους ως προγραμματίστριες, δικηγόροι, γιατροί. Θα δείξουν για μία ακόμη φορά πως οι εργαζόμενες μητέρες δεν αποτελούν την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα. Κι όμως, τους αντιμετωπίζουμε σαν δύο ρόλους αντικρουόμενους, ο ένας από τους οποίους κυριαρχεί στον επαγγελματικό κι ο άλλος στον προσωπικό τομέα.

Πώς θα ήταν ο κόσμος αν, αντί να τις εκτιμούμε μόνο στην παγκόσμια αυτή μέρα, τις υπολογίζαμε εξίσου και κάθε άλλη στιγμή; Πώς θα ήταν ο κόσμος αν οι μαμάδες είχαν ίση αντιμετώπιση με τους πατεράδες, στο χώρο εργασίας;

Οι άνδρες θα έπαιρναν άδεια πατρότητας.

Από τη στιγμή που οι γυναίκες ασχολούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου με το νοικοκυριό και τη φροντίδα των παιδιών, είναι πολύ δύσκολο να κυνηγήσουν την καριέρα τους. Προκειμένου να γίνουν ισότιμες με τους συζύγους τους, μπορούν κι εκείνοι να πάρουν άδειες και να συμμετάσχουν ενεργά στην οικογενειακή ζωή, επιτρέποντας σ’ εκείνες να ασχοληθούν με τους επαγγελματικούς τους στόχους.

Δε θα υποτιμούμε τον όρο «οικιακά»

Οι δουλειές του σπιτιού και η ανατροφή των παιδιών, είναι ένα είδος απλήρωτης εργασίας για όλες τις γυναίκες. Αν αναλογιστούμε, μάλιστα, πως εκείνες είναι που συμμετέχουν στους διάφορους σχολικούς συλλόγους και τα συνοδεύουν στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, θα δούμε πως ο χρόνος μίας μητέρας είναι πολύ περιορισμένος.

Τα ωράρια θα είναι πιο ευέλικτα

Υπάρχουν εταιρείες που διστάζουν να διευκολύνουν τη ζωή μίας μητέρας, τροποποιώντας το ωράριό της. Και δεν αναφερόμαστε, φυσικά, στη μείωσή του, αλλά στη μετάθεσή του μερικές ώρες νωρίτερα ή αργότερα. Έτσι, θα είναι πιο παραγωγική και θα μπορέσει να αποδώσει πολύ πιο αποτελεσματικά.

Βρισκόμαστε στο 2020 και τα παραπάνω θα έπρεπε να θεωρούνταν δεδομένα. Δε θα χρειαζόταν να αντιμετωπίζεται η μητρότητα σαν ένα εμπόδιο στην πραγματοποίηση επαγγελματικών στόχων και καμία γυναίκα δε θα καλούταν να βρει την απάντηση στο δίλημμα «καριέρα ή παιδί».