WELL BEING

Αφροδίτη Πατρικίου: μεταφέρει τη γιόγκα στο σπίτι και αναζωογονεί

Η Αφροδίτη Πατρικίου αποτελεί μία από τις πιο «εμπνευστικές» δασκάλες στο χώρο της γιόγκα. Με το μότο Be A Nice Humanγια μένα σημαίνει να έχει κάποιος καλή πρόθεση», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά), διδάσκει εδώ και οχτώ χρόνια από το ησυχαστήριό της στη Φιλοθέη.

Τις ημέρες του εγκλεισμού λόγω κορονοιού, προτείνει (από μακριά πια) ήπιες ασκήσεις χαλάρωσης περισσότερο πνευματικές, που όπως πάντα συμβαίνει με τη γιόγκα, επιδρούν και στο σώμα. Εν συνόλω, μία ψυχολογική διέγερση και διαφυγή.

Το ταξίδι της στον κόσμο της γιόγκα ωρίμασε βαθμιαία. Ξεκίνησε με τυχαίο τρόπο και εξελίχθηκε ως κάλεσμα. «Ξεκίνησα γιόγκα το 2005 με τις φίλες μου. Στην αρχή δεν μου άρεσε πολύ αλλά στην πορεία κάτι άρχισε να αλλάζει. Χωρίς να μπορώ να το προσδιορίσω. Μετά κατάλαβα ότι ήταν η μόνη στιγμή που πραγματικά άδειαζα. Τα έκλεινα όλα έξω και συγκεντρωνόμουνα στην αναπνοή μου, στο σώμα μου και στην ροή. Μετά από μερικά χρόνια, το 2011, πήγα στην Αμέρικη, στο Κολοράντο, και πήρα το πρώτο μου πτυχίο με την Άνα Φόρεστ (Ana Forrest). Ακόμη δεν ήξερα αν θέλω να διδάξω. Το έκανα πιο πολύ για εμένα. Όταν γύρισα στην Ελλάδα δίδασκα σε φίλους άρχισα να δουλεύω σε ένα yoga studio ( χωρίς ακόμα να έχω αποφασίσει αν θέλω να το κάνω επαγγελματικά). Μετά κάπως όλα ήρθαν μόνα τους. Και τα τελευταία οχτώ χρόνια ασχολούμαι επαγγελματικά με την yoga. Πάντα μαθήτρια όμως και κυρίως από τους μαθητές μου τους ίδιους».

Τα μαθήματά της εμπλουτίζονται από διάφορες σχολές. Το τι μάθημα θα εφαρμόσει κάθε φορά εξαρτάται από τις ανάγκες του εκάστοτε μαθητή. Στα ομαδικά μαθήματα διδάσκει vinyasa flow με έμφαση στην αναπνοή, την ευθυγράμμιση και τη ροή. «Προσπαθώ να μεταφέρω ξεκάθαρα τις στάσεις (ασανας) και τη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος ώστε να διασφαλίσω την ασφάλεια του μαθητή. Δίνω πολύ βάση στην αναπνοή, θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της πρακτική. Και μου αρέσει η αρμονία η ροή. Το flow». Και πάντα βάζει μουσική από το διεθνές ποπ, ροκ, σόουλ ρεπερτόριο: «αγαπώ τη μουσική!», όπως προσθέτει.

Ως δασκάλα λειτουργεί με παρόμοια ευκαμψία, ως ήρεμη δύναμη: «ούτε σε εμένα την ίδια μου αρέσει η πίεση, οπότε ποτέ δεν πιέζω τους μαθητές. Εάν κάποιος δείξει ότι θέλει να ξεπεράσει τα όρια του, τότε μόνο θα τον βοηθήσω να πάει πιο πέρα. Να εξελιχθεί».

Το μότο της δεν αποτελεί κενό γράμμα ή απλό προωθητικό σλόγκαν («δεν είμαι καλή στο να προωθώ τον εαυτό μου»). Στα μαθήματά της προεξάρχει η καλή ενέργεια, το εσωτερικό flow, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει: «Στο μάθημα μου είναι πολύ σημαντικό η καλή ενέργεια. Να νιώσει ασφάλεια ο μαθητής και άνεση. Η ομάδα στο χώρο μου BE A NICE HUMAN είναι ότι πιο ωραίο έχω δημιουργήσει μέχρι στιγμής. Είναι αγαπημένοι όλοι μεταξύ τους και υπάρχει μια ωραία ισσοροπία. Θα κάνουμε πλάκα, θα γελάσουμε αλλά θα γίνει και καλή πρακτική».

Σύμφωνα με έρευνες, η γιόγκα συμβάλλει στη μακροζωία όπως όμως και κάθε είδος άθλησης (πολλοί πνευμονολόγοι αυτόν τον καιρό συνιστούν το περπάτημα σε όσους αναρρώνουν από πνευμονία για να αυξηθεί το ποσοστό οξυγόνου στο αίμα τους. Εκείνοι το μετρούν μόνοι τους ύστερα από το περπάτημα και πράγματι δείχνει να έχει ανέβει αισθητά…). «Δεν θεωρώ τη γιόγκα είδος άθλησης. Είναι μία πρακτική βασισμένη κυρίως στην αναπνοή. Μετά έρχεται το σωματικό κομμάτι. Επομένως συμβάλλει στην μακροζωία καθώς μέσα από την yoga κανείς αναζητάει μια καλύτερα ποιότητα ζωής στο σύνολό της. Διατροφή. Συγκέντρωση. Ισσοροπία. Και σωματική ευεξία. Προσπαθώ να εξελίσσω τον εαυτό μου καθημερινά και να να είμαι ευγνώμον κάθε μέρα για ότι έχω και είμαι πάντα στον δρόμο της αυτογνωσίας».

Κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, αρρώστησε πολύ κοντινό συγγενικό της πρόσωπο και βεβαίως η μύησή της στη γιόγκα βοήθησε καθώς «μου φανέρωσε υπομονή και ψυχική δύναμη που δεν ήξερα ότι έκρυβα μέσα μου».

Παρακάτω περιγράφει έξι ασκήσεις που μπορούν να συμβάλλουν στη γενικότερη ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού στο σπίτι.

1. Διαλογισμός. Καθόμαστε σε άνετη καθιστή στάση, εισπνέουμε και εκπνέουμε από την μύτη σε ίσους χρόνους. Εάν η αναπνοή από τη μύτη δεν είναι εφικτή τότε αναπνέουμε ελεύθερα. Κρατάμε τον κορμό μας καλά τεντωμενο και φέρνουμε τις παλάμες πάνω στα γόνατα ( προς τα πάνω ή προς τα κάτω) το σώμα μας και το πρόσωπό μας είναι χαλαρό και η προσοχή μας εστιάζει στην αναπνοή. Το κάνουμε αυτό για τουλάχιστον ένα λεπτό. Καλό θα ήταν η ασκηση αυτή να γίνεται νωρίς το πρωί καθώς το μυαλό μας είναι πιο άδειο.

2. Downward Facing Dog ή αλλιώς Κάτω Σκύλος. Η άσκηση αυτή ενεργοποιεί και τεντώνει ολόκληρό το σώμα. Χαλαρώνει τον αυχένα και στέλνει την ροή του αίματος στο κεφάλι και τον εγκέφαλό. Μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

3. Dolphin Pose ή αλλιώς η στάση του δελφινιού. Ιδανική άσκηση για το άνοιγμα του θώρακος ( ειδικά μετά από πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή). Επίσης αιματώνεται πάλι το κεφάλι και ο εγκέφαλος και βοηθάει στη χαλάρωση του αυχένα. Μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

4. Plank Pose ή αλλιώς στάση Σανίδα. Ενεργοποιεί την κοιλιακή χώρα και τους ώμους. Οι καρποί κάτω από τους ώμους και το άνοιγμα ίσο με την απόσταση των όμων. Κορμός να μην καταρρέει προς τα κάτω.

5. Low Lunge Pose. Ιδανική στάση για το τέντωμα των ποδιών ειδικά μετά από περπάτημα, ποδήλατο, τρέξιμο και γενικότερα κάποιου είδους έντονης γυμναστικής. Ανοίγετε όσο μπορείτε κρατώντας αντίσταση με τα χέρια πάνω στο γόνατο αλλά χωρίς περιττή πίεση πάνω του. Ο κορμός στητός, η κοιλιά μέσα.

6. Spinal twist. Ισως η καλύτερη άσκηση για την ανακούφιση από πόνους στην μέση και την πλάτη και στον αυχένα καθώς Ξεμπλοκάρει ολοκληρη την σπονδυλική στήλη. Ξεκινάει οκλαδόν. Βάζετε μετά το ένα γόνατο πάνω από το άλλο. Στρίβετε βαθμιαία όλο και περισσότερο σπρόχνωτας το γόνατο με τον αγκώνα. Το βλέμμα στρέφεται επίσης σταδιακά στην αντίθετη κατεύθυνση για να βοηθάει στο στρίψιμο.

Προτείνεται να κρατάμε τις παραπάνω ασκήσεις για τουλάχιστον πέντε αναπνοές.

Όλες οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.