ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Χριστίνα Θεοφιλίδη: Η «ήρεμη δύναμη» της Εθνικής Τράπεζας

Χριστίνα Θεοφιλίδη. Τραπεζικό στέλεχος

Είναι η τραπεζίτισσα που σχεδιάζει την επόμενη μέρα της Εθνικής Τράπεζας φέρνοντας «πνοή» ανανέωσης στο κομμάτι της λιανικής. Με νέα προϊόντα και καινοτόμες υπηρεσίες με έμφαση στο digital.

Η Χριστίνα Θεοφιλίδη έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα στο banking με μια καριέρα που μετρά 32 χρόνια.

Από τον Δεκέμβριο του 2018 είναι Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα και στενή συνεργάτης του CEO της τράπεζας κ. Παύλου Μυλωνά. Από τον Ιούλιο 2019 είναι εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Εθνικής.

Η κυρία Θεοφιλίδη έχει υπό την εποπτεία της όλο το δίκτυο της Εθνικής που αριθμεί 390 καταστήματα και σχεδόν 8.000 εργαζομένους.

Η μεταγραφή της στην Εθνική ήρθε ύστερα από μία επιτυχημένη διαδρομή 22 χρόνων στην Eurobank.

Οι συνεργάτες της την εμπιστεύονται απόλυτα. Γνωρίζουν τις ικανότητες της να διοικεί, να δίνει λύσεις στα προβλήματα, να εμψυχώνει, να κατευθύνει.

Όμως πόσο εύκολα είναι τα πράγματα για μία γυναίκα καριέρας;

«Οργάνωση, επιμονή, σωστές προτεραιότητες. Αλλά και πάθος για αυτό που κάνεις, ως μητέρα, ως σύζυγος, ως εργαζόμενη. Το πάθος σίγουρα είναι αυτό που σε κρατάει και σου δίνει τη δύναμη να συνεχίσεις όταν η κούραση και η πίεση σε καταβάλουν», απαντά η κα Θεοφιλίδη και παραδέχεται πως: «Ποτέ δεν συμπεριφέρθηκα σαν άντρας στη δουλειά, δεν προσπάθησα να γίνω κάτι διαφορετικό για να ενσωματωθώ, πάντα έβλεπα και στάθμιζα τις καταστάσεις μέσα από τη δικιά μου ματιά».

Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί της την χαρακτηρίζουν ως «ήρεμη δύναμη», όπως λένε είναι «μία γυναίκα χαμηλών τόνων, που όμως ξέρει να επιβάλλεται χωρίς να υψώσει τον τόνο της φωνής της. Ευγενική και λάτρης του μέτρου. Ανθρωποκεντρική με τους συνεργάτες της, πελατοκεντρική με την πελατεία της».

Σε όλα τα χρόνια της καριέρας της δραστηριοποιείται στη Λιανική Τραπεζική. Ξεκίνησε το 1988 από την Société Générale, από το 1997 μέχρι τον Δεκέμβριο 2019 βρισκόταν στην Eurobank. Στο μεταξύ παντρεύτηκε, απέκτησε δύο αγόρια, χώρισε.

Όμως πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για μία γυναίκα να συνδυάσει καριέρα και μητρότητα;

Η Χριστίνα Θεοφιλίδη απαντά:

«Προφανώς και συνδυάζονται καριέρα και μητρότητα. Χρειάζεται, πιστεύω, ένας συνδυασμός πειθαρχίας και πάθους και για τα δύο. Η πειθαρχία και η οργάνωση βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση του χρόνου, η οποία σίγουρα αποτελεί ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μητέρες με παράλληλη επαγγελματική σταδιοδρομία.

«Χρειάζεται να είσαι αποτελεσματική, γρήγορη και να κάνεις επιλογές. Σίγουρα, ως εργαζόμενη μητέρα, δεν μπορείς να πας με το παιδί σου σε όλα τα πάρτι και τις εκδηλώσεις του. Αντίστοιχα, πιθανώς να χάσεις το ποτό με τους συναδέλφους μετά το γραφείο ή ένα σεμινάριο που θα μπορούσες να παρακολουθήσεις εκτός Αθηνών. Πρέπει όμως σίγουρα να είσαι συνεπής, και με το παραπάνω, στα σημαντικά. Σε αυτά που πραγματικά μετρούν, τόσο στη δουλειά, όσο και στα παιδιά. Θα μείνεις και θα ξενυχτήσεις με την ομάδα σου για να παραδώσετε μία τέλεια παρουσίαση στην ώρα της. Και θα ξυπνήσεις αγόγγυστα, με χαμόγελο, πολλά Σάββατα στις 6 το πρωί για να πας το παιδί στην προπόνηση – μάλιστα θα περάσετε κι από το φούρνο να πάρετε το αγαπημένο του πρωινό. Θα πας μαζί του στις εξετάσεις γαλλικών ή σε ότι άλλο το αγχώνει, και θα βρεις το χρόνο να ακούσεις το παράπονο ή τη χαρά – ακόμα κι αν είσαι σε ταξίδι με τη δουλειά, θα το κάνεις από το Skype.

«Το συμπέρασμα, λοιπόν, συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: οργάνωση, επιμονή, σωστές προτεραιότητες»

-Χρειάζεται όμως και πάθος για αυτό που κάνεις…

«Σίγουρα το πάθος είναι αυτό που σε κρατάει και σου δίνει τη δύναμη να συνεχίσεις όταν η κούραση και η πίεση σε καταβάλουν. Όταν θα θέλεις να κάνεις κάτι για σένα και δεν θα έχεις χρόνο. Όμως, πραγματικά αξίζει τον κόπο» απαντά η κα Θεοφιλίδη και στο ερώτημα ποια είναι η ανταμοιβή στο τέλος της ημέρας χαμογελά και λέει:

«Η ανταμοιβή μας είναι ο θαυμασμός και η αγάπη που θα δούμε στα μάτια των παιδιών μας και η ικανοποίηση ότι τα καταφέρνουμε σε ό,τι και αν βάζουμε ως στόχο και προτεραιότητα».

Η ίδια παραδέχεται πως υπήρξαν φορές που κάποιοι την αντιμετώπισαν με δυσπιστία, άντρες κυρίως την κοίταζαν με απορία κάθε φορά που ριχνόταν με πάθος στη δουλειά για να φέρει σε πέρας ένα δύσκολο project. Όμως όταν κάποιος αξίζει, η δυσπιστία τελικά φεύγει από το πλάνο, και έρχεται η παραδοχή….

Η Χριστίνα Θεοφιλίδη γεννήθηκε στην Αθήνα, πήρε απολυτήριο από τη Σχολή Μωραΐτη και σπούδασε σε Αμερική και Γαλλία. Έχει πτυχίο Bachelors σε Οικονομικά και Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Swarthmore College των ΗΠΑ και πτυχίο MBA από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων INSEAD.

Ξεκίνησε την καριέρα της στον τραπεζικό χώρο το 1988, στην Τράπεζα Societe Generale και στη συνέχεια εργάστηκε για 6 χρόνια στη Citibank σε θέσεις στο Mάρκετινγκ και στο Δίκτυο Καταστημάτων. Από το 1997 εργάστηκε στη Eurobank και διετέλεσε Εμπορική Διευθύντρια στη θυγατρική Eurobank Cards Α.Ε., Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Διεθνών Δραστηριοτήτων και Γενική Διευθύντρια Risk στην Eurobank Household Lending Α.Ε και στη συνέχεια Διευθύνουσα Σύμβουλος στην ίδια Εταιρία. Το 2014 ανέλαβε στη νεοσύστατη Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων Ομίλου τη θέση της Γενικής Διευθύντριας Προβληματικών Δανείων Ιδιωτών. Από το 2016 έως το 2018 διετέλεσε Γενική Διευθύντρια Ιδιωτών Πελατών και Προϊόντων Λιανικής.

Η Χριστίνα Θεοφιλίδη είναι μια γυναίκα που ξέρει να χαμογελά, να οδηγεί τους συνεργάτες της στο καλύτερο, να στηρίζει τους πελάτες της τράπεζας. Μια γυναίκα που ξέρει καλά να διοικεί, να βάζει στόχους και να κερδίζει…