ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Το 2021 θα είναι μια χρονιά εστιασμένη στον θεσμό της αναδοχής»

Δόμνα Μιχαηλίδου: Πώς θα γίνει πράξη το «Μια οικογένεια για κάθε παιδί»
Η Υφυπουργός Πρόνοιας Και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου

Αργυρώ Μαυρούλη

Περισσότερα από 600 παιδιά που βρίσκονταν σε δομές παιδικής προστασίας έχουν ήδη βρει μια οικογένεια να τα φροντίσει μετά τις αλλαγές που προώθησε στο σύστημα Υιοθεσιών και Αναδοχών η κυβέρνηση και η αρμόδια Υφυπουργός Πρόνοιας Και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου από τον Ιούλιο του 2019.

Παράλληλα, εντός Απριλίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η καταβολή του επιδόματος από 300 έως 1.000 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση οικογενειών που θα επιλέξουν να γίνουν ανάδοχοι γονείς παιδιών.

Η κυβέρνηση προωθεί μια συνολικότερη κοινωνική πολιτική για το ζήτημα της υιοθεσίας και των αναδοχών, προκειμένου να γίνει πράξη η εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «Μια οικογένεια για κάθε παιδί».

Η υφυπουργός Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, δηλώνει στο mononews.gr ότι «το 2021 θα είναι μια χρονιά εστιασμένη στον θεσμό της αναδοχής. Σε αντίθεση με την υιοθεσία, η οποία ενέχει την πλήρη ρήξη των δεσμών του ανηλίκου με τη φυσική του οικογένεια, η αναδοχή λειτουργεί ως θεσμός φροντίδας του ανηλίκου έως ότου οι συνθήκες καταστήσουν δυνατή την επιστροφή στη φυσική του οικογένεια».

«Παράλληλα, λόγω νομικών εκκρεμοτήτων, οι οποίες αντανακλούν τη συνεχιζόμενη επαφή με τη φυσική οικογένεια και μετά την τοποθέτηση του ανηλίκου σε δομή παιδικής προστασίας, οι ανήλικοι που φιλοξενούνται σε αυτές προορίζονται στην πλειονότητά τους για αναδοχή και όχι για υιοθεσία. Για το λόγο αυτό, σε συνεργασία με τη Unicef ξεκινάμε ενημερωτική εκστρατεία διετούς διάρκειας προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας προς αυτή την πράξη ύψιστης ανιδιοτέλειας», προσθέτει.

Όπως διευκρινίζει η κ Μιχαηλίδου, το 2020 ήταν μια χρονιά εισαγωγής του νέου ενιαίου, ηλεκτρονικού και διαφανούς συστήματος υιοθεσιών- αναδοχών μέσω του Ενιαίου Εθνικού Μητρώου και την ψηφιοποιημένης πλατφόρμας anynet.gr. Σε συνεργασία με ειδικά καταρτισμένους κοινωνικούς λειτουργούς μπορεί κάθε παιδί να βρει έναν υποψήφιο γονέα, μέσω της νέας διαδικασίας που εξασφαλίζει διαφάνεια και ταχύτητα τόσο στις υιοθεσίες όσο και στις αναδοχές.

«Η αλλαγή του συστήματος Υιοθεσιών και Αναδοχών είναι αλήθεια ότι ήταν μία από τις πρώτες έγνοιες μου όταν ανέλαβα την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και θα τολμούσα να πω ότι θεωρώ πολύ μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι καταφέραμε μέσα σε συνθήκες κορωνοϊού και καραντίνας, να την υλοποιήσουμε, και μάλιστα νωρίτερα από όσο είχαμε προβλέψει», αναφέρει η υφυπουργός Πρόνοιας.

Εκπαίδευση ειδικών

«Έχουμε φροντίσει άμεσα, όλοι οι Κοινωνικοί Λειτουργοί των Περιφερειών και των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, να παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια κατάρτισης ώστε να αποκτήσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να διαχειρίζονται με τον καλύτερο τρόπο τις αιτήσεις των υποψήφιων αναδόχων γονέων αλλά και στη συνέχεια να παρακολουθούν, να εποπτεύουν την πορεία της αναδοχής με στόχο πάντα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού», αναφέρει η κ. Μιχαηλίδου, εκτιμώντας ότι ένας χρόνος αρκεί για να βρει κάθε παιδί μία οικογένεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, εν μέσω πανδημίας, εκπαιδεύτηκαν εκατόν τριάντα επαγγελματίες σε όλη τη χώρα, οι οποίοι ξεκίνησαν από τον Ιούνιο τα εκπαιδευτικά στους υποψήφιους γονείς, με εκατοντάδες συμμετοχές και εξαιρετικά θετική ανατροφοδότηση.

Στόχος η καθολική αποϊδρυματοποιίηση των παιδιών

Στόχος της κ. Μιχαηλίδου είναι η καθολική αποϊδρυματοποίηση των παιδιών, γι’ αυτό και το κράτος θα ενισχύσει τις οικογένειες που θα θελήσουν να γίνουν ανάδοχοι παιδιών με την καθολική χορήγηση του επιδόματος αναδοχής.

«Το επίδομα θα αφορά πλέον το σύνολο των παιδιών προς αναδοχή σε όλες τις δομές της χώρας ενώ θα υπάρχει  διαβάθμιση του ποσού που θα λαμβάνουν οι ανάδοχοι γονείς, βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και των αναγκών που έχει κάθε παιδί. Τα ποσά που έχουν προβλεφθεί θα κυμαίνονται από 300 έως 1000 ευρώ».

«Συμπληρωματικά, θα τρέξουν εστιασμένες ρυθμιστικές παρεμβάσεις, οι οποίες  διευκολύνουν την πρόσβαση στην αναδοχή, μέσω της απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών ενώ, χάρη στη δρομολογημένη κατάρτιση των επαγγελματιών, οι πολίτες θα ενημερώνονται πλήρως και διαρκώς. Συγκεκριμένα, αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η εκπαίδευση επαγγελματιών, Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων της 24ωρης Εθνικής Γραμμής Παιδικής Προστασίας (1107) του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ). Η τηλεφωνική γραμμή του ΕΚΚΑ θα αποτελέσει ένα από τα μέσα για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το θεσμό της αναδοχής», διευκρινίζει η υφυπουργός Πρόνοιας Και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το mononews.gr:

-Σήμερα υπάρχουν 1.590 παιδιά σε δομές.

-Από αυτά, τα 795 παιδιά είναι στο σύστημα ηλεκτρονικής σύνδεσης.

-Από αυτά 641 είναι προς αναδοχή και τα 70 προς υιοθεσία.

-Και τα υπόλοιπα 84 είναι σε πρόταση σύνδεσης ή σε προσαρμογή (δηλαδή το σύστημα τα έχει συνταιριάξει και βρίσκονται μέσω των Κοινωνικών Λειτουργών σε επαφή ή σε συναντήσεις με τους υποψήφιους θετούς ή ανάδοχους γονείς).

Μετά την καταγραφή όλων των ανηλίκων, έχει καταρτιστεί για το καθένα ατομικό σχέδιο για την οικογενειακή τους αποκατάσταση. Ολοκληρώνοντας το την διαδικασία οι αρμόδιες υπηρεσίες στο υπουργείο Εργασίας διαπίστωσαν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι δομές δήλωναν ως σχέδιο για τα παιδιά την παραμονή τους στο ίδρυμα. Εξαιτίας αυτής της πρακτικής μόνο 30% των παιδιών μπορούσε να μπει στην ηλεκτρονική σύνδεση. Πλέον αυτό άλλαξε και το 50% είναι σε σύνδεση, ενώ στόχος του υπουργείου είναι τους επόμενους μήνες το ποσοστό να φτάσει το 70%.

Το 30% που μένει εκτός ανήκει σε δύο κατηγορίες αφορά:

1. Παιδιά με εξαιρετικά βαριά νοσήματα και αναπηρίες (10%)

2. Παιδιά άνω των 15 ετών που δεν επιθυμούν πλέον να φύγουν εκτός δομής καθώς βρίσκονται κοντά στην ενηλικίωση (20%)

Γι’ αυτές τις δύο κατηγορίες το υπουργείο θα προχωρήσει:

-Για την 1η κατηγορία στη δημιουργία της Επαγγελματικής Αναδοχής, έχει ήδη κατατεθεί πρόταση για την αξιοποίηση πόρων από το ταμείο ανάκαμψης.

-Για τη 2η κατηγορία στη δημιουργία Στέγης Ημιαυτόνομης Διαβίωσης Νέων (ΣΗΔ), ώστε να μπορούν να ζήσουν οι έφηβοι αυτόνομα.

 

Διαβάστε επίσης:

Δόμνα Μιχαηλίδου: Tα τρία όπλα που χρησιμοποιούμε για να κρατήσουμε ασφαλείς τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων

Δόμνα Μιχαηλίδου: Επιπλέον βοήθεια και στις ιδιωτικές δομές φροντίδας ηλικιωμένων

Mαρία Συρεγγέλα: Όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα υφυπουργό Εργασίας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση