ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Φερενίκη Κανταρτζή: Οι γυναίκες έχουν εκπαιδευτεί στο να βάζουν τους άλλους πρώτα και έτσι παραμελούν συχνά τον εαυτό τους

Η Φερενίκη Κανταρτζή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη του Βόλου και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Χάγης στην Ολλανδία Communication Managment Διεθνές Μάρκετινγκ και  Επικοινωνία. Το πάθος και η αφοσίωση της ως αθλήτρια beach volley κέρδισαν πολλούς πανελλήνιους τίτλους από την ηλικία των 14 ετών όμως με οδηγό τις προσωπικές της αναζητήσεις την κέρδισε ο χώρος της προσωπικής ανάπτυξης.

Η επαγγελματική της καριέρα ξεκίνησε στο Άμστερνταμ και συνεχίστηκε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε σε διάφορους ρόλους ανάπτυξης επιχειρήσεων τα τελευταία 13 χρόνια. Η ενασχόληση με την προσωπική ανάπτυξη ξεκίνησε από προσωπικές αναζητήσεις και διαβάσματα, έχει μελετήσει αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους μέσα από τους οποίους βρήκε τις απαντήσεις που έψαχνε. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Βρέθηκε στην Αθήνα λόγω της πανδημίας και αυτό ήταν ευκαιρία να μιλήσει στο portraitsgr και να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Για τη Φερενίκη η σχέση με το εαυτό μας είναι το κλειδί για την προσωπική και επαγγελματική επιτυχία και εκπαιδεύοντας στην ανάπτυξη αυτής της σχέσης, έχει βοηθήσει δεκάδες γυναίκες στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν στερεότυπα και ταμπού που τις κρατάνε πίσω.

Η συμβουλή της είναι «Επενδύστε στη σχέση σας με τον εαυτό σας» και  ο λόγος της είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στις γυναίκες που έχουν κάνει δεύτερη φύση τους, το να βάζουν τους άλλους πρώτους, παραμελώντας τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες. Εκείνη γίνεται ο «συνήγορος μας» και υπόσχεται να βοηθήσει να βρούμε έναν ευγενικό και πιο δίκαιο τρόπο να αντιμετωπίζουμε το πιο σημαντικό άτομο στη ζωή μας τον εαυτό μας.

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με την προσωπική ανάπτυξη;

Οδηγός στο ταξίδι αυτό ήταν η ανάγκη να αντιμετωπίσω προσωπικά προβλήματα και άγχη. Θυμάμαι όταν ασχολούμουν με το beach volley σε επίπεδο πρωταθλητισμού, πολλές φορές έπρεπε να διαχειριστώ αρνητικά συναισθήματα άγχους ή αποτυχίας και τότε έβρισκα καταφύγιο στα βιβλία, στους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους ή βιβλία προσωπικής ανάπτυξης.

Μετά από 10 χρόνια μελέτης αλλά και πιστοποιήσεις απο τον Τόνυ Ρόμπινς, όταν δούλευα πια στο Λονδίνο, φίλοι και συνάδελφοι άρχισαν σταδιακά να μου ζητάνε να τους κάνω coaching για να τους βοηθήσω με τους δικούς τους στόχους. Κυρίως οι πελάτες μου πλέον είναι γυναίκες ίσως γιατί γνωρίζω καλύτερο το «γυναικείο πρόβλημα» και γιατί περισσότερο εκείνες δυσκολεύονται τόσο στην επαγγελματική ανάπτυξη αλλά και στα προσωπικά τους.

Ποια είναι το «γυναικείο πρόβλημα»;

Δύο ζητήματα έχουν συνήθως, το προσωπικό και το επαγγελματικό. Σε προσωπικό επίπεδο συνήθως προσπαθούν να βρουν την αγάπη και να είναι αμοιβαίο το συναίσθημα και συνήθως δεν είναι. Στον επαγγελματικό τομέα δεν νιώθουν ότι παίρνουν πίσω αυτό που αξίζουν για τη δουλειά που κάνουν.

Έχω ζήσει σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως είναι το Λονδίνο, και έχω δει ότι οι ανθρωποι που πηγαίνουν μπροστά στη δουλειά τους είναι αυτοί που πιστεύουν ότι αξίζουν και όταν οι ίδιοι πιστεύουν ότι αξίζουν μπορούν να διεκδικήσουν αυτά που οι ίδιοι πιστεύουν ότι αξίζουν.

Και οι γυναίκες συνήθως, δεν διαπραγματεύονται τους όρους εργασίας  και παίρνουν ό,τι τους δώσει ο εργοδότης τους, ενώ οι άντρες δεν είναι έτσι, διαπραγματεύονται και διεκδικούν παραπάνω χρήματα. Ακόμη και όταν πάρουν μια προαγωγή οι γυναίκες δεν ζητούν παραπάνω χρήματα, ενώ κάτι τέτοιο δεν το κάνουν οι άντρες.

Κι αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που έχουν μεγαλώσει και με τη σχέση που έχουν με τον εαυτό τους. Όλα όσα γίνονται γύρω μας είναι ο καθρέφτης του τί συμβαίνει μέσα μας. Αν εμείς δεν πιστεύουμε ότι αξίζουμε και προσπαθούμε συνέχεια να αποδείξουμε ποιοι είμαστε, τότε αυτό αντανακλάται με τη συμπεριφορά μας. Όταν εμείς είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας και ξέρουμε ότι, αυτά που δίνουμε στη δουλειά μας αξίζουν, τότε ζητάμε περισσότερα. Και οι άνθρωποι που παίρνουν περισσότερα είναι αυτοί που τα διεκδικούν.

Οι γυναίκες δηλαδή συνήθως έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και γι αυτό είναι διατεθειμένες να κάνουν περισσότερο κόπο χωρίς να απαιτούν να το πληρωθούν;

Ακριβώς. Και δεν θέτουν και όρια. Δηλαδή λένε «ξεζούμισέ με, πάρε ό,τι θέλεις».

Δεν σέβονται τον εαυτό τους, το χρόνο τους και τις ικανότητές τους και δεν τολμούν να κάνουν άλλες επιλογές αν ο εργοδότης τους δεν τις ανταμείβει όπως πρέπει. Να πούμε βέβαια ότι αυτό το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά γυναικείο, κάποιες φορές το συναντάμε και σε άντρες, αλλά είναι πιο σύνηθες στις γυναίκες.

Πώς μπορεί όμως να αλλάξει κάτι τόσο βαθύ και δομικό όπως είναι η σχέση μας με τον εαυτό μας; Αλλάζει;

Αλλάζει και τον ξέρω αυτό τον δρόμο γιατί τον έχω κάνει κι εγώ. Όμως δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Θα πρέπει να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, να δεσμευτούμε απέναντι στον εαυτό μας να κάνει το σωστό. Θα πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία κάθε μέρα να κάνουμε κάτι ώστε να φτάσουμε να πιστεύουμε στον εαυτό μας.

Ένας τρόπος για να μάθουμε την αξία μας, είναι να αναθέσουμε κάτι μικρό στον εαυτό μας που αφορά εμάς και με συνέπεια να το κάνουμε κάθε μέρα.  Και σιγά σιγά να κάνουμε περισσότερες επιλογές σύμφωνα με τη φωνή μέσα μας. Να μάθουμε να ακούμε περισσότερο τη φωνή μέσα μας και λιγότερο τις φωνές έξω μας. Οι άνθρωποι γύρω μας θέλουν και λένε πάρα πολλά πράγματα, που αν τα ακούμε συνέχεια και τα ακολουθούμε χάνουμε τη δική μας φωνή. Πρέπει να μάθουμε να βάζουμε τον εαυτό μας πρώτα.

Και συνήθως οι γυναίκες δεν βάζουν πρώτα τον εαυτό τους;

Οι γυναίκες έχουν εκπαιδευτεί στο να βάζουν τους άλλους πρώτα, και με αυτόν τον τρόπο, παραμελούν πολύ συχνά τη σχέση με τον εαυτό τους. Ψάχνουμε για ευτυχία και επικύρωση εξωτερικά και έτσι καταλήγουν… με άδεια χέρια. Είναι επειδή έχουν μάθει να προσφέρουν και να ευχαριστούν τους άλλους, δίνουν περισσότερα και  καταλήγουν να παίρνουν πολύ λίγα πίσω. Οι φιλόσοφοι μας προειδοποίησαν, ότι η σχέση μας με τους άλλους αντικατοπτρίζει τη σχέση μας με τον εαυτό μας, και αλλάζοντας τη σχέση μας με τον εαυτό μας, όλα γύρω μας αλλάζουν.

Πώς γίνεται αυτή η άσκηση;

Με διάφορους τρόπους. Μια από τις πρακτικές που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν απο την ιστοσελίδα ferenike.com είναι το “Ημερολόγιο Μελλοντικού Εαυτού”.  Καταγράφοντας πώς νιώθουν και τι τους λείπει κάθε μέρα και αυτό είναι ένας τρόπος να συνειδητοποιήσουν αυτή την ανάγκη και έτσι να σμιλεύσουν τον εαυτό τους προς την κατεύθυνση που θέλουν. Έτσι βάζουν την προσοχή τους και την ενέργειά τους στην κατεύθυνση και σε αυτό που θέλουν να κάνουν και έτσι σιγά σιγά γίνεται.

Με το να δίνω την προσοχή στον εαυτό μου, και κάνοντας τον εαυτό μας προτεραιότητα έστω για λίγο κάθε μέρα, δίνω έμφαση στα δικά μου θέλω. Μαθαίνω να επιλέγω τον εαυτό μου, να τον ακούω και να τον υποστηρίζω.

Γιατί για να δουν οι άλλοι την αξία μας εμείς πρέπει να δούμε την αξία μας πρώτα, και να μην αφήνουμε κανένα να μας υποτιμά. Αξία και αυτοσεβασμό πρέπει πρώτα να τα δείξουμε εμείς στον εαυτό μας για να μας τη δείξει και το περιβάλλον μας.

Στις προσωπικές σχέσεις επίσης βοηθάει η διαδικασία αυτοβελτίωσης;

Εννοείται γιατί η αγάπη που εισπράττουμε έχει ως αντίκρισμα την αγάπη που δίνουμε στον εαυτό μας.  Και όταν καταφέρουμε να δώσουμε την αγάπη που θέλουμε στον εαυτό μας τα διορθώνουμε όλα.

Στις προσωπικές σχέσεις, πολλές φορές οι γυναίκες νιώθουν απόγνωση και κάνουν πολλές υποχωρήσεις. Δεν θέτουν όρια και υπομένουν τα πάντα. Το μυστικό είναι να αγαπάμε και να βελτιώνουμε τον εαυτό μας.

Η αυτοβελτίωση με τον τρόπο που δουλεύω εγώ έχει τέσσερα επίπεδα:

Φυσική, Αυτοπεποίθηση: Μεταμορφώνοντας την σχέση που έχουμε με το σώμα μας και μαθαίνοντας να συνδεόμαστε αυθεντικά και να αγαπάμε το σώμα μας. Η σχέση μας με το φαγητό και άλλους εθισμούς. Αυτό επεκτείνεται επίσης στη σχέση μας με τη σεξουαλικότητα, καθώς και την ικανότητά μας να λαμβάνουμε ευχαρίστηση.

Ψυχική, Αυτοεκτίμηση: Η αυτοεκτίμηση έχει να κάνει με τον σεβασμό για τον εαυτό μας και την εκμάθηση να θέτουμε υγιή όρια στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή. Μαθαίνουμε να αφήνουμε την κριτική φωνή μας στο μυαλό μας και να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας να κάνει το σωστό, ακόμα κι αν κανείς δεν παρακολουθεί.

Συναισθηματική, Αγάπη για τον εαυτό: Η αγάπη για τον εαυτό είναι το συναισθηματικό μας σώμα. Τυχόν τραύματα που μπορεί να έχουμε, αποθηκεύονται εδώ. Η ικανότητά μας να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας και να τα εκφράζουμε ήρεμα και σκόπιμα βρίσκεται εδώ. Η ικανότητά μας να επικυρώνουμε τα συναισθήματά μας και να είμαστε συμπονετικοί απέναντί τους.

Πνευματική, Αξία του εαυτού: Η αξία του εαυτού σχετίζεται με την πνευματικότητα μας. Εδώ μαθαίνουμε για τους συμπαντικούς νόμους και την ενέργεια. Πώς να εκδηλώσουμε τα όνειρα και τις επιθυμίες μας; Θα μάθουμε επίσης για τη θηλυκή και αρσενική ενέργεια και πώς μπορούμε να συνδεθούμε με τη θεϊκή μας πλευρά, όπου ευδοκιμεί η αφθονία και η δημιουργικότητά μας. Τότε είναι που θεραπεύουμε τη σχέση μας με τα χρήματα και μαθαίνουμε να διεκδικούμε αυτά που αξίζουμε μη απολογητικά.