#MENFORWOMEN

Γιώργος Ζαφόλιας (SmartCv): Blind Hiring- Πώς η αξιολόγηση βιογραφικών μπορεί να γίνει χωρίς στερεότυπα

Είναι διαφορετικό να λες ότι πιστεύεις στην ισότητα και διαφορετικό να το αποδεικνύεις στην πράξη. Πλειάδα επιχειρηματιών και υψηλόβαθμων στελεχών, ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζουν το ίδιο άντρες και γυναίκες στελέχη στις εταιρείες τους, όταν όμως έρθει η ώρα να επιλέξουν κάποιο διευθυντικό στέλεχος, θα επιλέξουν τον άντρα, κάνοντας το φύλο να μετράει περισσότερο από τα υπόλοιπα προσόντα ενός βιογραφικού.

Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με άλλα χαρακτηριστικά ενός βιογραφικού, όπως ίσως την ηλικία, ή την καταγωγή, ή την εθνικότητα ή το Πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να αποκλείονται βιογραφικά, γιατί ένα στερεότυπο μπορεί να είναι πολύ ισχυρό και να λειτουργεί ακόμη και ασυνείδητα.

Το Blind Hiring η νέα λειτουργία που προσφέρει το SmartCV, η εφαρμογή που δημιούργησε ο προγραμματιστής και πρώην Διευθυντής Ψηφιακών Μέσων της Ναυτεμπορικής, Γιώργος Ζαφόλιας και η ομάδα του, λύνει μεταξύ άλλων και αυτό το πρόβλημα. Μπορεί να φέρει στην επιφάνεια το στερεότυπό σας, και να δείτε ποια επιλογή θα κάνατε χωρίς αυτό και να έχετε έτσι τη δυνατότητα, να λειτουργήσετε αντικειμενικά.

Επίσης επιταχύνει τη διαδικασία προσλήψεων, απασχολώντας λιγότερους πόρους και φέρνοντας καλύτερα αποτελέσματα αφού επιλέγει τους καταλληλότερους για κάθε θέση, δίνοντας ταυτόχρονα ευκαιρία σε περισσότερους υποψήφιους να επιλεγούν αντικειμενικά, χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Τι είναι το Blind Hiring; Πώς βοηθάει την καλύτερη επιλογή υποψηφίων για μια θέση;

Το Blind Hiring είναι μια τάση στο HR που βοηθάει να ενισχυθεί η διαφορετικότητα και να μη γίνονται επιλογές προσωπικού με βάση στερεότυπα.

Προσθέσαμε τη συγκεκριμένη λειτουργία στο SmartCV την προηγούμενη εβδομάδα και θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες, να επιλέξουν το πιο κατάλληλο προσωπικό, χωρίς προκαταλήψεις. Και αυτό να το κάνουν εύκολα, χωρίς κόστος ή δυσχεραίνοντας τη διαδικασία προσλήψεων.

Όλοι έχουμε κάποιες προκαταλήψεις, είναι ανθρώπινο. Μπορεί κάποιος να μη συμπαθεί όσους κατάγονται από τη Νάξο, η την Πάτρα ή την Κρήτη, το επίθετο να υποδηλώνει μια καταγωγή και αυτός να είναι ο λόγος να μη θέλεις έναν υποψήφιο. Άλλος μπορεί να μη θέλει γυναίκα, ή ξένο, ή από μια ηλικία και πάνω, ή κάτοικο μιας περιοχής… Το να έχεις στερεότυπα σε προσωπικό επίπεδο είναι ανθρώπινο, αλλά δεν θα έπρεπε να επηρεάζουν την κρίση σου, όταν αναζητάς τον πιο κατάλληλο υποψήφιο για μια θέση.

Προς συμφέρον της εταιρείας, είναι να επιλεγεί ο πιο σωστός υποψήφιος για τη θέση, και όχι με βάση τα στερεότυπα ενός ή περισσότερων, σε μια εταιρεία.

Όταν ενεργοποιήσεις λοιπόν την υπηρεσία Blind Hiring, σου κρύβει αυτόματα το όνομα, την ηλικία και τη φωτογραφία, οπότε δεν μπορεί να κριθεί ο υποψήφιος από το φύλο, την εθνικότητα και την εμφάνιση. Μπορεί έτσι κάθε εταιρεία να κάνει πράξη την πολιτική της για ενίσχυση της διαφορετικότητας, και εφαρμόζοντας το Blind Hiring να αποδείξει π.χ. ότι δεν αποκλείει τις γυναίκες, ή κανέναν από μια θέση, εφόσον ο υποψήφιος πληροί τις απαιτήσεις της θέσης.

Μπορεί επίσης να ελέγξει ποιές θα ήταν οι επιλογές της αν λειτουργούσε χωρίς στερεότυπα, να μετρήσει ποια στερεότυπα καθορίζουν τις επιλογές της και έτσι να τα εντοπίζει, γιατί μπορεί και να λειτουργούν ασυνείδητα.

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε την πλατφόρμα SmartCV; Τι προσφέρει  σε σχέση με την παραδοσιακή διαδικασία προσλήψεων;

Στην προηγούμενη θέση μου, αντιμετώπισα από πρώτο χέρι την πρακτική δυσκολία του να ξεχωρίσεις τους κατάλληλους υποψήφιους μέσα από έναν μεγάλο αριθμό βιογραφικών που στοιβάζονται στο email σου. Η διαδικασία αρχικής επιλογής των πιο σχετικών υποψηφίων είναι επίπονη και χρονοβόρα.

Το SmartCV επιτρέπει στις εταιρίες να βρίσκουν τους πιο κατάλληλους, μέσα από 50, 100 ή 1000 υποψήφιους, με λίγα κλικ, εύκολα και απλά σε σχέση με την αντίστοιχη «χειρωνακτική» διαδικασία που χρειάζεται αρκετές ώρες.

Υπάρχουν ήδη ελληνικές και διεθνείς εφαρμογές στην διαχείριση βιογραφικών. Σε τι διαφέρει το Smartcv;

Υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές Applicant Tracking Syste, (ATS)στην αγορά με μεγάλο εύρος δυνατοτήτων και χαρακτηριστικών.

Το βασικό πλεονέκτημα του SmartCV, και στοιχείο διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό, είναι ότι επιταχύνει θεματικά τη διαδικασία προσλήψεων ειδικά στο στάδιο του αρχικού screening. Αυτό επιτυγχάνεται με τους εξής τρόπους:

– Η πλατφόρμα, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και κατανόησης εγγράφων, μετατρέπει αυτόματα τα απλά βιογραφικά σε απολύτως ομοιογενή και συγκρίσιμα δομημένα προφίλ.

– Βαθμολογεί αυτόματα το κάθε βιογραφικό σημείωμα ανάλογα με το πόσο σχετικό είναι με την περιγραφή της θέσης εργασίας.

– Παρέχει απεριόριστες δυνατότητες φιλτραρίσματος και ταξινόμησης των υποψηφίων με πλήθος κριτηρίων όπως προϋπηρεσία, επίπεδο σπουδών, εμπειρία, δεξιότητες κ.α.

– Παρέχει αυτόματες προτάσεις σχετικών υποψηφίων για μία νέα θέση που ήδη υπάρχουν στο αρχείο από παλαιότερες θέσεις.

– Υπολογίζει αυτόματα την γεωγραφική εγγύτητα του υποψηφίου σε σχέση με τη θέση εργασίας.

Ταυτόχρονα είναι ένα πλήρες σύστημα Applicant Tracking με πλήθος δυνατοτήτων που καλύπτουν όλο το εύρος προσέλκυσης, επικοινωνίας και αξιολόγησης των υποψηφίων. H πλατφόρμα διατίθεται στο σύνολό της, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Αφού επιλέξεις τη short list των υποψηφίων, η πλατφόρμα βοηθάει και στην τελική ευθεία;

Ναι για την τελική φάση έχουμε τις βίντεο-συνεντεύξεις on demand που δουλεύουν ως εξής: Η εταιρεία στέλνει με email στον υποψήφιο ορισμένες ερωτήσεις στις οποίες ο υποψήφιος απαντάει με βίντεο από την κάμερα του υπολογιστή ή του κινητού του στον χρόνο που επιλέγει, εντός μίας συγκεκριμένης προθεσμίας.

Οι βίντεο-συνεντεύξεις αντικαθιστούν με ιδιαίτερα αποδοτικό τρόπο την παραδοσιακή διαδικασία του τηλεφωνικού screening διότι:

– Η εταιρεία αποκτά πληρέστερη εικόνα για τον υποψήφιο, η οποία της επιτρέπει να βγάλει περισσότερα και ουσιαστικότερα συμπεράσματα σε σχέση με την τηλεφωνική επικοινωνία.

– Ο υποψήφιος έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει με μεγαλύτερη άνεση των εαυτό του.

– Επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση χρόνου γιατί η εταιρεία βλέπει στο τέλος όλες μαζί τις συνεντεύξεις, στον χρόνο που επιθυμεί.

– Η αξιολόγηση γίνεται αντικειμενικότερη, καθώς έχει την ίδια -λεπτομερή- εικόνα παραπάνω από ένα μέλος της ομάδας.

Οι βίντεο-συνεντεύξεις είναι πλήρως παραμετροποιήσημες με πλήθος ρυθμίσεων όπως: διάρκεια απάντησης, αριθμό λήψεων ανά ερώτηση, απάντηση με συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο σκέψης, διατύπωση ερώτησης με κείμενο ή βίντεο κ.α

Η πλατφόρμα είναι ήδη εμπορική; Έχετε πελάτες; Ποιο πλεονέκτημα εξασφαλίζουν από τη χρήση της;

Η πλατφόρμα διαχείρισης βιογραφικών και βίντεο-συνεντεύξεων SmartCV ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιανουάριο του 2020. Η υφιστάμενη πελατειακή βάση της πλατφόρμας προέρχεται από διάφορους κλάδους όπως εμπορία και ενοικίαση αυτοκινήτων, ναυτιλία, τηλεφωνική εξυπηρέτηση κ.α.

Το θετικό για τους πελάτες της SmartCV είναι ότι χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα ως το βασικό εργαλείο για το ψηφιακό μετασχηματισμό της διαδικασίας προσλήψεων, επιτυγχάνουν σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτό συμβαίνει διότι απελευθερώνεται πολύς χρόνος από βαρετές και επαναλαμβανόμενες διαδικασίες προς όφελος της καλύτερης αξιολόγησης του υποψηφίου. Ταυτόχρονα όμως γίνονται και καλύτερες προσλήψεις διότι η εταιρεία, μέσω των βίντεο-συνεντεύξεων on-demand, θα κάνει την τελική επιλογή έχοντας πολύ καλύτερη εικόνα από ένα σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων σε σχέση με την παραδοσιακή χειροκίνητη διαδικασία διαχείρισης των βιογραφικών που λαμβάνει.

Διαβάστε επίσης:

Μυλαίδη Στούµπου (Microsoft Corp.): Οι γυναίκες φοβούνται να διεκδικήσουν μία προαγωγή ακόμη κι αν διαθέτουν τα προσόντα

Στέλλα Πιερή: Η πολυβραβευμένη αρχιτέκτονας μιλάει για τις αλλαγές που φέρνει η πανδημία στον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο μας

Μαρία Αλεξίου (CSR Hellas): To gender equality από το 2021 θα συνυπολογίζεται στην αξιολόγηση χρηματοπιστωτικού κινδύνου

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση