ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Ελένη Κωνσταντινίδου Αγιοστρατίτη και η ανανέωση των Callista Crafts

Η Ελένη Κωνσταντινίδου Αγιοστρατίτη (αριστερά) και η Σίλια Σιγαλού

H Callista γεννήθηκε την άνοιξη του 2013 μεσούσης της οικονομικής κρίσης. Η Ελένη Κωνσταντινίδου Αγιοστρατίτη με τη μακροχρόνια φίλη της και νυν συνεργάτη της Σίλια Σιγαλού αποφάσισαν τότε να στηριχτούν στις δυνάμεις τους και πιστεύοντας στο ισχύς εν τη ενώσει, να πραγματοποιήσουν το τολμηρό βήμα δημιουργίας της εταιρείας Callista Crafts με δερμάτινες τσάντες υψηλής αισθητικής για ένα απαιτητικό κοινό (αλλά όχι μόνο την ελίτ, το φυσικό περιβάλλον τους).

Η αισιοδοξία του τολμήματός τους δεν διαψεύστηκε, οχτώ χρόνια μετά θεωρούνται από τις πιο αξιόπιστες τσάντες και το σήμα κατατεθέν τους, οι κόμποι και οι ραφές, αποτελούν αναγνωρίσιμο σύμβολο κομψότητας για τις εργαζόμενες ή απλώς τις φίνες γυναίκες με ανοιχτούς ορίζοντες και διεθνές προφίλ.

Όπως η Ελένη Κωνσταντινίδου, η οποία πριν από την εταιρεία της ασχολήθηκε αποκλειστικά με την ανατροφή των παιδιών της και τον άνδρα της. Όπως η ίδια εξηγεί για την Callista, «το όνομα προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη κάλλος και προέκυψε με γνώμονα την ελληνικότητα του brand αλλά και την ανάγκη να είναι εύηχο σε διεθνές επίπεδο».

Είσαστε δύο γυναίκες επικεφαλής στην εταιρεία Callista Crafts. Ήταν τολμηρό βήμα η δημιουργία των Callista, ειδικά όταν λένε να μην αναμειγνύει κανείς φιλία και δουλειά;

Τα μεγάλα βήματα πάντα εμπεριέχουν ρίσκο, κατά τη γνώμη μου όμως οι ανθρώπινες σχέσεις ενδυναμώνονται όταν μοιράζονται ένα κοινό όραμα.

Η Callista λειτούργησε πρώτα ως word of mouth, απο στόμα σε στόμα στον διευρυμένο κύκλο σας, ύστερα μέσω internet και τέλος με το υπέροχο μαγαζί (σχέδιο του συζύγου σας). Αυτοί οι τρεις άξονες εξακολουθούν να λειτουργούν και απαιτούν από εσάς διαφορετικές ικανότητες και ενέργειες;

Είναι γεγονός ότι το εγχείρημα μας αγκαλιάστηκε αμέσως από τον  κοινωνικό μας κύκλο ενώ πολύ σύντομα βρήκε απήχηση σε μεγαλύτερο κοινό, μέσω με  του φυσικού μας κατάστηματος  στο κέντρο της Αθήνας καθώς επίσης και των ηλεκρονικών πωλήσεων και των αλλων σημείων πωλησης.. Εξ αρχής η προσέγγιση μας υπήρξε επαγγελματική με στόχο την κατάκτηση ενός ευρύτερου κοινού εντός και εκτός Ελλάδος. Οραμα μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα 100% ελληνικό brand που να μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στα αντίστοιχα του εξωτερικού.

Crocus Sole Slim M Tote

Η φετινή σαιζόν από τον Μάρτιο και μετά, που καθορίζεται από τον κορονοϊό πώς έχει διευθετηθεί; Η υγειονομική κρίση έχει απαιτήσει από εσάς νέους τρόπους διεύθυνσης;

Η υγειονομική κρίση είναι καθολική και πρωτοφανής. Ως Callista ξεκινώντας από την εξασφάλιση του ανθρώπινου δυναμικού μας, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους πελάτες μας προκειμένου να ακούσουμε και να ικανοποιήσουμε τις καινούριες ανάγκες τους δεδομένων των συνθηκών ενώ η παραγωγή μας επαναπρογραμματίζεται σε μία νέα και πιο ουσιαστική κατεύθυνση. Ουσιαστικά θα επικεντρώνεται σε δύο βασικές συλλογες το χρόνο αλλά και σε κωδικούς επαναλαμβανόμενους.

Δημιουργήσατε και μάσκες;

Όχι, ως συνεισφορά στη δύσκολη αυτή στιγμή επιλέξαμε να προσφέρουμε 3000 μάσκες στο υπουργείο Υγείας για την προστασία του νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων μας.

Τα σχέδια της τωρινής σαιζόν πώς θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν;

Κλασσικά και διαχρονικά σε συνέχεια των προηγούμενων συλλογών μας σε μία χρωματική παλέτα εμπνευσμένη από στοιχεία του ελληνικού καλόκαιριού.

Kiwi Woven Mini Envelope

Πότε θα αρχίσετε να δημιουργείτε για τη σαιζόν του επόμενου καλοκαιριού;

Η SS21 κολεξιόν μας έχει ολοκληρωθεί σχεδιαστικά ενώ αμέσως μετά την παραλαβή των πρώτων υλών μας από την Ιταλία θα κατασκευαστούν τα πρώτα δείγματα.

Υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να ήταν ήδη έτοιμη. Δεδομένης της παρούσας  κατάστασης, έχουμε καθυστερήσει. Τα εργοστάσια στην Ιταλία από όπου εισάγουμε πρωτη ύλη, μόλις ξεκίνησαν την επαναλειτουργία τους.

Οι κόμποι και οι ραφές παραμένουν σήμα κατατεθέν των δημιουργιών σας. Γιατί αυτό;

Οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες αποτελούν την ταυτότητα του brand ενώ παράλληλα αναδεικνύουν το χειροποίητη επεξεργασία των προϊόντων μας. Θα μας συντροφεύουν για πάντα. Πίσω από κάθε τσάντα Callista υπάρχει ένα workshop δέκα πέντε γυναικών που κάνουν όλη τη χειροποίητη παραγωγή χωρίς τις οποίες τίποτα δεν θα ήταν εφικτό.

Lotus Chevron Slim Messenger

Θεωρείτε τον εαυτό σας και designer;

Η μόνη δημιουργία που φέρει την υπογραφή μου και της Σίλιας είναι η πρώτη signature tote που δημιουργήθηκε. Έκτοτε υπάρχει πάντα στο δυναμικό μας designer που σχεδιάζει και συντονίζει τις διάφορες συλλογές. Η όποια δική μου συμβολή έχει καθαρά συμβουλευτικό και αισθητικό χαρακτήρα.

Υπάρχει τώρα διεθνώς μία τάση υπέρ της βιωσιμότητας στη μόδα. Εσείς μπορείτε να συμμετέχετε σε αυτό;

Η βιωσιμότητα στη μόδα αποτελούσε εξαρχής κριτήριο στις δημιουργίες μας και πλέον είναι επιτακτική ανάγκη. Επιδιώκουμε να παράγουμε διαχρονικά προϊόντα με μέγιστη διάρκεια ζωής προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες.

Υπάρχει μία διαρκώς ανοδική πορεία στην ελληνική μόδα. Θεωρείτε ότι έχει προοπτική;

Η πορεία της Ελληνικής μόδας τα τελευταία χρόνια είναι πολύ αισιόδοξη ενώ η ποιότητα κατασκευής και υπηρεσιών συναγωνίζεται επάξια αυτές του εξωτερικού.

Πώς ήταν η ζωή σας πριν τη δημιουργία της Callista? Αφοσιωμένη μητέρα και τι άλλο;

Στην προ Callista εποχή υπήρξα μια κλασσική ελληνίδα μητέρα, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσα να παραμένω ενεργή και ευαισθητοποιημένη, κοινωνικά.

Από πού αντλείτε έμπνευση για τις δημιουργίες σας αλλά και ως γυναίκα;

Δημιουργικά εμπνέομαι από το σύνολο των εικόνων που συλλέγω στην καθημερινότητα μου: από τα παιδιά μου, από τα ταξίδια που κάνω… Ως γυναίκα πάντα θα με εμπνέουν οι άνθρωποι και δη οι γυναίκες που θυσιάζουν τον προσωπικό τους χρόνο για να προσφέρουν στους ασθενέστερους.

Jasmin Amande Shoulder

Ποιες διεθνείς γυναίκες θαυμάζετε;

Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη. Θαυμάζω όλες τις εργαζόμενες γυναίκες ,που διακρίνονται  στο τομέα τους, ανταποκρινόμενες στην πολυπλοκότητα των ρόλων τους.

Πιστεύετε ότι οι γυναίκες πρέπει να καταλάβουν περισσότερες ηγετικές θέσεις ανά τον κόσμο;

Όχι απαραίτητα, πιστεύω στους ικανούς, αξιόλογους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου.

Για ποιο πράγμα νιώθετε ευγνωμοσύνη;

Για όλα όσα θεωρούνται αυτονόητα αλλά δεν είναι, την υγεία μου, την οικογένεια μου και τους φίλους μου.

 

Διαβάστε επίσης:

Αλεξάνδρα Βοβολίνη: H γυναίκα που κρατά τη σημαία ψηλά στον σκληρό κόσμο των εκδοτών

Η περφόρμανς της Αργυρώς Χιώτη στο ΕΜΣΤ

Frida Kahlo: Η γυναίκα πίσω από το θρύλο