ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μάυρα Βαγιωνή-Στασινοπούλου: Έχει αλλάξει η εικόνα της χώρας – Η εμπιστοσύνη θα γίνει επενδύσεις

Η Μάυρα Βαγιωνή-Στασινοπούλου ίδρυσε το 1992 την αλυσίδα Fresh Line που σήμερα αριθμεί 230 καταστήματα σε όλο τον κόσμο που εμπορεύονται τα καλλυντικά που παράγει στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Κορωπί. Σήμερα, απολαμβάνει το “μένουμε σπίτι”, φτιάχνει σπιτικά καλλυντικά, και εύχεται να ξεμπερδέψουμε το γρηγορότερο από αυτή την κρίση για να μπορέσει η χώρα να επανακάμψει και να στηρίξει την οικονομία της.

Όπως μας λέει, νιώθει περήφανη για τον τρόπο που η χώρα αντιμετωπίζει την κρίση του κορωνοϊού που έχει λυγίσει ισχυρά και καλά οργανωμένα κράτη, και πιστεύει ότι αυτή η επιτυχία, αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

«Σήμερα για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια ένιωσα ασφαλής, δυνατή και τυχερή που είμαι στην Ελλάδα και δεν παρασύρθηκα να μείνω στη Βρετανία. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που δεν κάνω τη σύγκριση της χώρας μας με το εξωτερικό αρνητικά. Στη Βρετανία, άνθρωποι πεθαίνουν στο σπίτι γιατί τα νοσοκομεία δεν έχουν κρεβάτια  και τις προηγούμενες 3 εβδομάδες τα ράφια στα σουπερμάρκετ ήταν άδεια. Από την Παρασκευή και μετά βρίσκεις κάποια πράγματα αλλά μπορείς να αγοράσεις μέχρι 6 αντικείμενα. Τα νοσοκομεία τους είναι γεμάτα, και αν κάποιος χρειαστεί να νοσηλευτεί δεν γίνεται. Η Ελλάδα είναι αξιοθαύμαστη που ενώ έχει τόσο λίγους πόρους τα έχει καταφέρει τόσο καλά. Και αυτό ήταν πολύ σημαντικό γιατί είμαστε μια μικρή χώρα, δεν έχουμε την πολυτέλεια για να πληγούμε  και πρέπει όσο πιο γρήγορα να τελειώνουμε με αυτή την κρίση και να βοηθήσουμε την οικονομία μας».

Πιστεύετε ότι τα οφέλη για τη χώρα, αν τα πάει καλά με την αντιμετώπιση της κρίσης θα είναι μακροπρόθεσμα;

Αυτή η επιτυχία, βοηθάει πάρα πολύ στο brand name της χώρας και αυτό θα το δούμε μετά, πώς έχει αλλάξει η εικόνα της χώρας. Οι επενδυτές μέχρι τώρα φοβόντουσαν στην Ελλάδα ότι δεν ήταν σταθερό το θεσμικό περιβάλλον. Τώρα όμως φαίνεται ότι είναι μια χώρα σταθερή που εμπνέει εμπιστοσύνη και αυτή η εμπιστοσύνη, θα γίνει επενδύσεις.

Το  ότι περνάμε τον κοροονοϊό με τόσο επιτυχημένη στρατηγική, είναι σημαντικό,  όλοι μιλάνε για μας. Έχουμε αλλάξει εντελώς την αρνητική εικόνα, ενός λαού ατίθασου και ανυπάκουου και τώρα είμαστε  στους πιο συνεπείς και πειθαρχημένους πολίτες. Επίσης ένα άλλο θετικό που βλέπω είναι ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες όπως είναι μια καταστροφή ένας πόλεμος ή η πανδημία, οι λαοί ενώνονται για να τον αντιμετωπίσουν. Πιστεύω ότι οι Έλληνες θα είναι τώρα πιο ενωμένοι από ποτέ για να αντιμετωπίσουν το κοινό πρόβλημα. Νομίζω όμως ότι γενικά τα τελευταία χρόνια το όνομα της Ελλάδας έχει ανέβει πολύ. Όταν ο μεγαλύτερος ηθοποιός της Αμερικής, ο Τομ Χανκς, βγαίνει και λέει πηγαίνετε στην Ελλάδα που είναι ένας παράδεισος, αυτό και μόνο ασκεί τεράστια επιρροή

Ποιες όμως θα είναι οι συνέπειες αυτής τη κρίσης στις επιχειρήσεις, και τι αλλαγές μπορεί να φέρει;

Είναι μια περίοδος στην οποία θα δυσκολευτούμε και γι αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι όλοι στο επιχειρείν. Όμως επειδή θα περάσουμε πολύ μεγάλες δυσκολίες, θα αναγκαστούμε να αναδιοργανωθούμε και να πάρουμε σοβαρά πολλά μικρά που μπορεί να μην βλέπαμε ως σημαντικά πριν. Μπορεί και να είναι μια ευκαιρία να επιχειρηματίες δείξουμε μεγαλύτερο επαγγελματισμό, γιατί οι Έλληνες επιχειρηματίες αν και είναι ευφυείς και δημιουργικοί συχνά είναι ασυνεπείς και δεν προσέχουν τόσο τον πελάτη. Αυτή η κρίση, επειδή θα χρειαστεί να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, θα είναι μια ευκαιρία να βελτιωθούμε.

Αυτό επίσης που φαίνεται από αυτή την κρίση, είναι ότι η Βόρεια Ευρώπη μας αφήνει μόνους μας. Αλλά ακόμη και αυτή η χαλάρωση των ευρωπαϊκών κανόνων δημιουργεί ευκαιρίες για ενίσχυση της αυτόνομης οικονομικής μας παρουσίας, και εκτιμώ ότι μπορεί οι χώρες του Νότου να ενωθούν. Και μπορεί να είναι αδύναμες οι οικονομίες του Νότου, αλλά έχουν άλλα θετικά και μοναδικά πλεονεκτήματα, και μπορεί να βρεθούν άλλοι τρόποι να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Η οικονομία μας επιφυλάσσει αλλαγές, αλλά πιστεύω ότι μέσα από τις στάχτες θα ξαναγεννηθούμε με καλύτερες βάσεις.

Ποια θα ήταν όμως η συμβουλή σας στους Έλληνες επιχειρηματίες, τι πρέπει να κάνουν σε αυτή την κρίση;

Οι Έλληνες πρέπει να σκεφτούμε δημιουργικά, να φτιάχνουμε πράγματα, με δικούς μας πόρους και να εξάγουμε περισσότερο να μην εισάγουμε. Από μόνο του το όνομα Ελλάδα είναι ένα τεράστιο brand name στην διεθνή αγορά, Οτιδήποτε φέρει την υπογραφή της Ελλάδας έχει ένα πλεονέκτημα. Η Ελλάδα έχει μαι μοναδική θετική έννοια που δεν έχει κανένας άλλος λαός και δεν το έχουμε εξαντλήσει. Είναι η χώρα από έχει εκτός από τις φυσικές ομορφιές έχει την ιστορία και μεγάλη πορεία στη βοτανοθεραπεία και τα τρόφιμα και θα μπορούσαμε να εξάγουμε ο,τιδήποτε έχει σχέση με αυτά γιατί ό,τι είναι made in Greece έχει ένα πιστό πελατολόγιο έξω.

Σήμερα πόσα είναι τα Fresh Line σε ποιες χώρες έχετε παρουσία και πώς σας επηρεάζει η σημερινή κρίση;

Τη Fresh Line την ξεκίνησα το 1992 και ήμασταν οι πρώτοι που πουλήσαμε χύμα προϊόντα, σε μπάλες, ή σε σαπούνια με το κομμάτι.

Τώρα  τα καταστήματα  είναι 230 σε όλο τον κόσμο και από αυτά στην Ελλάδα είναι 30. Στη Ρωσία έχουμε 100 καταστήματα και 180 σημεία πώλησης, αλλά έχουμε έντονη παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη, Καζακστάν, Ουκρανία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν και λιγότερο Δυτική Ευρώπη πλέον μόνο στη Γερμανία, γιατί είναι μια αγορά κορεσμένη.

Αντίθετα η Ρωσία είναι η νούμερο 1 χώρα στον κόσμο σε κατανάλωση καλλυντικών, και είμαστε εκεί από το 2004 και σήμερα είμαστε μια εταιρεία πολύ γνωστή στη Ρωσία. Και πλέον έχουμε τεράστια γκάμα προϊόντων πολύ εξειδικευμένων, που όλα παράγονται στην πρότυπη μονάδα μας στο Κορωπί. Βγάζουμε συνέχεια νέα προϊόντα και αναπτυσσόμαστε τώρα που ηγείται της εταιρείας, η κόρη μου Ναταλί Βαγιωνή.

Η ελληνική εταιρεία μόνο μαζί με την Κύπρο είχε τζίρο 5,5 εκατ. ευρώ. Βέβαια τώρα πουλάμε μόνο online, τα καταστήματα είναι κλειστά, αλλά συνεχίζονται οι εξαγωγές. Περιμένουμε όλοι τα μέτρα για τη μείωση ενοικίων, που θα μας βοηθήσουν να περάσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο και εμείς θέλουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στην κανονικότητα, να συνεχίσουμε, με όλο μας το προσωπικό.

Μένετε σπίτι; Πώς είναι η ζωή μέσα;

Κάνω τόσο πολλά και ωραία πράγματα που δεν έχω χρόνο…Διαβάζω, μαγειρεύω, κάνω γυμναστική και διαλογισμό, κάνω spa με τις συνταγές και τα προϊόντα μας και κάνω και βιντεοκλήσεις με τις φίλες μου. Μάλιστα τους δίνω  συμβουλές και οδηγίες  για προσωπική ομορφιά και spa με απολεπίσεις, περιποιήσεις και διαλογισμούς σε βίντεο και μέσα σε μια εβδομάδα μπορούν να σε αναζωογονήσουν πλήρως.

Όταν κλείσαμε 15 χρόνια με την Fresh Line έγραψα το βιβλίο με συνταγές ομορφιάς με πρώτες ύλες από την κουζίνα. Και αυτές είναι οι συνταγές όπως τις είχα από τη γιαγιά μου με τις οποίες ξεκίνησα την εταιρεία. Τώρα σκέφτομαι να ανανεώσω τα υλικά και να επανεκδόσω το βιβλίο γιατί βλέπω πόσο ενδιαφέρον έχουν όλες για αυτό.