ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μαρία Ξυτάκη: O στόχος είναι να ξεπερνάω τις δικές μου προσδοκίες

Έχει δραστηριοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, στον κλάδο του λιανεμπορίου και της μόδας, στα νέα μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας και στην παροχή υπηρεσιών από ψηφιακές πλατφόρμες. Έχει συνεργαστεί με διεθνείς εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στο project management, την εταιρική επικοινωνία, τις δημόσιες σχέσεις, τη διοργάνωση συνεδρίων καθώς και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αποτελεσματικών στρατηγικών digital marketing και διαφήμισης.

Ήταν Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του LSE ενώ δραστηριοποιείται έντονα για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της Clean Up Greece.  Πιστεύει στη δύναμη του ανθρώπινου μυαλού, αγαπάει την τέχνη, τη μαγειρική, τη γυμναστική και τα ταξίδια. Σήμερα, βρίσκεται στη θέση της Corporate Communications Manager στον Όμιλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη. Ο λόγος για τη Μαρία Ξυτάκη, η οποία δηλώνει ότι «θυμώνει» όταν ακούει τη φράση «δεν γίνεται».

Σε βρίσκουμε επαγγελματικά στη θέση της Corporate Communications Manager στον Όμιλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη. Είσαι από τις λίγες γυναίκες που βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση στην Ελλάδα τουλάχιστον. Ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για σένα σε αυτόν τον χώρο;

Το γεγονός ότι ο χώρος που επέλεξα επαγγελματικά είναι κατά βάση ανδροκρατούμενος δεν επηρεάζει ούτε τους στόχους μου ούτε και τις προκλήσεις που αισθάνομαι ότι έχω να αντιμετωπίσω. Για μένα ο στόχος, που αποτελεί την ίδια στιγμή και πρόκληση, είναι πάντα ένας. Να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Να τιμήσω τον οργανισμό που εκπροσωπώ και τους ανθρώπους του. Να υπηρετήσω τον κλάδο με συνέπεια. Να ξεπεράσω πάνω από όλα τις δικές μου προσδοκίες.

Έχεις περάσει από θέσεις ως Marketing & Communications σε τομείς των καταναλωτικών προϊόντων, της ενέργειας καθώς και των χρηματοοικονομικών και τραπεζικών υπηρεσιών. Τι κρατάς από κάθε έναν από αυτούς τους τομείς;  Υπάρχει κάποιος χρυσός κανόνας που κράτησες και ακολουθείς από τον καθένα.

Πάντα με γοήτευε το να δοκιμάζομαι σε καινούργια για εμένα αντικείμενα. Κατά τη διάρκεια αυτής της αναζήτησης, έχω διαγράψει μία πορεία περνώντας από πολύ διαφορετικούς χώρους. Πρέπει να σας πω όμως ότι τους έχω αγαπήσει όλους εξίσου. Αρχικά, η μόδα, τα καταναλωτικά προϊόντα και οι ψηφιακές πλατφόρμες ενίσχυσαν τη δημιουργικότητά μου και τις επικοινωνιακές μου ικανότητες. Εντάχθηκα στον χρηματοοικονομικό και τραπεζικό κλάδο σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την οικονομία και τις τράπεζες. Είχα την τύχη όμως να γνωρίσω εξαιρετικούς επαγγελματίες και γνώστες του τρόπου λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Από την άλλη, την ενέργεια την προσέγγισα σε μια χρονική στιγμή πραγματικής άνθησης και με εκπληκτικές προοπτικές για τον κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η ποικιλία επαγγελματικών εμπειριών διεύρυνε τους ορίζοντές μου και με έχει βοηθήσει να σκέφτομαι με έναν τρόπο όπου τα αυστηρά πλαίσια απουσιάζουν.

Βγαίνοντας η χώρα σιγά σιγά από την κρίση, τι είναι αυτό που κρατάς ως άνθρωπος της αγοράς. Ποια λάθη πιστεύεις ότι δεν πρέπει να ξαναγίνουν και ποια είναι η πιο σημαντική βάση που πρέπει να μπει στην αναγέννηση της Ελλάδας.

Αυτή η μακροχρόνια και επώδυνη περίοδος της κρίσης ήταν αποτέλεσμα μίας νοοτροπίας που βασιζόταν στην ασυδοσία και την ανευθυνότητα. Η υπερπροσφορά καταναλωτικών δανείων που καλλιέργησαν μία γενιά καταναλωτών οι οποίοι ξόδευαν περισσότερα από όσα παρήγαγαν καθώς και ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός ήταν κατά τη γνώμη μου μόνο δύο από τις πολλές αιτίες της κρίσης.
Έχω την ελπίδα ότι το παρατεταμένο «χαστούκι» που φάγαμε, μας ανάγκασε να αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Το κακό βέβαια είναι ότι κοντά στο ξερά κάηκαν και αρκετά χλωρά.
Η αναγέννηση της Ελλάδας και η ανάκαμψη της οικονομίας μας θα προκύψουν από την αλλαγή της ίδιας της κουλτούρας μας.
Αν δε θέλουμε να ξαναζήσουμε τα ίδια, πρέπει να νοικοκυρευτούμε σε όλα τα επίπεδα και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών σε παραδοσιακούς και σύγχρονους θεσμούς.

Υπάρχει κάποια φράση κλισέ η οποία σε θυμώνει;

«Δε γίνεται…»

Έχεις κάποια γυναίκα πρότυπο;

Πολλές. Τις μαχήτριες. Τις αγωνιζόμενες και εργαζόμενες μητέρες. Αυτές που παλεύουν με μία αρρώστια. Εκείνες που μένουν πιστές στις αξίες τους. Και τις άλλες που δε διαλέγουν πάντα τον εύκολο δρόμο.

Τι θα συμβούλευες μία νέα γυναίκα που τώρα μπαίνει στον χώρο;

Να πιστεύει στις δυνάμεις της. Να ακούει και να αφουγκράζεται τα πάντα. Να σέβεται και να συμβουλεύεται τους παλαιότερους. Να μην ντρέπεται να ζητάει βοήθεια όταν τη χρειάζεται.

Ήσουν Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του LSE  επί δύο συναπτές θητείες (2012-2016). Μίλησέ μας για αυτό το ξεχωριστό κομμάτι στη ζωή σου.

Ήταν μια περίοδος που δοκιμάστηκα σε πολλά επίπεδα και πολλές φορές ένιωθα ότι ξεπερνούσα τον ίδιο μου τον εαυτό. Η ευθύνη της θέσης που ήταν συνδεδεμένη με ένα τόσο ισχυρό όνομα εκπαιδευτικού ιδρύματος όπως το London School of Economics, ήταν τεράστια. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Πρόεδρος του Συλλόγου, διοργανώναμε ένα συνέδριο ή μία εκδήλωση σχεδόν κάθε μήνα. Ήταν ένας οργασμός δημιουργίας και ιδεών. Φιλοξενήσαμε προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας από τον επιχειρηματικό και τον πολιτικό χώρο καθώς και από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Προσελκύσαμε και εντάξαμε στους κόλπους του Συλλόγου αποφοίτους από όλα τα μεγάλα Πανεπιστήμια Ελλάδας και εξωτερικού. Γίναμε ένα πραγματικό hub ιδεών και δικτύωσης. Ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία του Think Tank, δώσαμε βήμα και προνόμια στους Έλληνες αποφοίτους του LSE και τους κάναμε ουσιαστικούς συμμέτοχους των δράσεών μας, όχι απλούς παρατηρητές.
Γνώρισα απίστευτα αξιόλογους ανθρώπους και έκανα φίλους ζωής.
Η εμπειρία μου ως Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του LSE νιώθω ότι με ωρίμασε και με βελτίωσε ως προσωπικότητα.

Ασχολείσαι πολύ έντονα με τον εθελοντισμό. Θεωρείς ότι ο κόσμος στην Ελλάδα, έχει αρχίσει να ευαισθητοποιείται πιο έντονα και ίσως πιο μαζικά;

Ο εθελοντισμός είναι το μεράκι μου. Ακόμα και η ενασχόλησή μου με τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE σε εθελοντική βάση ήταν. Το κομμάτι του περιβάλλοντος που υποφέρει λόγω της εκτεταμένης και ανεξέλεγκτης ανθρώπινης δραστηριότητας, με απασχολούσε πάντα. Έτσι, πρόσφατα ξεκίνησα την εθελοντική πρωτοβουλία “Clean Up Greece”. Με motto “Care, Clean Share”, αναλαμβάνουμε τον καθαρισμό σημείων και εκτάσεων οπουδήποτε υπάρχει η ανάγκη. Έτσι αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι «νοιαζόμαστε», «καθαρίζουμε» και το «μοιραζόμαστε» και με άλλους. Στόχος μας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, κατάργησης του πλαστικού μίας χρήσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης συσκευασιών, αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και υιοθέτησης συνηθειών στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Οργανώνουμε εθελοντικούς καθαρισμούς σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε καθαρίσει παραλίες, βυθούς, όχθες ποταμών, βουνά και γειτονιές.
Έχω εντυπωσιαστεί και με έχει συγκινήσει η ανταπόκριση και άλλων εκατοντάδων ομοϊδεατών εθελοντών που είναι πάντα πρόθυμοι να αφιερώσουν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους με σκοπό να βελτιώσουμε τον κόσμο μας.

Ποιο είναι η επόμενη δράση στην οποία θα συμμετάσχεις;

Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε μία δράση της Clean Up Greece εντός Αττικής. Μπορείτε να παρακολουθείτε και να ενημερώνεστε για όλες τις δράσεις μας στις σελίδες μας στο facebook και το Instagram.

Υπάρχει κάποια ιστορία ανισότητας που βίωσες και θα θελες να μοιραστείς μαζί μας;

Μάλλον έχω υπάρξει τυχερή έως τώρα και δεν έχω βιώσει να με αντιμετωπίζουν άνισα ή όχι δίκαια. Τουλάχιστον εγώ δεν το έχω αντιληφθεί έτσι.

Τελικά σε μία οικογένεια ποιος έχει τον τελικό λόγο στην απόφαση της αγοράς ενός αυτοκινήτου;

Η εμπειρία μας μας έχει δείξει ότι τα πράγματα συνήθως λειτουργούν πολύ δημοκρατικά. Οι άντρες έχουν τον τελικό λόγο στα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι γυναίκες στα αξεσουάρ και το χρώμα.

 

Φωτογραφίες: Δώρα Δημητρίου