ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μαριλένα Γεραντώνη: «Γίνε καλύτερη. Σε ό,τι ξεκινήσεις, σε ό,τι αφοσιωθείς»

Credits: Λευτέρης Σιαράπης, Instagram @lefteris_siarapis

Σπούδασε Φιλοσοφική στη Σορβόννη, αποφοίτησε από το Εργαστήρι Δημοσιογραφίας και μιλά άριστα πέντε γλώσσες. Τη γνωρίσαμε από το διεθνές ρεπορτάζ στην ΕΡΤ και το mega, όπου μυήθηκε στο χώρο και έμαθε τα «μυστικά» του επαγγέλματος από τους καλύτερους. Συνέχισε στο ΣΚΑΙ και το One Channel, ενώ συνεργάστηκε με την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, στην οποία αρθρογραφεί μέχρι σήμερα.

Credits: Λευτέρης Σιαράπης, Instagram @lefteris_siarapis

Η καταξιωμένη δημοσιογράφος που διαρκώς εξελίσσεται, μας κρατά συντροφιά τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου παρουσιάζοντας το δελτίο ειδήσεων του ανανεωμένου πια mega, στην τηλεοπτική οικογένεια του οποίου επέστρεψε δυναμικά. Ο λόγος για τη Μαριλένα Γεραντώνη.

Πώς μπήκε η δημοσιογραφία στη ζωή σας;

H δημοσιογραφία ήταν ανέκαθεν το όνειρό μου. Δεν μπήκε ξαφνικά, ούτε απρόσμενα, ούτε από τύχη στη ζωή μου. Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να έχει αποφασίσει αυτόν το δρόμο και για να είμαι ειλικρινής, το δρόμο του διεθνούς ρεπορτάζ που δεν έχει πάψει ποτέ να με ελκύει και να με γοητεύει. Και πάλι αυτό το επάγγελμα θα έκανα στην προοπτική μιας δεύτερης φοράς. Δύσκολη δουλειά σαφώς, όμως δεν έχω μετανιώσει στο ελάχιστο.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με το mega;

Πώς ξανα προέκυψε εννοείτε. Στα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα είχα την τύχη να εργαστώ στο mega καλύπτοντας το διεθνές ρεπορτάζ και μαθαίνοντας δημοσιογραφία από τους καλύτερους.  Έπειτα έκανα ένα σημαντικό κύκλο συνεργασιών με άλλα Μέσα, πάντα στο διεθνές ρεπορτάζ αλλά και στην παρουσίαση δελτίων ειδήσεων. Τα τελευταία τρία χρόνια, ξεκίνησα τη συνεργασία μου με την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, όπου αρθρογραφώ μέχρι και σήμερα. Ήμουν λοιπόν ήδη στη δημοσιογραφική ομάδα του ομίλου. Η επιστροφή στο mega ήρθε ως μια φυσική εξέλιξη, έπειτα από πρόταση της νέας Διοίκησης για να αναλάβω παρουσίαση δελτίου ειδήσεων. Θυμάμαι με πολλή χαρά και συγκίνηση τη μέρα που συζήτησα τη νέα μου συνεργασία.

Credits: Λευτέρης Σιαράπης, Instagram @lefteris_siarapis

Ήταν πρόκληση για εσάς η συνεργασία με ένα κανάλι τόσο αγαπητό οσο το mega που κάνει το restart του;

 Το mega είναι ένα ιστορικό κανάλι το οποίο επί σειρά ετών κατείχε σημαντική θέση στην καθημερινότητά μας. Έχουμε ενημερωθεί, διασκεδάσει, συγκινηθεί και δεθεί με το mega με ένα τρόπο μοναδικό. Κέρδισε την εμπιστοσύνη και τις καρδιές μας. Αυτή είναι και η πρόκληση για μένα. To νέο ξεκίνημα του mega να φέρει όλα αυτά τα ιδιαίτερα συναισθήματα ξανά στους ανθρώπους και να δημιουργηθεί σε νέες βάσεις η σχέση μεταξύ καναλιού και τηλεθεατή. Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη που με γεμίζει ενθουσιασμό αλλά και μεγάλη ευθύνη. Είμαι βέβαιη, ότι θα το πετύχουμε!

Τι σας δίνει κίνητρο για να συνεχίσετε, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν;

 Το κίνητρό μου είναι η προσπάθεια να γίνομαι διαρκώς καλύτερη και σε αυτό είμαι ιδιαίτερα επίμονη. Έχω μάθει να μην τα παρατάω όταν όλα φαίνονται ακατόρθωτα και ενδεχόμενες δυσκολίες με κινητοποιούν περισσότερο αντί να με αποθαρρύνουν. Αποτελεί  στοιχείο του χαρακτήρα μου και μέχρι στιγμής, μόνο μπροστά με έχει οδηγήσει. 

Credits: Λευτέρης Σιαράπης, Instagram @lefteris_siarapis

Θεωρείτε τον εαυτό σας εργασιομανή;

Η φύση της δουλειάς μου απαιτεί συνεχή εγρήγορση, συνεχές διάβασμα και συνεχή ενημέρωση για τα πάντα. Πάει χέρι-χέρι με την καθημερινότητά μου. Ως εκ τούτου, σχεδόν όλη την ημέρα είμαι συνδεδεμένη με τη δουλειά μου. Ειδικά αυτή την περίοδο, που οι απαιτήσεις του τομέα της ενημέρωσης είναι πολλαπλάσιες κι οι απαιτήσεις του κοινού πολύ μεγαλύτερες, χρειάζεται να είμαι πλήρως προετοιμασμένη κι ενημερωμένη. Προτεραιότητά μου είναι να μεταφέρω τις ειδήσεις στο κοινό που με βλέπει και με διαβάζει με εγκυρότητα, σεβασμό και αξιοπιστία.

Συνδυάζονται καριέρα και προσωπική ζωή;

Φυσικά και συνδυάζονται, ακόμα και οι πιο δύσκολες ή απαιτητικές δουλειές με μια ισορροπημένη και υγιή προσωπική ζωή. Αρκεί να θέλουμε. Αυτό που μας κρατά πίσω είναι πολλές φορές η αδυναμία μας να βρούμε την αρμονία σε αυτή την εξίσωση. Με προσήλωση, αγάπη και θέληση όλα γίνονται.

Ποιο θεωρείτε το μυστικό της επιτυχίας σας;

Στον επαγγελματικό στίβο, η επιτυχία ορίζεται με διαφορετικό τρόπο για τον καθένα. Για μένα η επιτυχία στη δουλειά μου έγκειται στον σεβασμό στην ομάδα, στην καθαρή ματιά, στα “ανοιχτά” αυτιά, στη συνέπεια, την αντικειμενικότητα, την ψυχραιμία και την αμεσότητα στην παρουσίαση των ειδήσεων. Η επιτυχία έρχεται με πολλή δουλειά, μεγάλη αγάπη και αφοσίωση σε αυτή. Αυτό είναι το κουτί με τις χρυσές μου εφεδρείες. Δεν υπάρχουν μυστικά.

Credits: Λευτέρης Σιαράπης, Instagram @lefteris_siarapis

Τι συμβουλή θα δίνατε σε μια γυναίκα που βρίσκεται στο ξεκίνημά της;

Συμβουλή όχι μόνο για το ξεκίνημά της, αλλά για όλη της την πορεία: «Γίνε καλύτερη. Σε ό, τι ξεκινήσεις, σε ό, τι αφοσιωθείς. Να βελτιώνεσαι συνέχεια και να αναλαμβάνεις την ευθύνη». Το να γίνεσαι καλύτερος σε οδηγεί νομοτελειακά στο να γίνεσαι και υπεύθυνος. Και η υπευθυνότητα -πιστεύω- είναι ο μέγιστος βαθμός ωριμότητας. Είναι το στοιχείο που πηγαίνει και τις προσωπικές αλλά και τις επαγγελματικές σχέσεις μπροστά.

Κατά τη γνώμη σας, τι χρειάζεται να έχει ένας καλός δημοσιογράφος;

Συνέπεια, ευρεία γνώση, σεβασμό προς το κοινό του. Να διασταυρώνει την είδηση και την εξελίσσει ένα βήμα παραπέρα. Να μπορεί να προσαρμόζεται στα νέα τεχνολογικά δεδομένα, σεβόμενος τις παραδοσιακές αρχές της δημοσιογραφίας. Πρωτίστως, να μην ξεχνάει ποιος είναι ο σκοπός της ενημέρωσης: η μετάδοση των γεγονότων με αξιοπιστία, χωρίς προχειρότητα, χωρίς εκπτώσεις. Με αυτά τα χαρακτηριστικά το αποτέλεσμα είναι μόνο θετικό.

Credits: Λευτέρης Σιαράπης, Instagram @lefteris_siarapis

Η δημοσιογραφία είναι μια αμφίδρομη σχέση που χτίζει ο δημοσιογράφος με τον τηλεθεατή, τον ακροατή, τον αναγνώστη. Και για να είναι η σχέση σε σωστή βάση και γερά θεμέλια, απαιτούνται όλα αυτά τα στοιχεία.

Oι γυναίκες στο χώρο τόσο της δημοσιογραφίας όσο και στον χώρο της τηλεόρασης τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν;  

Νομίζω ότι σήμερα οι γυναίκες κατακτούν με σταθερότητα πολύ περισσότερο χώρο στην τηλεόραση και τον ευαίσθητο τομέα της ενημέρωσης. Η πλειονότητα των κεντρικών δελτίων πλέον, βρίσκεται στα χέρια των γυναικών οι οποίες, τα καταφέρνουν με απόλυτη επιτυχία. Η δική μου γενιά έχει κάνει άλματα προς τα εμπρός. Έχει αναδείξει τις ικανότητές της κι έχει καταφέρει να εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό στερεότυπα σε έναν χώρο που -ας μην το ξεχνάμε- ήταν κάποτε πλήρως ανδροκρατούμενος. Η δυσκολία έγκειται στο να μπορέσουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω αυτή τη δυναμική. Πιστεύω πολύ στις ικανότητες των γυναικών και είμαι σίγουρη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Εσείς πώς βιώσατε την καραντίνα; Τι σας δυσκόλεψε/ έλειψε και τι κερδίσατε από όλο αυτό;

Ήταν μια πρωτόγνωρη και δύσκολη συνθήκη για όλους μας. Ο χρόνος πάγωσε ξαφνικά, η καθημερινότητα, οι συνήθειες και η ψυχολογία μας άλλαξαν απότομα. Προσωπικά μου έλειψαν οι δικοί μου άνθρωποι, οι φίλοι μου, οι βόλτες και η διασκέδαση μαζί τους. Αν και η τεχνολογία μας έδωσε άπειρες δυνατότητες για επικοινωνία, δε μπορεί να συγκριθεί με την φυσική παρουσία των συναδέλφων ή των φίλων μας. Ομολογώ ότι η απουσία της φυσικής επαφής ψυχολογικά μας δυσκόλεψε περισσότερο. Θα κρατήσω όμως το θετικό από αυτή την περιπέτεια. Το ότι ήρθε να μας υπενθυμίσει την αξία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και να μας διδάξει τη σημασία της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Θεωρώ ότι η επόμενη μέρα θα μας βρει πιο ενωμένους αλλά και πιο συνειδητοποιημένους σε ό, τι αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις.