ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μαρκέλλα Φέσσα Σαράιχα: «Οι γυναίκες από τη φύση μας είμαστε πολύ δυνατές»

Από τον Ιούλιο του 2017 ξεκίνησε να ταξιδεύει και να μας γνωρίζει κάθε κρυφή γωνιά της Ελλάδας μέσα από τα δικά της μάτια. Ιστορίες ανθρώπων, τοπία, γεύσεις, μουσικές και πολλές ακόμα εμπειρίες κατεγράφησαν στον φακό της και με τη σειρά τους ταξίδεψαν και εμάς.

Όπως έχει αποκαλύψει οι σχέση της με τα ταξίδια δεν ήταν πάντα η καλύτερη. Μετά την απώλεια της μητέρας αποφάσισε ότι αυτό θα ήταν το διέξοδο της. Τελικά, κατάφερε όχι μόνο να βρει τη διαφυγή που έψαχνε αλλά να εμπνεύσει όλους εμάς να κυνηγήσουμε τα δικά μας όνειρα όπως έκανε και η ίδια ξεκινώντας τρία χρόνια πριν με ένα σάκο και τη φωτογραφική της μηχανή.

Η Μαρκέλλα Φέσσα Σαράιχα μας συνεπήρε διαδικτυακά μέσω του «travelgirl.gr», του δικού της «παιδιού» όπως η ίδια αρέσει να το αποκαλεί και τώρα όλες αυτές οι εμπειρίες μεταφέρθηκαν στο νέο της βιβλίο «12th month Journey In Greece».

Οι αναγνώστες έχουν πλέον την ευκαιρία να γνωρίσουν τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας μέσα από χίλιες φωτογραφίες χειμερινών, φθινοπωρινών, ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών προορισμών που περικλείονται στις σελίδες του:

Έχετε πει ότι το βιβλίο σας «12 Μonth Journey In Greece» δεν είναι απλά ένας ταξιδιωτικός οδηγός. Τι παραπάνω δίνει στον αναγνώστη;

Είναι οι εμπειρίες μου που μεταφέρω μέσα από την αρθρογραφία και τις φωτογραφίες από τα ταξίδια μου. Σίγουρα η Ελλάδα δεν μπορεί να χωρέσει σε ένα βιβλίο! Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι 20+1 προορισμοί που υπάρχουν στο βιβλίο, καλοκαιρινοί και χειμερινοί, θα κάνουν τον αναγνώστη να ταξιδέψει μαζί μου από την μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη. Θα δει αξιοθέατα, θα απολαύσει συνεντεύξεις ανθρώπων που τιμούν τα μέρη τους, θα μάθει την τοπική γαστρονομία.

Νομίζω ότι είναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαφημίσει την Ελλάδα μας σε όλες τις χώρες του κόσμου. Οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί οδηγοί έχουν κάτι απρόσωπο. Σε αυτό το βιβλίο θα δεις έντονα το προσωπικό μου στοιχείο κι αυτό κάνει τον αναγνώστη να νιώθει οικεία. Τώρα μάλιστα που μένουμε στο σπίτι, τι καλύτερο από το να ταξιδεύεις σε όλη την Ελλάδα, από την Μακεδονία ως την Κρήτη, μέσα από τις 370 σελίδες του βιβλίου μου και τις 1000 φωτογραφίες; Από τον καναπέ του σπιτιού μας μπορούμε να κάνουμε τις πιο ασφαλείς πτήσεις. Το 12 Month Journey In Greece είναι το κατάλληλο βιβλίο σε αυτήν την περίπτωση.

photo by Εριέττα Ευσταθίου

Θα κυκλοφορήσει σύντομα στα αγγλικά και στα κινέζικα. Άρα θα ταξιδέψει συνειδητά και στοχευμένα εκτός συνόρων. Ποια είναι τα βήματα που θα ακολουθήσετε και ποιος ο στόχος που έχετε βάλει;

Είναι αλήθεια ότι πριν μας προλάβουν οι εξελίξεις το βιβλίο ήδη θα είχε μεταφραστεί στα αγγλικά, μιας και τόσο από την πλευρά μου όσο κι από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο, το είχαμε ως αρχική σκέψη. Μάλιστα οι πρώτες παρουσιάσεις θα γίνονταν μέσα στο Μάρτιο, εκτός συνόρων και συγκεκριμένα στην Αμερική, στην Ομογένεια. Έχω αρκετούς φίλους εκεί, κι από τον δημοσιογραφικό χώρο, που μόλις έμαθαν για το νέο μου εγχείρημα, με προέτρεψαν να επισκεφθώ οπωσδήποτε την Αμερική. Εκεί οι Έλληνες αγαπούν περισσότερο από μας την Ελλάδα! Εμείς που μένουμε εδώ, την έχουμε ενδεχομένως, δεδομένη.

Επειδή όμως όταν κάνεις σχέδια ο Θεός γελάει, οι εξελίξεις με τον κορωνοϊό, μας έβαλαν ένα φρένο… Κι έτσι “παγώσαμε” το συγκεκριμένο ταξίδι μέχρι νεοτέρας. Ο στόχος που έχω βάλει είναι να “ταξιδέψει” το βιβλίο μου σε όλες τις χώρες. Να γνωρίσει ο κόσμος την Ελλάδα μέσα από τα μάτια ενός travelgirl. Και γράφω travelgirl γιατί από τον Ιούλιο του 2017 έχω το travelgirl.gr  που από τις πρώτες μέρες που βγήκε στο διαδικτυακό αέρα, είχε μεγάλη επισκεψιμότητα και το αγάπησε ο κόσμος.

Έχετε έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Τουρισμού; Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή δώσατε το βιβλίο σας χέρι με χέρι στον Πρωθυπουργό. 

Ναι, ήταν η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στα Τρίκαλα και συγκεκριμένα στο Μύλο των Ξωτικών, όπου συμπεριλαμβάνεται ως ένας από τους χειμερινούς προορισμούς. Εκείνη την ημέρα, την ίδια στιγμή βρέθηκε και ο πρωθυπουργός με το επιτελείο του. Θυμάμαι ότι μόλις είχα τελειώσει την on stage παρουσίαση, και εκείνη την ώρα μπήκε ο κύριος Μητσοτάκης.

Πήγα λοιπόν κοντά του και του χάρισα ένα αντίτυπο, λέγοντάς του λίγα λόγια για το βιβλίο, όπου και το πήρε με χαρά. Σε σχέση με το Υπουργείο, μέσα στο Φεβρουάριο ήρθα σε επαφή με εκπροσώπους, προκειμένου να συζητήσουμε για τυχόν κοινές δράσεις και υπήρξε πολύ θετικό κλίμα. Το πρώτο πράγμα όμως που πρέπει να γίνει σε ένα τέτοιο βιβλίο πριν από οποιαδήποτε δράση, είναι η μετάφραση, κάτι φυσικά που έχει “παγώσει” λόγω της ευρύτερης κατάστασης που επικρατεί.

photo by Εριέττα Ευσταθίου

Τι βλέπετε εσείς στο κομμάτι του τουρισμού τώρα με την παγκόσμια επιδημία του κορωνοϊού;

Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι τι βλέπω εγώ, αλλά τι βλέπουμε καθημερινά όλοι μας. Εγώ τυχαίνει λόγω της δουλειάς μου, να ενημερώνομαι πιο γρήγορα από τα διεθνή μέσα για τις εξελίξεις που αφορούν τόσο στην εξάπλωση του ιού, όσο και στις συνέπειες που έχει και θα έχει μελλοντικά στον τουρισμό και στην οικονομία. Όταν ακούς τον πρωθυπουργό μας, να λέει ότι είμαστε σε πόλεμο, δεν μπορείς να κάνεις προβλέψεις για την επόμενη μέρα. Αρκεί να διαβάσουμε την έκθεση από την εταιρία συμβούλων Tourism Economics, που κάνει λόγο για μείωση 10.5% στα διεθνή ταξίδια, που είναι η μεγαλύτερη μείωση σε ετήσια βάση.

Οι κυβερνήσεις καθημερινά παίρνουν και πιο αυστηρά μέτρα για να περιορίσουν τα κρούσματα κι ως συνέπεια προκαλείται σοβαρή αναταραχή στα ταξίδια και γενικά στις μετακινήσεις. Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι αν τα μέτρα γίνουν ακόμη πιο αυστηρά,τότε θα έχουμε μείωση της τάξεως του 17.9%. Πριν λίγες ημέρες το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) έκανε κάποιες προβλέψεις κι ανέφερε ότι μπορεί να χαθούν 50 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον παγκόσμιο κλάδο ταξιδίων και τουρισμού. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο συγκεκριμένος κλάδος και ευρύτερα η οικονομία του κάθε κράτους, θα κλονιστεί. Κάποιες χώρες θα επηρεαστούν πολύ και κάποιες λιγότερο.

photo by Εριέττα Ευσταθίου

Η έκδοση του «12 Μonth Journey In Greece», δημιούργησε μέσα σας νέες προσδοκίες;

Επειδή ήταν η συνέχεια ενός πετυχημένου site, αυτό που μου δημιούργησε είναι όρεξη και διάθεση να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου ώστε η Ελλάδα να διαφημιστεί παντού. Πραγματικά, η συγκεκριμένη έκδοση του βιβλίου είναι υψηλού επιπέδου. Δεν είναι κάτι που λέω εγώ. Μου το έχουν πει άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο και πάντα ζητάω τη γνώμη τους. Είναι 370 σελίδες, με 1000 φωτογραφίες και αρθρογραφία που μέσα από αυτήν θα κάνει τον αναγνώστη να θελήσει να ετοιμάσει βαλίτσα και να ταξιδέψει στην Ελλάδα!

Μετά από τόσους προορισμούς, εμπειρίες και πρόσωπα, πώς αξιολογείτε το επίπεδο τουρισμού στην Ελλάδα; Σε τι είμαστε άριστοι και τι είμαστε μακράν πίσω;

Αυτό εξαρτάται από τις περιοχές. Επειδή έχω ταξιδέψει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα κι έχω έρθει σε επαφή με τους κατοίκους, με ανθρώπους από την Περιφέρεια ή το Δήμο αλλά και τα εμπορικά επιμελητήρια, θα πω ότι υπάρχουν σίγουρα ελλείψεις σε κάποια πράγματα, όπως άλλωστε στους περισσότερους τομείς. Υπάρχουν περιοχές, όπως για παράδειγμα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, που έχουν υψηλό επίπεδο. Η Ρόδος και η Κρήτη κατά τη γνώμη μου έχουν άριστες υπηρεσίες.

Υπάρχουν όμως και περιοχές που υστερούν, αλλά θέλεις να τις επισκεφτείς λόγω της ομορφιάς τους. Όμως από την αρχή γνωρίζεις ότι δεν έχεις μεγάλες προσδοκίες. Σίγουρα είμαστε άριστοι στην φιλοξενία μας , κάτι που μας το αναγνωρίζουν όσοι έρχονται εδώ. Υπάρχουν επίσης πολυτελή ξενοδοχεία που ικανοποιούν τον πιο απαιτητικό επισκέπτη αλλά κατά τη γνώμη μου χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερη δουλειά και βελτιώσεις στις υπηρεσίες. Έχουμε μία πανέμορφη χώρα που αν είχε τις υποδομές για παράδειγμα του Ντουμπάι, θα ήμασταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως στον τομέα του τουρισμού. Φέρνω το παράδειγμα του Ντουμπάι για το λόγο ότι ήταν μία έρημος κι έγινε αυτό που βλέπουμε σήμερα.

photo by Εριέττα Ευσταθίου

Έχετε πει ότι ξεκινήσατε να ταξιδεύετε για να διαχειριστείτε το πένθος από τον χαμό της μητέρας σας. Τελικά η απόφαση αυτή κατέληξε σε μία τεράστια επιτυχία. Τι συμβουλή θα δίνατε μετά από αυτή την εμπειρία σε όσους βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις;

Είναι αλήθεια ότι σε αυτές τις καταστάσεις ή θα μείνεις στάσιμος και θα γεμίσεις με ψυχολογικά προβλήματα, ή θα προχωρήσεις με δύναμη. Εγώ για ένα εξάμηνο ήμουν στο σπίτι κι έβλεπα συγκεκριμένους ανθρώπους, πολύ δικούς μου. Είχα αρνηθεί αρκετές δουλειές με πολύ καλό εισόδημα γιατί θεωρούσα ότι δεν ήμουν έτοιμη. Είχα μία παθολογική σχέση με τη μητέρα μου. Ήμασταν πολύ δεμένες. Ένα απόγευμα ήμουν στο σπίτι και σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω προκειμένου να απασχολούμαι πολλές ώρες την ημέρα. Πλησίαζε και το καλοκαίρι, θυμάμαι, και θα ήταν η πρώτη φορά που δεν θα πήγαινα στην Καβάλα, στο πατρικό μου. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του ταξιδιωτικού site και τον Ιούλιο του 2017, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα.

Τι θα συμβουλεύατε σε μία γυναίκα που σκέφτεται να κάνει ένα νέο επαγγελματικό εγχείρημα;

Εμείς οι γυναίκες από τη φύση μας είμαστε πολύ δυνατές. Μπορούμε να είμαστε παράλληλα υπέροχες μάνες, καριερίστριες και σύντροφοι. Έχουμε την μαγική αυτή ικανότητα. Αυτό λοιπόν που θα συμβούλευα είναι να ξεκινήσουν όλες οι γυναίκες που επιθυμούν κάτι που αγαπούν, γιατί το σίγουρο είναι ότι θα τα καταφέρουν. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπεις σε χώρους που παλιά ήταν ανδροκρατούμενοι, γυναίκες χειραφετημένες και να τα πηγαίνουν περίφημα.

photo by Εριέττα Ευσταθίου

Ποια ήταν η στιγμή που συνειδητοποιήσατε ότι το travelgirl θα «ταξίδευε» τόσο μακριά;

Διαισθητικά και μόνο, το πίστεψα από την πρώτη στιγμή. Έτσι κι αλλιώς από την αρχή καταλαβαίνεις πολλά, είτε αφορά αυτό μία συνεργασία είτε μία σχέση. Όταν κάνεις κάτι με αγάπη και δουλεύεις ατελείωτες ώρες, με λίγη τύχη θα τα καταφέρεις. Αν δεν έχεις τύχη, πάλι θα καταφέρεις πράγματα αλλά ίσως σου πάρει περισσότερο χρόνο.

Είναι εύκολο ή δύσκολο για μία γυναίκα να ταξιδεύει μόνη;

Θα σας μιλήσω για μένα. Είμαι ένας άνθρωπος μοναχικός, επομένως το να ταξιδεύω μόνη μου, μου δίνει χαρά και δεν μου δημιουργεί την παραμικρή ανασφάλεια. Βέβαια αναφέρομαι στα ταξίδια εντός Ελλάδας, μίας χώρας που είναι στο 100% ασφαλής. Στα ταξίδια στο εξωτερικό, αναλόγως πάντα τον προορισμό, έχω παρέα.

Έχετε βιώσει ποτέ περιστατικό ανισότητας λόγω του φύλου σας;

Ευτυχώς ποτέ. Παρότι στο επάγγελμά μου, υπάρχουν πολλοί άνδρες κι υπάρχει ανταγωνισμός, πάντα είχα μία δυναμική παρουσία και δεν επέτρεπα σε κανέναν με τον τρόπο μου και την συμπεριφορά μου να με κάνει να νιώσω κατώτερη από εκείνον.

photo by Εριέττα Ευσταθίου

Ετοιμάζετε ένα νέο project το «mini travelgirl» που θα απευθύνεται σε μικρά κορίτσια. Η νέα αυτή έκδοση τι περιεχόμενο θα έχει;

Πράγματι. Η ιδέα ήταν της Αναστασίας Κορινθίου, της υπεύθυνης των δημοσίων σχέσεων των εκδόσεων Υδροπλάνο, που σκέφθηκε ότι με τη βοήθεια μίας έμπειρης παιδαγωγού, θα βγει το mini travelgirl! Πριν μας προλάβουν οι εξελίξεις με τον κορωνοϊό, το βιβλίο θα ήταν έτοιμο το Πάσχα. Μετατέθηκε για αργότερα. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα, να μαθαίνουν τους 20+1 προορισμούς του 12 Month Journey In Greece, μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, ζωγραφιές κτλ. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μάθουν ευχάριστα γεωγραφία και ιστορικά στοιχεία για την χώρα μας.

 

Φωτογραφίες: Εριέττα Ευσταθίου, μακιγιάζ: Έλενα Δερμεντζόγλου, μαλλιά: BRUSH HAIR SALON