ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ματίνα Παγώνη (ΕΙΝΑΠ): Πρέπει να ανησυχούμε πολύ γιατί ακόμη έχουμε μέλλον

Η παρουσία των γυναικών στο ιατρικό και νοσηλευτικό επάγγελμα είναι μεγάλη και ο ρόλος τους σημαντικός. Με τη δουλειά τους κερδίζουν το θαυμασμό και την εκτίμηση συναδέλφων και ασθενών και στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, είναι εκεί για όλους μας, τους χρειαζόμαστε και τους τιμάμε περισσότερο από ποτέ.

Η κυρία Ματίνα Παγώνη είναι Πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς για τρίτη τριετία. Όσοι την ξέρουν λένε ότι είναι αντικειμενική έχει κερδίσει με την προσωπικότητά της το σεβασμό των γιατρών ανεξαρτήτων παράταξης. Μιλώντας στο portraitsgr σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για γιατρούς και νοσηλευτές, μας εξηγεί πόσο κρίσιμο είναι να ανησυχούμε και να πειθαρχούμε στους κανόνες. Και όπως τονίζει,  “όποιος πιστεύει ότι ο κίνδυνος δεν τον αγγίζει, ας το κάνει για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας για να ελαφρύνει το δύσκολο έργο τους”.

Πρέπει να ανησυχούμε; Πώς κρίνετε την πορεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού;

Πρέπει να ανησυχούμε πολύ γιατί ακόμη έχουμε μέλλον. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο, ο ΕΟΔΥ και οι γιατροί  γιατί διαφορετικά έχουμε κίνδυνο για ακόμη μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού. Για να περιορίσουμε την εξάπλωση πρέπει να τηρούμε αυστηρά ο καθένας τα μέτρα. Δεν είμαστε σε καλή πορεία με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να προσπαθήσουμε πολύ, μένοντας σπίτι, να ανακόψουμε την πορεία εξάπλωσης και να μη φτάσουμε στην κατάσταση της Ιταλίας.

Προστατεύεται το νοσηλευτικό προσωπικό;

Πρώτα από όλα ο αριθμός τους είναι μειωμένος. Έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν γίνει προσλήψεις στο Δημόσιο προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Τώρα ανακοίνωσαν αυτές τις 2000 θέσεις για να έρθει νέο προσωπικό και να βοηθήσει. Αυτό καλό είναι αλλά και πάλι δεν φτάνει.

Τα μέτρα προστασίας γιατρών και νοσηλευτών είναι πολύ σημαντικό θέμα. Μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν υπήρχαν γάντια και μάσκες. Αυτές τις ημέρες σταδιακά άρχισαν να φέρνουν στα νοσοκομεία γάντια γιατί διαφορετικά δεν μπορούν να βγουν οι εφημερίες και υπάρχει πρόβλημα. Είναι σημαντικό να υπάρχει επάρκεια εξοπλισμού για να μπορεί να προστατεύεται το νοσηλευτικό προσωπικό. Αν νοσήσουμε θα γίνουν ακόμη λιγότεροι αυτοί που θα μπορούμε να προσφέρουν.

Κινδυνεύει το νοσηλευτικό προσωπικό από τους ασθενείς που βγαίνουν αρνητικοί στο τεστ του κορωναϊου, μεταφέρονται σε κανονικές κλίνες, και μετά από λίγες μέρες εμφανίζονται θετικοί γιατί ο ιός δεν φαινόταν αρχικά;

Αυτό είναι λαχείο. Εάν συμβεί αυτό, που μπορεί να συμβεί, θα προκληθούν και νέα κρούσματα. Είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να προσέχουμε τα πάντα και αυτό είναι μεγάλη ευθύνη. Οι μέρες για μας είναι πολύ δύσκολες, έχουμε μεγάλο φόρτο δουλειάς και ευθύνης. Το ερώτημα είναι τί κάνετε εσείς για να μας βοηθήσετε…

Τηρείτε αυστηρά τα μέτρα, για να μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, έχοντας  λιγότερους που νοσούν;

Γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων; Πρέπει να χαιρόμαστε ότι είναι λίγα, ή να φοβόμαστε ότι θα γίνουν πολλά;

Τα δεδομένα αλλάζουν κάθε μέρα και δεν μπορούν να είναι ακριβή. Γνωρίζουμε αυτά που μετρώνται και είναι και πολλά άλλα που δεν μετράμε. Πρέπει να σταματήσει αυτό το πόσοι είναι και η λεπτομερής ενημέρωση. Δεν έχει νόημα αυτό, γιατί ούτε ακριβές είναι και δημιουργεί ένα πανικό που δεν αφήνει τον κόσμο να ασχοληθεί και με τις δουλειές του. Για να μείνεις σπίτι δεν πρέπει να χρειάζεται να ακούς κάθε μέρα πόσοι είναι σε σοβαρή κατάσταση και στην εντατική, πρέπει να είσαι σοβαρός και υπεύθυνος, να αντιλαμβάνεσαι την έκτακτη κατάσταση και να συμμορφώνεσαι με τις οδηγίες. Γιατί πρέπει να φοβηθείς για να πειθαρχήσεις; Πρέπει να ακολουθήσουμε τα μέτρα για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού και να μειώσουμε τον κίνδυνο για ακόμη περισσότερους…

Και για όσους δεν καταλαβαίνουν ή νιώθουν ότι δεν κινδυνεύουν αρκετά για να μείνουν σπίτι, λέω, καθίστε σπίτι για να προστατέψετε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Όσοι λιγότεροι νοσήσουν, τόσο λιγότερο κινδυνεύουμε κι εμείς. Αλλιώς κάνετε κακό και σε εμάς και στους εαυτούς σας.

Υπάρχουν αντρικά και γυναικεία χαρακτηριστικά στο επάγγελμα των γιατρών; Οι νοσηλεύτριες είναι κυρίως γυναίκες, είναι καλύτερες;

Όχι δεν νομίζω. Και οι άντρες είναι συνήθως  τέλειοι νοσηλευτές. Και τα δύο φύλα μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά και μάλιστα ισάξια. Και από την άλλη και οι γυναίκες γιατρίνες έχουν πείσμα και είναι δυναμικές και τα καταφέρνουν και σε ειδικότητες που συνήθως λέμε αντρικές.