ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Στέλλα Κάσδαγλη (Women on Top): Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα- χρειάζονται στοχευμένα μέτρα

Η περίοδος που περνάμε είναι για όλους δύσκολη, πρωτόγνωρη και απαιτητική σε ευελιξία και αντοχή, για να αντεπεξέλθουμε και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις. Μετά την υγεία, η οικονομία και η εργασία απειλούνται από την πανδημία και πρέπει να βρούμε τρόπους να τα καταφέρουμε. “Οι γυναίκες, στην κρίση αυτή είναι πιο ευάλωτες”  τονίζει η Στέλλα Κάσδαγλη από το Women on Top και επισημαίνει την ανάγκη τόσο η πολιτεία όσο και οι εργοδότες να λάβουν στοχευμένα μέτρα.

Η Στέλλα Κάσδαγλη μας ξεναγεί στα ευρήματα της online έρευνας του Women on Top  για τις προκλήσεις και τις ανάγκες των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών την περίοδο της έξαρσης του κορονοϊού στην Ελλάδα. Η έρευνα ξεκίνησε στις 25/3 και μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει 330 απαντήσεις από γυναίκες κάθε ηλικίας, επαγγελματικής και οικογενειακής κατάστασης, καθώς και γεωγραφικής προέλευσης.

Ποιες είναι οι προτάσεις σας;

Από αυτή την πρώτη επεξεργασία των ευρημάτων της έρευνας, διαφαίνεται ξεκάθαρα η ανάγκη να παρθούν άμεσα και στοχευμένα μέτρα, τόσο από την Πολιτεία όσο και από τις εταιρείες και τους οργανισμούς για την υποστήριξη των γυναικών που πλήττονται δυσανάλογα από την υγειονομική και οικονομική αυτή κρίση.

Πέρα από την ανάγκη νομικής και οικονομικής υποστήριξης, ειδικά των γυναικών που βρίσκονται σε συνθήκες επισφαλούς εργασίας, είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή των εργοδοτών που μπορούν με πολλαπλούς τρόπους να επενδύσουν και να υποστηρίξουν αυτή τη στιγμή το ανθρώπινο δυναμικό τους (επιμόρφωση στελεχών στην υποστήριξη των εργαζομένων σε συνθήκες κρίσης αλλά και στη διαχείριση απομακρυσμένων ομάδων εργασίας, επένδυση σε τεχνική υποδομή που θα διευκολύνει την εξ αποστάσεως εργασία, παροχή εργαλείων επιμόρφωσης και ενδυνάμωσης, ιδιαίτερα προς τις γυναίκες εργαζόμενες), αλλά και των ανεξάρτητων φορέων εκπαίδευσης και υποστήριξης που καλούνται να παρέχουν ευρέως προσβάσιμα εργαλεία εκπαίδευσης και υποστήριξης (τηλεφωνικές γραμμές πρώτης παρέμβασης, online σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων, one-on-one mentoring & coaching, ομάδες ενδυνάμωσης και αλληλοβοήθειας).

Ποιες είναι οι δράσεις του Woman in Top και πώς βοηθά τις γυναίκες;

Η ομάδα του WoT ήδη σχεδιάζει προγράμματα επιμόρφωσης, ενδυνάμωσης και υποστήριξης άνεργων και εργαζόμενων γυναικών και είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί σε ιδέες και πρότζεκτ που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που διαγράφονται από την παραπάνω έρευνα.

Την Τρίτη 5 Μαΐου, η διαδικτυακή πλατφόρμα του Delphi Economic Forum θα φιλοξενήσει το Inclusivity Lounge online που διοργανώνει το Women On Top, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. και της Coca Cola Tria Epsilon, και με τη συνεργασία των Women Act και Lean In Hellas. Το Inclusivity Lounge online διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Το Inclusivity Lounge online θα αποτελέσει έναν χώρο συνάντησης, σκέψης, ανταλλαγής ιδεών και δικτύωσης, γύρω από τις σημαντικές έμφυλες πτυχές της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης του Covid-19, καθώς και την ευρύτερη θεματική της ισότιμης εκπροσώπησης των δύο φύλων στις θέσεις ευθύνης και λήψης αποφάσεων που διαμορφώνουν καθημερινά το μέλλον όλων μας. Οι ενδιαφερόμενοι και οι ενδιαφερόμενες μπορούν να συντονιστούν το Inclusivity Lounge online την Τρίτη 5 Μαΐου, 15:00 – 17:30 μ.μ. και να συμμετέχουν στις συζητήσεις γύρω από τη σημασία της συμπεριληπτικής ηγεσίας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.

Τα εγκαίνια του Inclusivity Lounge θα χαιρετίσουν ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Αθήνα, Geoffrey R. Pyatt και η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.

Ποια θέματα θα συζητηθούν και ποιος είναι ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας;

Μέσα από συζητήσεις με καταξιωμένες/ους ειδικούς και φορείς αλλαγής από το χώρο της πολιτικής, των ΜΜΕ, της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων, θα διερευνηθούν θέματα όπως το κενό δεδομένων για το πως η κρίση του Covid-19 επηρεάζει διαφορετικά τα φύλα, η ανάγκη για ισότιμη και συμπεριληπτική ηγεσία για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων της εποχής, οι διαστάσεις της ηθικής τεχνολογίας και η σημασία της ισότιμης πρόσβασης των γυναικών σε αυτήν, καθώς και λύσεις που θα υποστηρίξουν τη μετάβασή μας σε ένα μοντέλο ισότιμης συμμετοχής και διακυβέρνησης σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής ήταν εξ αρχής να τεθούν τα θέματα της ισότητας των φύλων, της διαφορετικότητας και της συμπεριληπτικής ηγεσίας στην καρδιά του Delphi Economic Forum, μιας από τις σημαντικότερες πλατφόρμες συνάντησης και λήψης αποφάσεων. Περνώντας πλέον σε μια ψηφιακή πλατφόρμα, η συζήτηση αυτών των θεμάτων γίνεται σε μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα – που αν και αναγνωρίζεται για την ανταπόκρισή της στην πανδημία του κορωνοϊού, βρίσκεται στην τελευταία θέση του Ευρωπαϊκού Δείκτη για την Ισότητα των Φύλων το 2019. Πρόθεσή μας είναι να αναζητήσουμε λύσεις και πρακτικές ώστε να γίνει η Ελλάδα θετικό παράδειγμα και στον τομέα αυτό. Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ή απλά να ακούσουν και να μάθουν περισσότερα για την ισότητα και την συμπερίληψη, ειδικά σε περιόδους κρίσης, μπορούν να συντονιστούν διαδικτυακά στο Inclusivity Lounge online, την Τρίτη 5/5, 15.00 – 17.30 μ.μ..

Το WoT πραγματοποιεί μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τις γυναίκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν την εποχή της καραντίνας. Τι προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποιήσατε;  

Οι σημαντικότερες προκλήσεις είναι η αβεβαιότητα, η έλλειψη εργασίας ή ο φόβος απώλειας της εργασίας και τα μειωμένα έσοδα. Η  έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω ερωτηματολογίων που διατέθηκαν online, μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του WoT. Το ερωτηματολόγιο παραμένει online και τα ευρήματα θα επικαιροποιούνται περιοδικά, με το πέρασμα του χρόνου και την εξομάλυνση ή την επιδείνωση των συνθηκών που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες στην εργασιακή τους ζωή.

Το 74,4% των γυναικών που συμμετείχαν στην online έρευνα δήλωσαν ότι νιώθουν απολύτως, πολύ ή αρκετά αβέβαιες σε σχέση με το επαγγελματικό τους μέλλον.

Το 20,9% των συμμετεχουσών βρίσκονταν σε διαδικασία αναζήτησης εργασίας όταν ξέσπασε η κρίση και αυτή τη στιγμή δεν έχουν καμία επαγγελματική διέξοδο ή προοπτική.

Το 16,6% φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους λόγω του κορωνοΐού ή των μέτρων αντιμετώπισής του.Το 3,1% την έχουν ήδη χάσει.

Το 20,3% είναι αυτοαπασχολούμενες και βλέπουν τις ροές εσόδων τους να διακόπτονται ή να εξαντλούνται.

Το 26,3% βλέπουν την απόδοσή τους να έχει μειωθεί, λόγω του ότι είναι αναγκασμένες να δουλεύουν από το σπίτι, και ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στην επαγγελματική τους αξιολόγηση και πορεία.Το 9,4% βρίσκονται σε θέση μάνατζερ και δεν ξέρουν πώς να υποστηρίξουν αποτελεσματικά την ομάδα τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Το 2,2% αναγκάζονται να εργάζονται σε χώρο εκτός σπιτιού και σε επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία τη δική τους και της οικογένειάς τους.

Το 3,4% εργάζονταν σε καθεστώς αδήλωτης εργασίας και δεν εμπίπτουν σε καμία από τις ρυθμίσεις υποστήριξης που έχουν θεσπιστεί.

Στις αβέβαιες αυτές συνθήκες αισθάνονται να έχουν υποστήριξη από το κράτος ή τους εργοδότες;

Αυτό που προκύπτει από την ερώτηση «Τι είδους υποστήριξη θα σε βοηθούσε περισσότερο αυτή τη χρονική στιγμή, από την εταιρεία που εργάζεσαι και από το κράτος;” το 26,3% των συμμετεχουσών αναφέρουν την καλύτερη τεχνική υποστήριξη για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους, ενώ το 28,4% αναφέρουν τη μεγαλύτερη κατανόηση/ηθική υποστήριξη από τους/ις προϊσταμένους/ες τους για τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες δουλεύουν. Το 22,5% αναφέρουν ότι χρειάζονται περισσότερες γνώσεις και πόρους για να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τις ομάδες τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Το 39,7% αναφέρουν ότι χρειάζονται καλύτερα μέτρα θεσμικής προστασίας από απώλεια εργασίας, δυσμενείς συνθήκες εργασίας, χρεωκοπία κ.ά., ενώ το 31,9% αναφέρουν ότι χρειάζονται ήδη άμεση οικονομική στήριξη λόγω απώλειας εργασίας ή πτώχευση επιχείρησης. Το 11,6% αναφέρουν επίσης ότι έχουν ανάγκη από νομική υποστήριξη για την αντιμετώπιση απόλυσης ή δυσμενών συνθηκών εργασίας.

Η εξατομικευμένη υποστήριξη εμφανίζεται εξίσου σημαντική: Το 32,5% των συμμετεχουσών αναφέρουν ότι χρειάζονται online ή τηλεφωνική καθοδήγηση και ανταλλαγή εμπειριών από μία μέντορα, ενώ το 25,9% αναφέρουν ότι χρειάζονται στήριξη από ειδικό ψυχικής υγείας.

Τι είναι πιο δύσκολο στην καθημερινή ζωή των γυναικών αυτή την εποχή;

Η συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής αναδεικνύεται επίσης ως κεντρικός προβληματισμός: το 26,6% των συμμετεχουσών αναφέρουν ότι έχουν ανάγκη από ιδέες και συμβουλές για την απασχόληση των παιδιών και την οριοθέτηση ανάμεσα στη φροντίδα της οικογένειας και την εργασία τους.

Όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχουσες σε σχέση με την εξ αποστάσεως εργασία, το 30,9% αναφέρουν ότι δυσκολεύονται από τις παρεμβολές και τις διακοπές από άλλα μέλη της οικογένειάς τους και το 26,9% οτι δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και να πειθαρχήσει. Ένα σημαντικό 14,4% αναφέρουν ότι νιώθουν μεγάλη μοναξιά λόγω της εξ αποστάσεως εργασίας. Το 9,1% των συμμετεχουσών αναδεικνύουν το ότι ο/η μάνατζέρ τους δεν έχει επαρκή εμπειρία για να διαχειριστεί μια ομάδα που δουλεύει εξ αποστάσεως, ενώ ένα 7,8% αναφέρουν ότι δεν έχουν επαρκή τεχνική υποστήριξη για να είναι αποτελεσματικές στην τηλε-εργασία.

Τέλος, ένα 10,6% αναφέρουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν από το σπίτι.

Όμως  αυτή η εποχή θέλει ειδικές Δεξιότητες. Ποιες είναι οι πρώτες στη λίστα των προτεραιοτήτων των γυναικών της έρευνας;

Οι δεξιότητες που επιθυμούν περισσότερο να αποκτήσουν οι συμμετέχουσες, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ειναι τεχνικές δεξιότητες σχετικές με τη δουλειά τους ή με το πεδίο στο οποίο θα ήθελαν να μετακινηθούν (41,9%), Growth mindset [39,7%], αποτελεσματική διαχείριση χρόνου [37,5%], προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα [26,3%], διαπραγμάτευση και οριοθέτηση [30%], δεξιότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας [24,4%].

Ταυτότητα της έρευνας

Το 61,9% των συμμετεχουσών είναι 33-50 ετών ενώ το 21,9% είναι 25-32 ετών.Το 78,8% κατοικεί στην Αθήνα, ενώ το 10,3% κατοικεί στη Θεσσαλονίκη.Το 41,9% βρίσκονται σε γάμο ή μακροχρόνια σχέση με παιδιά, ενώ το 38,4% είναι άγαμες και το 14,1% βρίσκονται σε μακροχρόνια σχέση χωρίς παιδιά.Το 54,1% δεν έχει παιδιά, ενώ το 21,6% έχουν ένα παιδί και το 21,6% έχουν δύο παιδιά.

Το 46,6% είναι ιδιωτικές υπάλληλοι, ενώ το 18,8% είναι αυτοαπασχολούμενες (χωρίς υπαλλήλους), το 15,3% είναι άνεργες και το 6,6% είναι επιχειρηματίες με υπαλλήλους.