ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Val Goutsi Workshop: Η κεραμίστρια Βάλια μιλά για τις δημιουργίες της

Στην οδό Οδυσσέα Ανδρούτσου 34 στο Κουκάκι βρίσκεται το πιο όμορφο και φωτεινό μαγαζί της περιοχής, γεμάτο χρώμα και δημιουργίες από πηλό. Ο λόγος για το Val Goutsi Workshop, το εργαστήριο της Βάλιας, στο οποίο μπορεί κανείς να βρει κοσμήματα και είδη διακόσμησης, φτιαγμένα και ζωγραφισμένα στο χέρι από την κεραμίστρια.

Με πάθος και αγάπη γι’αυτό που κάνει, η φιλική και χαμογελαστή Βάλια μας ξενάγησε στον χώρο της και μας μίλησε για την ενασχόλησή της με την κεραμική, τη θέση της τέχνης στην Ελλάδα και την παράδοση.

1. Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με την τέχνη της κεραμικής;

Πάντα μου άρεσαν τα κεραμικά, αλλά δεν είχα σκεφτεί ποτέ να ασχοληθώ με την κεραμική.

Ας πούμε ότι έγινε κατα τύχη μετά την εύρευση της σχολής μου από τον σύντροφο μου και θέλωντας πάλι να μπω ενεργά στις τέχνες με κάτι καινούργιο, μιας και είχα κάνει μια παύση λόγω διαφορετικών εργασιών, που δεν μου έδιναν τον χρόνο και τον τόπο να δουλέψω με τις τέχνες μου.

2. Από πού αντλείς έμπνευση για τις δημιουργίες σου;

Η πρώτη μου έμπνευση ειναι ξεκάθαρα η ελληνική παράδοση. Η φύση και η γυναίκα με όποιο «προσδιορισμό» θες να δώσεις, από καμπύλη ως μητέρα, η μόδα, η συναισθηματική μου κατάσταση.

Φυσικά πάντα το μεγάλο μου «μικρόβιο» ηταν η διακόσμηση, οπότε ο γνώμονας μου πάντα όταν φτιάχνω ένα έργο, χρηστικό η μη, είναι το πώς αυτό θα ομόρφαινε έναν χώρο.

3. Πόσο δύσκολο είναι για μια νέα επιχειρηματία να δημιουργήσει την δική της επιχείρηση;

Στην χώρα που ζούμε, με τις ευκαιρίες που δεν δίνονται μέχρι στιγμής, η αλήθεια είναι ότι άμα δεν λάβεις υποστήριξη από κάπου πχ οικογένεια, θεωρώ οτι ειναι πολύ δύσκολο.

Εφόσον, όμως, αφιερωθείς ψύχη και σώμα, πιστεύω ότι υπάρχει πιθανότητα να τα καταφέρεις.

4. Ποιες είναι οι ωραίες στιγμές στη δουλειά σου και ποιες οι δύσκολες;

Για εμένα και για πολλούς κεραμιστές πιστεύω η ωραιότερη στιγμή είναι όταν ανοίγεις τον «φούρνο κεραμικής» και βλέπεις τα αποτελέσματα όλου του κόπου σου.

Επίσης φοβερή στιγμή ειναι η ανταπόκριση… Δηλαδή οταν το έργο σου επικοινωνείται και παίρνεις αυτήν την τεράστια αγάπη από τον κοσμο.

Οι δυσκολίες ειναι διάφορες, η διαχείρηση του οικονομικού κομματιού της επιχείρησης, του στρες, να είσαι σωστή στα χρονοδιαγράμματα των παραγγελιών σου, του στρες να πάνε ολα σωστά και να μη εχεις «ατυχήματα» με τα κεραμικά σου, που αυτό ειναι συχνό έως σίγουρο φαινόμενο στην κεραμική.

Πηγή φωτογραφίας instagram @valgoutsiworkshop

5. Τι θέση έχει σήμερα η κεραμική τέχνη στην Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες χώρες ή τέχνες;

Δυστυχώς, ενώ η Ελλάδα είναι ένας τόπος με τεράστια παράδοση στην κεραμική και με πολύ σπουδαίο έργο, για πολλές δεκαετίες ξέχασε την κεραμική και την άφησε στο πλάι σαν παραπαίδι, ως μια λαϊκή τέχνη που ειναι ντεμοντέ. Ευτυχώς πια, μέσω της νέας γενιάς που θεωρώ πως έχει διαβάσει και είναι πιο μορφωμένη από ποτέ άλλοτε, έχει κάνει μια τεράστια στροφή προς τις ρίζες της και αρχίζει να ανακαλύπτει και πάλι αυτήν την τέχνη, μέσω των καινούργιων δημιουργών της.

Η κεραμική γνωρίζει τωρα μια παγκόσμια άνθηση, αλλά σε σχέση με τις περισσότερες άλλες χώρες είμαστε πάρα πολύ πίσω ακόμα στο να έχει η κεραμική την θέση που της αξίζει και ο κόσμος τις βασικές γνώσεις αυτού του υλικού, που λέγεται πηλός.

6. Τι προτιμούν οι γυναίκες να αγοράζουν από τις δημιουργίες σου;

Νομίζω η πρώτη αγάπη είναι το κόσμημα. Αλλά στο σύνολο θεωρώ ότι πια ο κόσμος επιλέγει να πάρει ίσως ένα μόνο αντικείμενο, αλλά αυτό θα τον κανει να νιώθει πιο όμορφα και ευχάριστα και να ξέρει ότι είναι ποιοτικό και φτιαγμένο με μεράκι και αγάπη.

Μπαίνει σιγά σιγά ενα μικρό φρένο στο fast fashion και στον υπερκαταναλωτισμό.

7. Τι αντικείμενα σου αρέσει να δημιουργείς περισσότερο;

Τα πάντα! Δεν έχω δεδομένα στο κεφάλι μου, δουλεύω με project μια ζωή στα πάντα. Οπότε για εμένα είναι μια συνολική δουλειά έργων πάντα που θέλω να επιτύχω .

8. Θα προέτρεπες τις γυναίκες να ασχοληθούν με την τέχνη της κεραμικής; Και αν ναι γιατι;

Θα προέτρεπα άντρες και γυναίκες. Είναι μια καθαρά αγχολυτική τέχνη, εφόσον την εξασκείς ως χόμπι και επίσης είναι ίσως απο τις μοναδικές που είναι «άπειρη», δεν υπάρχει τέλος ούτε στο γνωσιακό της κομμάτι ούτε στο αποτέλεσμα.

Μπορεί να φτιάχνεις το ίδιο αντικείμενο μια ζωή και με μικρές μετατροπές να έχεις κάθε φορά διαφορετικό αποτέλεσμα, κοινώς μαγεία!

9. Παρατηρείς μια τάση για στροφή προς την παράδοση; Και αν ναι, γιατί πού πιστεύεις ότι οφείλεται;

Όπως προανέφερα ναι, οι νεες γενιές είναι πιο συνειδητοποιημένες από ποτέ και έχουν αρχίσει να εκτιμούν τις ρίζες τους και να μαθαίνουν μέσω αυτών. Η κρίση θεωρώ ότι είχε καθοριστικό ρόλο σε αυτό, ο κόσμος άρχισε να εκτιμά περισσότερο και να καταλαβαίνει τι εχει αξία και τι όχι.

10. Υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τη δουλειά σου;

Όπως λένε, «η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της». Το πρώτο άρθρο, που γράφτηκε για την δουλειά μου και χωρίς να το γνωρίζω ήταν απο το εξωτερικό και συγκεκριμένα απο τους Times, μόλις είχα ξεκίνησει και ύστερα άρχισαν να έρχονται τα ελληνικά Μέσα. Ενδιαφέρον συνεχίζει να υπάρχει και είμαι ευγνώμων.

11. Τι περιλαμβάνει η τελευταία σου συλλογή;

Η τελευταία μου συλλογή ονομάζεται A walk in the bloom. Όπως καταλαβαίνετε και απο τον τίτλο είναι μια καθαρά ανοιξιάτικη, ευοίωνη και φλοράλ συλλογή, που βασίζεται σε ελληνικά παραδοσιακά μοτίβα, δοσμένα με την δική μου γραμμή, αισθητική και απόδοση του χρώματος – ένα σύγχρονο μποέμ φολκλορ.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την σελίδα του Val Goutsi Workshop στο Facebook και το Instagram.