SUCCESS STORIES

6 διάσημες γυναίκες chefs που άλλαξαν τον κόσμο της μαγειρικής

Υπάρχει ένα παλιό ρητό, που λέει πως «οι γυναίκες κάνουν για μαγείρισσες, αλλά οι άνδρες κάνουν για chefs». Οι γυναίκες παραδοσιακά έχουν αναλάβει το μαγείρεμα για την οικογένεια και οι επαγγελματικοί χώροι θεωρούνταν απροσπέλαστοι για το γυναικείο φύλο. Για παράδειγμα, το Ινστιτούτο Μαγειρικής της Αμερικής, μια από τις πιο φημισμένες μαγειρικές σχολές της Αμερικής, δεν δεχόταν γυναίκες μέχρι το 1970. Σήμερα, το 44% από τους 3.000 μαθητές, που φοιτούν εκεί, είναι γυναίκες.

Για δεκαετίες, οι γυναίκες αγωνίστηκαν για την ισότητα σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Και αυτός ο αγώνας άρχισε να τις δικαιώνει και στις επαγγελματικές κουζίνες. Όλο και περισσότερες γυναίκες εργάστηκαν με επιμονή και υπομονή και κατάφεραν να γίνουν διάσημες chefs ή να ανοίξουν τα δικά τους εστιατόρια, σε μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία. Παρακάτω είναι 6 διάσημες γυναίκες chef, που αποτελούν πηγή έμπνευσης και έχουν αλλάξει τον τρόπο που μαγειρεύουμε σήμερα.

Clare Smyth 

Πηγή φωτογραφίας instagram @chefclaresmyth

Η Clare Smyth γεννήθηκε το 1978, στη Βόρεια Ιρλανδία. Είναι η chef και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Core by Clare Smyth, που άνοιξε το 2017 και έλαβε δύο αστέρια Michelin, στον οδηγό με τα νέα εστιατόρια, το 2019. Είχε εργαστεί ως chef Patron  στο εστιατόριο του Gordon Ramsay από το 2012 έως το 2016. Έγινε η πρώτη γυναίκα Βρετανίδα chef, που κέρδισε και διατηρεί τρία αστέρια Michelin. Η Smyth κέρδισε το βραβείο chef of the Year το 2013 και έχει εμφανιστεί σε πολλές δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές όπως το Masterchef και το Saturday Kitchen.

Η επιμονή και το πάθος της να επιτύχει σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της. Παραδέχεται ότι τα εστιατόρια τείνουν να διοικούνται από άνδρες, αλλά είναι περήφανη που ως γυναίκα chef είναι αρκετά σκληρή για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του επαγγέλματος.

Julia Child 

Πηγή φωτογραφίας www.britannica.com

Η Julia Child είναι ένας μαγειρικός θρύλος. Η Αμερικανίδα διάσημη chef είναι γνωστή για τη διάδοση της γαλλικής κουζίνας στα νοικοκυριά των Ηνωμένων Πολιτειών, καθιστώντας το γκουρμέ μαγείρεμα προσβάσιμο σε όλους. Είχε μια υπέροχη αυθάδεια και αυτοπεποίθηση, πειραματιζόταν με το φαγητό, αποδεχόταν τα λάθη της και έβαζε το πάθος της για τη μαγειρική μπροστά από την τελειότητα. Η Julia ξεκίνησε την καριέρα της σχετικά αργά, σε ηλικία 37 ετών, αλλά η πανέμορφη προσωπικότητά της και η ξεχωριστή, πανύψηλη φιγούρα της, την έκαναν μια από τις πιο μοναδικές και αγαπημένες γυναίκες chefs.

Αφού έγινε επιτυχημένη συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, μπήκε στον τηλεοπτικό κόσμο το 1963. Η σειρά της, The French Chef, ήταν πραγματικά το πρώτο πείραμα για μια τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής, με γυναίκα chef. Η εκπομπή αυτή έμελλε να αλλάξει τον τρόπο που οι γυναίκες μαγείρευαν εκείνα τα χρόνια και έθεσε τα θεμέλια για τις  περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής που ακολούθησαν τις επόμενες δεκαετίες. Η Julia Child ήταν μια αγαπημένη τηλεοπτική προσωπικότητα και chef, που θαύμαζαν χιλιάδες γυναίκες και άνδρες.

Alice Waters 

Πηγή φωτογραφίας instagram @alicelouisewaters

Η Alice Waters είναι γνωστή ως εφευρέτρια του κινήματος μαγειρικής, California Cuisine. Όπως πολλές διάσημες γυναίκες  chefs, αγαπούσε τις γαλλικές τεχνικές μαγειρέματος, αλλά και τα φρέσκα, τοπικά προϊόντα και φυσικά συστατικά. Άνοιξε το εστιατόριο της, που ονομάζεται Chez Panisse, στο Berkeley το 1971 και έκανε μια φοβερή πρωτοτυπία, προσφέροντας ένα μενού πέντε πιάτων, με σταθερή τιμή. Το γεύμα φτιάχτηκε από τα πιο φρέσκα εποχιακά και τοπικά προϊόντα, που προέρχονταν από μια κοινότητα αγροτών και κτηνοτρόφων, που της παρείχαν κυρίως βιολογικά τρόφιμα.

Η Alice ήταν μια εμπνευσμένη γυναίκα chef, που παρέμεινε πιστή στις αξίες της αειφορίας, χρησιμοποιώντας βιολογικά και υγιεινά τρόφιμα στην κουζίνα του εστιατορίου της. Άνοιξε το δρόμο για μια νέα προσέγγιση στο μαγείρεμα και ξεκίνησε ένα κίνημα για χρήση οργανικών και τοπικά παραγόμενων συστατικών, που έχει πλέον γίνει mainstream σε όλο τον κόσμο.

Cristeta Comerford

Πηγή φωτογραφίας instagram @ncgirlpower

Όταν η Cristeta Comerford ήρθε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη χώρα καταγωγής της, τις Φιλιππίνες, ξεκίνησε να εργάζεται ως εκπαιδευόμενη chef, κυνηγώντας το όνειρό της. Η πρώτη της δουλειά ως μαγείρισσα ήταν σε ένα ξενοδοχείο στο Σικάγο και είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Το 2005, προσελήφθη από τον Πρόεδρο Clinton ως Executive Chef στον Λευκό Οίκο και έγινε η πρώτη γυναίκα φιλιππινέζικης-αμερικανικής καταγωγής, που εργάστηκε στη θέση αυτή.

Στη νέα της θέση, έφερε το πάθος της για την υγιεινή διατροφή. Η ικανότητά της να δημιουργεί φανταστικά μενού, το ταλέντο της ως chef και η αγάπη της για τα παιδιά γοήτευσαν τη Michelle Obama, η οποία και της πρότεινε να παραμείνει στην κουζίνα του Λευκού Οίκου.

Rachel Khoo

Πηγή φωτογραφίας instagram @rachelkhooks

Η συγγραφέας βιβλίων μαγερικής, Rachel Khoo, που γεννήθηκε στο Λονδίνο, είναι μια νέα chef, που χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τις γνώσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δημιουργήσει ένα μοναδικό μαγειρικό αποτέλεσμα. Έδειξε ότι η πρωτοποριακή σκέψη και η δημιουργία ενός προσωπικού στυλ είναι το κλειδί για την επιτυχία σε οποιοδήποτε επάγγελμα. Χρησιμοποίησε την μαλαισιανή-κινέζικη-αυστριακή-βρετανική κληρονομιά της για να δημιουργήσει ένα «μαγειρικό κολάζ».

Η αγάπη της για την προετοιμασία του φαγητού την έκανε να ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι, όπου άνοιξε το δικό της εστιατόριο στο προσωπικό της διαμέρισμα, προετοιμάζοντας όλα τα γεύματά της σε έναν μικρό χώρο, που ονομάζεται Little Paris Kitchen. Έβαλε τα βίντεό της στο YouTube και από τη μια μέρα στην άλλη γνώρισε τεράστια επιτυχία.

Οι σκληροί Γάλλοι κριτικοί εντυπωσιάστηκαν από το φυσικό και ιδιόμορφο στυλ της. Η Rachel είναι μια μοναδική περίπτωση γυναίκας chef, που μετέτρεψε το μαγείρεμα σε μια ολιστική εμπειρία και κέρδισε τις εντυπώσεις κριτικών και θαυμαστών ανά τον κόσμο.

Rachael Ray

Πηγή φωτογραφίας instagram @homebakingassociation

Η Rachael Ray είναι ειδική στο τηλεοπτικό μαγείρεμα και προσφέρει καθημερινές συμβουλές μαγειρικής και τρόπου ζωής. Είναι ένα άλλο παράδειγμα μιας γυναίκας chef, που άφησε την προσωπικότητα και το πάθος της για τη ζωή να φανούν στον τρόπο που μαγειρεύει και παρουσιάζει. Η Rachael δημιούργησε μια πολύ επιτυχημένη καριέρα ως μια εικονική προσωπικότητα της τηλεόρασης, έγινε συγγραφέας πολλών βιβλίων μαγειρικής με μεγάλες πωλήσεις και συντάκτρια περιοδικών. Οι απλές σπιτικές συνταγές της, των 30 λεπτών, βοηθούν γυναίκες και άντρες σε όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν νόστιμα και υγιεινά οικογενειακά γεύματα. Οι δημιουργίες της έχουν σχεδιαστεί για να είναι πρακτικές και οικονομικές.

Ίσως η Rachael Ray να είναι το πιο ενδιαφέρον παράδειγμα μιας διάσημης γυναίκας chef, γιατί πήρε αυτό που πάντα θεωρούταν ότι ήταν «γυναικείο έργο» (προετοιμασία γευμάτων στο σπίτι) και το μετέτρεψε σε μια πλατφόρμα υψηλότερου επιπέδου για να διδάξει στους ανθρώπους πώς να απολαμβάνουν και να δημιουργούν το φαγητό.