SUCCESS STORIES

Adena Friedman: Η γυναίκα που κατέκτησε τη Wall Street

πηγή: Instagram @adenatfriedman

Η Wall Street είναι ένα μέρος αρκετά εχθρικό για τις γυναίκες. Η Adena Friedman, όμως, δε δίστασε στιγμή και κολύμπησε από νωρίς στα βαθιά.

Η CEO του χρηματιστηρίου Nasdaq, βρισκόταν από μικρή στο χώρο. Ανέκαθεν γνώριζε πως σε αυτόν ήθελε να δραστηριοποιηθεί κι αφοσιώθηκε στο στόχο της. Ξεκίνησε από απλή υπάλληλος και πέρασε σε ανώτερες θέσεις, ανάμεσά τους η διεύθυνση της λειτουργικής στρατηγικής, ενώ το 2009 έγινε Οικονομική Διευθύντρια. Συνέχισε ως CFO στην ιδιωτική εταιρεία μετοχών Carlyle Group, όμως επέστρεψε δυναμικά στη Nasdaq κι ανέλαβε τα ηνία της. Κάνει μεγάλες προσπάθειες να προωθήσει ένα πνεύμα συνεργασίας, ενώ δίνει αγώνα για να παρέχει περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες που επιθυμούν να μπουν στο συγκεκριμένο κόσμο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Adena Friedman (@adenatfriedman) στις

Η μητέρα της, η οποία διέκοψε τις σπουδές της ιατρικής όταν έμεινε έγκυος, επέστρεψε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου όταν η Friedman ήταν 9 ετών. Βλέποντας το πρότυπό της να διεκδικεί την καλύτερη μόρφωση, να προσπαθεί να βελτιώνεται διαρκώς και να γίνεται γυναίκα καριέρας, έμαθε κι η ίδια να κυνηγά τα όνειρά της.

Φοίτησε σε σχολείο θηλέων, όπου δεν υπήρχε αθέμιτος ανταγωνισμός κι οι καθηγητές ενθάρρυναν τις μαθήτριες με κάθε τρόπο. «Διαρκώς μας τόνιζαν πόσο μακριά μπορούσαμε να φτάσουμε», έχει αναφέρει σε συνέντευξή της στους New York Times. Η ίδια, ήθελε να γίνει αστροναύτης. Το είπε στον αγαπημένο της δάσκαλο, ο οποίος της εξήγησε τι ακριβώς περιλάμβανε το επάγγελμα και τη βοήθησε να εξερευνήσει τις εναλλακτικές της. Ποτέ δεν την αποθάρρυνε – μόνη της άλλαξε προσανατολισμό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Adena Friedman (@adenatfriedman) στις

Στράφηκε, έπειτα, στις πολιτικές επιστήμες. Εργάστηκε για ένα καλοκαίρι σ’ ένα εκλογικό γραφείο, πέρασε στην Capitol Hill κι ήρθε σε επαφή με το σκληρό πρόσωπο του χώρου. Τον απομυθοποίησε εντελώς και είδε πως δεν τη γέμιζε, τελικά.

Η Wall Street ήρθε στη ζωή της μετά από ένα ενδιαφέρον μάθημα στο Πανεπιστήμιο. Της άρεσε η οικονομία και το χρηματιστήριο, οπότε έστειλε το βιογραφικό της στη Nasdaq. Ήταν μία από τις ελάχιστες γυναίκες στο γραφείο, όμως το φύλο της δεν την κράτησε πίσω. «Ο προϊστάμενός μου, με έβλεπε ως τον άνθρωπο που είχε ΜΒΑ. Μου ανέθετε εργασίες, τις έφερνα εις πέρας, και το έκανα καλά. Ποτέ δε μ’ έκανε να νιώσω διαφορετική ή παραγκωνισμένη, απλώς επειδή ήμουν γυναίκα», δήλωσε στους New York Times.

Ήταν, μάλιστα, έγκυος, όταν πήρε την πρώτη της προαγωγή. Εκείνος, τη διαβεβαίωσε πως η θέση θα την περίμενε ακόμη και μετά την άδεια μητρότητας.

Εκείνη, μπορεί να μάχεται για την ισότητα στο χώρο της χρηματοοικονομίας, αλλά η προκατάληψη συνεχίζει να υπάρχει, όταν πρόκειται για γυναίκες σε υψηλά ιστάμενες θέσεις.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Adena Friedman (@adenatfriedman) στις

«Να μιλάς. Είσαι πάρα, πάρα πολύ έξυπνη. Τέρμα οι ψίθυροι. Να μπαίνεις στο χώρο και να μιλάς στον ίδιο τόνο με όλους τους άλλους. Σε διαβεβαιώ, η φωνή σου θα ακουστεί», είναι το μόνο που θέλει να πει σε όσες διστάζουν.

Ως ηγέτιδα, θέλει να έχει στο ανθρώπινο δυναμικό της κόσμο που δε φοβάται να εκφράσει τις ιδέες του – όσο ασήμαντες κι αν φαίνονται. Δέχεται συμβουλές από όλους, αλλά όταν υπάρχει κάτι που χρειάζεται οπωσδήποτε να γίνει, και να γίνει άμεσα, σοβαρεύει κι απαιτεί αποτελεσματικότητα από όλους.

Η Adena Friedman είναι μία γυναίκα τόσο ίδια και, ταυτόχρονα, τόσο διαφορετική με όλες εμάς. Η καριέρα της αποτελεί παράδειγμα πως, ανεξαρτήτως φύλου, με δυναμισμό, αυτοπεποίθηση και σκληρή δουλειά, μπορούμε να φτάσουμε στην κορυφή.