SUCCESS STORIES

Μπρίτανι Γιανγκ: Η πρώην μηχανικός της NASA που θέλει να «συστήσει» τη STEM στα παιδιά

Μπρίτανι Γιανγκ: Η πρώην μηχανικός της NASA που θέλει να «συστήσει» τη STEM στα παιδιά
πηγή: Instagram @cntknockbhustle

Μετά από έναν δύσκολο χειμώνα, οι περισσότεροι ανυπομονούμε για τα πρώτα σημάδια της άνοιξης – τα λουλούδια, το γαλανό ουρανό, τον ήλιο που λάμπει. Για τους κατοίκους της Βαλτιμόρης, όμως, αυτό δεν ισχύει. Γιατί την άνοιξη συνοδεύει η μυρωδιά της Βενζίνης και ο γνώριμος αλλά ενοχλητικός ήχος που κάνουν τα λάστιχα μίας παλιάς μοτοσικλέτας.

Για την Μπρίτανι Γιανγκ, μία πρώην μηχανικό της NASA, η εποχή αυτή αποτέλεσε αφορμή για μία μεγάλη κοινωνική και ταυτόχρονα εκπαιδευτική κίνηση. Μέσω της πρωτοβουλίας Β – 360, προσπαθεί να συστήσει τη STEM στους εφήβους μέσω των παλιών μηχανών τους. Για εκείνη, οι μηχανές αυτές είναι συνώνυμο της ελευθερίας, της παιδικής αφέλειας. Αποφάσισε λοιπόν να τα συνδυάσει με την επιστήμη και να θέσει στους μαθητές της ενδιαφέρουσες προκλήσεις.


Μέσα από το Β-360, το οποίο έχει σκοπό να κάνει τους δρόμους ασφαλείς, παρέχει στους ανηλίκους την ευκαιρία να γνωρίσουν τη φιλοσοφία της STEM, να δουν πώς μπορούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον συγκεκριμένο χώρο – ως τώρα, έχει βοηθήσει πάνω από 7.000 παιδιά να μάθουν τη φυσική και τη μηχανολογία πίσω από την επιδιόρθωση και την τροποποίηση των μηχανών.

Ως παιδί, η Γιανγκ ήταν γεμάτη όρεξη για μάθηση. Στα 6 της χρόνια έπεισε τους γονείς της να της πάρουν το πρώτο σετ χημείας, το οποίο προοριζόταν για νέους καθηγητές. Κι όμως, η μικρή Μπρίτανι βρήκε τον εαυτό της να «ερωτεύεται» την συγκεκριμένη επιστήμη και να διαχειρίζεται τα υλικά.

«Κατά λάθος έκαψα τα φρύδια μου. Κολλούσα συμμαθητές μου σε καρέκλες επειδή πειραματιζόμουν με πολυμερή. Έφτιαχνα αμπούλες βρώμας, έκανα τα πάντα», δήλωσε στο Shondaland.


Όταν πια συνάντησε την πρώτη Μαύρη καθηγήτριά της, τη δεσποινίδα Τέιλορ, η Μπρίτανι αποφάσισε πως όταν μεγάλωνε, θα γινόταν μηχανικός. Δε γνώριζε καμία έγχρωμη που να είχε πετύχει στο χώρο αυτό, ένιωθε μόνη και θέλησε να το αλλάξει αυτό. Επέλεξε, έτσι, όχι απλώς να σπουδάσει μηχανολογία και να εργαστεί στη NASA, αλλά να ακολουθήσει τα χνάρια της εκπαιδευτικού εκείνης και να προσληφθεί σε ένα σχολείο της Βαλτιμόρης, σε μια γειτονιά γεμάτη παιδιά που ζουν στα όρια της φτώχειας.

Η Β – 360 ξεκίνησε το 2017. Σκοπός της, ήταν να χρησιμοποιήσει το πάθος των μαθητών εκείνων για τις μηχανές με την ανάγκη τους να μορφωθούν, να μείνουν μακριά από την εγκληματικότητα και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα παρέχει εργασία σε 36 πρώην μέλη συμμοριών που έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών και έχουν στόχο να βοηθήσουν όσο πιο πολλά παιδιά μπορούν. «Κάποιος μαθητής μίλησε στο διοικητή της Αστυνομίας για τη μοτοσικλέτα του, για το ότι θέλει χώρο ώστε να οδηγεί με ασφάλεια. Πιστεύω πως οι συζητήσεις αυτές είναι η απόδειξη πως οι μαθητές είναι ευφυείς. Δε χρειάζεται να τους “φιμώνουμε”, το μέλλον τους τούς ανήκει. Μπορούμε απλώς να τους βοηθήσουμε να το χτίσουν», είπε η Μπρίτανι.


Μέσα σε μία μόνο τριετία, η Β – 360 έχει καταφέρει πολλά. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, από την πρώτη μέρα που ο οργανισμός ξεκίνησε να λειτουργεί, περιορίστηκαν οι συλλήψεις κατά 81% – το ίδιο και τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Μάλιστα, το 2020 έγιναν μόλις τρία τροχαία – ελάχιστα, αν τα συγκρίνουμε με τα 200 που συνέβησαν το 2017.

Σε μία περιοχή που η μηχανή είναι συνώνυμο της εγκληματικότητας και των συμμοριών, η Μπρίτανι κάνει τη διαφορά. «Αυτό που θέλω να δω είναι μία Αμερική όπου οι Μαύροι και οι έγχρωμοι γνωρίζουν ότι ανήκουν στον τόπο τους. Αυτό που θέλω, είναι να συνεργαστεί μαζί μας ο κόσμος, να αναγνωρίσει το έργο μας».


Διαβάστε επίσης:

Φον Γουέβερ: Η CEO πέτυχε ιστορική άνοδο σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ουίσκι της Αμερικής

Κριστίν Μπούλοκ: Η επιχειρηματίας που πίστεψε στο wellness και έχτισε μία αυτοκρατορία

Μάριον Παρκ: Η γιατρός και επιχειρηματίας που επαναπροσδιόρισε το σχεδιασμό του παπουτσιού με τακούνι

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση