SUCCESS STORIES

Γυναίκες χορογράφοι επαναπροσδιορίζουν τι ιστορίες θα αφηγούνται τα μπαλέτα

Μια εικονική, αλλά βασανισμένη γυναίκα ζωγράφος. Μια ερωμένη τυλίχτηκε σε ένα κυνήγι μαγισσών σε μια πρώιμη αμερικανική αποικία. Μία ταλαντούχα βιολοντσελίστα της οποίας η ζωή έληξε πρόωρα, μετά τη μάχη της με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Αυτές οι γυναίκες απέχουν πολύ από τις τυπικές κλασσικές ιστορίες του κλασικού μπαλέτου για υπερφυσικές νεράιδες,και κύκνους. Όμως, μερικές γυναίκες χορογράφοι, αρχίζουν να φέρνουν ιστορίες σαν και αυτές σε μεγάλες σκηνές μπαλέτου.

Σήμερα, υπάρχει ένα συναρπαστικό κύμα μπαλέτου του 21ου αιώνα, με ιστορίες που χορογραφούνται από γυναίκες. Ποιες είναι οι προοπτικές τους και τις ιστορίες που επιλέγουν να πουν;

Η ιστορία πίσω από την τάση

Το μπαλέτο χρονολογείται από το 1700, και μία από τις αρχηγούς χορογράφους ήταν η Γαλλίδα, Marie Sallé. Πρωτοστάτησε στην παντομίμα σαν έναν τρόπο να μεταφέρει μία ιστορία στο μπαλέτο.

Στη δεκαετία του 1800, μια καπιταλιστική αναθεώρηση για να σώσει το “Paris Opéra Ballet”, οδήγησε σε ένα νέο είδος μπαλέτου ιστορίας, που προσέλκυσε τους άνδρες υποστηρικτές.. Οι χορογράφοι αντλούν επίσης από προηγούμενες ρομαντικές λογοτεχνίες για έμπνευση μπαλέτου όπως το La Sylphide.

Αρκετές γυναίκες συνέχισαν να προωθούν τα αφηγηματικά μπαλέτα στον 20ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των Bronislava Nijinska και Dame Ninette de Valois, και της τολμηρής αμερικανίδας χορογράφου Agnes de Mille.

Μέσα από την άνοδο των αφηρημένων μπαλέτων τα τελευταία 60 χρόνια, οι εταιρείες μπαλέτου κάλυψαν χορογραφικά κενά φύλων με εμβληματικά μοντέρνα και σύγχρονα έργα των Pina Bausch, Trisha Brown, Martha Graham, Twyla Tharp και, πιο πρόσφατα, Aszure Barton, Anne Teresa De Keersmaeker, Jessica Lang, Crystal Pite και Pam Tanowitz.

Όμως, οι συνεισφορές τους, σε γενικές γραμμές, δεν ήταν αφηγηματικό μπαλέτο. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αναζωπύρωση στη δημοτικότητα.

Αυτό συμβαδίζει με την ώθηση για την εμφάνιση της ισότητας των φύλων. Τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες μπαλέτου έχουν δεσμευτεί δημόσια να καλύψουν την ανάγκη για γυναίκες χορογράφους μέσω πρωτοβουλιών και προγραμματισμού. Ενώ υπάρχουν ακόμα λιγότερες γυναίκες από τους άνδρες που έχουν αναλάβει τις χορογραφίες στα αφηγηματικά μπαλέτα, οι στατιστικές αλλάζουν, καθώς οι εταιρείες αρχίζουν να επανεκτιμούν τις δυνατότητες τους.

Cathy Marston

πηγή: instagram @cathy marston

Τα μπαλέτα ιστορίας είναι το πάθος της εδώ και 25 χρόνια. Όπως αναφέρει και η ίδια, το αφηγηματικό μπαλέτο δεν είναι κάτι καινούριο για εκείνη. Επίσης έχει πως οι αφηγήσεις έχουν επανέλθει στη μόδα και έργα μεγάλης κλίμακας, έχουν αποδειχθεί κερδοφόρα για τις εταιρείες.

Η Cathy Marston  επηρεάστηκε βαθιά από τους γονείς της που ήταν καθηγητές Αγγλικών, οι οποίοι τροφοδότησαν το πάθος της για τη λογοτεχνία και το θέατρο. Σχετικά με τον τρόπο που εμπνέεται τις χορογραφίες δήλωσε:«Επιδιώκω να βρω ιστορίες για τις οποίες έχω πειστεί και επιθυμώ να τις λέω με νέο τρόπο».

Έχει χορογραφήσει 30 πρωτότυπα αφηγηματικά μπαλέτα, συμπεριλαμβανομένης της ευρέως γνωστής της “Jane Eyre” και άλλων λογοτεχνικών έργων όπως το “Wuthering Heights”, η “Lolita” και  “τον εραστή της Lady Chatterley”.

Helen Pickett

πηγή: #instagram Helen Pickett

Η ιδεολογία αφήγησης της Helen Pickett διαμορφώθηκε από τους γονείς της, οι οποίοι ήταν και οι δύο ηθοποιοί. Ως ερμηνεύτρια, ένιωθε την ιστορία να διαπερνά το σώμα της.  Ο πατέρας της πρότεινε το αρχικό υλικό για την πρώτη, πλήρους μήκους δουλειά, παραδίδοντάς της το αντίγραφο του Camino Real του Tennessee Williams, το οποίο δημιούργησε για το Atlanta Ballet το 2015. Η εμπειρία αυτή εξαρχής, την έκανε να νιώσει σαν στο σπίτι της. Από τότε έχει κερδίσει πολλά βραβεία.

Annabelle Lopez Ochoa

πηγή: instagram @Annabelle Lopez Ochoa

Η Annabelle Lopez Ochoa με καταγωγή από το Βέλγιο και την Κολομβία, αισθανόταν καιρό μια έλξη προς τις αφηγήσεις: «Ως νέος χορογράφος, η δουλειά μου είχε πάντα θεατρικά στοιχεία, μικρές ιστορίες και ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις».

Καθώς η ζήτηση για αφηγηματικά μπαλέτα αυξήθηκε, ωστόσο, η χορογράφος, ανέλαβε την πρώτη της δουλειά, το 2012 για το Scottish Ballet. Αφού χορογράφησε για πρώτη φορά την ιστορία της Frida Kahlo το 2016, στο ‘One-Act Broken Wings for English National Ballet”, στη συνέχεια την παρέτεινε για το Εθνικό Μπαλέτο Ολλανδίας. Κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας τον Φεβρουάριο, ξεπούλησε πολύ γρήγορα.

Πολύπλευρες γυναίκες

Πάνω από τέσσερα χρόνια έρευνας,η Lopez Ochoa έμαθε αρκετά από όλες τις πτυχές της ζωής της Κahlo και συνεργάστηκε με τη δραματουργό Nancy Meckler, διαμορφώνοντας το λιμπρέτο της Frida, για να απεικονίσει με μεγάλη πειστικότητα την προσωπικότητα της μεγάλης ζωγράφου.

Η Oha, δήλωσε: “Είμαι βέβαιη ότι η Frida θα ήθελε μια γυναίκα να πει την ιστορία της. Ως γυναίκες μπορούμε να εκθέσουμε πολλά επίπεδα. Μερικές φορές ξέρουμε ότι “σπάμε από μέσα”, αλλά πρέπει να διατηρούμε δυνατό το εξωτερικό.”

Καθώς η Pickett άρχισε να εργάζεται στο “The Crucible”, πήγε στο Danvers της Μασαχουσέτης, για να μιλήσει με ιστορικούς και να συλλέξει νέες θεωρίες για τους χαρακτήρες του Μiller. Το έργο δραματοποιεί τη μάγισσα του Salem, ακολουθώντας τον John Proctor, ο οποίος πρέπει να επιλέξει μεταξύ να συνθηκολογήσει για τις καταγγελίες μαγείας ή να αφήσει τη σχέση του να γίνει δημόσια.

Η Pickett ψάχνει για ιστορίες όπου οι γυναίκες δεν χρειάζεται να αυτοκτονήσουν. Πατάνε γερά τα πόδια τους στη γη, παρά το γεγονός ότι έχουν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις.

Ένα από τα πιο πρόσφατα έργα της Marston επαναπροσδιόρισε μια παραδοσιακά ανδροκεντρική ιστορία: “The Graduate” του Charles Webb. Άρχισε να ερευνά την Αμερική της δεκαετίας του 1960 και ανακάλυψε το “The Feminine Mystique” του Betty Friedan, το οποίο αμφισβήτησε το αμερικανικό ιδανικό του ρόλου νοικοκυράς και μητέρας. Η Marston αποφάσισε να διηγηθεί την ιστορία από την οπτική της κας Ρόμπινσον.

«Η κυρία Ρόμπινσον είναι μια φαντασία», όπως λέει και η ίδια. «Ήθελα να δώσω ένα τέλος όπου δεν είναι μόνο μία αλκοολικιά». Οι επιλογές όπως αυτές συνεχίζουν να απομακρύνουν το μπαλέτο από τα αρχαία στερεότυπα και στον σύγχρονο κόσμο.

Από επιστημονική άποψη, τίθεται η ερώτηση, αν η χρήση του μπαλέτου μπορεί να κάνει πλήρως μια φεμινιστική δήλωση, δεδομένης της πατριαρχικής ιστορίας της φόρμας του.

Η Marston πάνω σε αυτό υποστηρίζει πως:«Δεν πιστεύω ότι το παραδοσιακό λεξιλόγιο μπαλέτου μπορεί πραγματικά να διηγηθεί αυτές τις γυναίκες ιστορίες »

Η Pickett απηχεί αυτό το συναίσθημα: «Έχω πειραματιστεί με χαμηλότερες, γειωμένες κινήσεις, ευθεία γλώσσα μπαλέτου σε pointe και γυμνά πόδια, όλη μου την καριέρα». Μερικές φορές φαινομενικά απλές επιλογές κίνησης κάνουν την πιο δυναμική δήλωση. Η τελική εικόνα της Jane Eyre του Marston είναι η Jane που βγαίνει από την αγκαλιά του Rochester, προς το κοινό. “Ένιωσα ότι θα ήταν λάθος να μειώσει την ιστορία της σε ένα παντρεμένο ζευγάρι ερωτευμένο και ήθελα να καταγράψω τη δυνατή φωνή της Charlotte Brontë που κατευθύνει το βλέμμα της”.

Στο “The Royal Ballet”, για να εκφράσει την ισχυρή φυσική σύνδεση της Jacqueline du Pré, με το όργανο της στο The Cellist , η Marston επέλεξε να “ρίξει” έναν άντρα χορευτή (Marcelino Sambé) ως το ίδιο το τσέλο. “Είναι τόσο σημαντικό για μένα να εκφράσω τις γυναίκες ως διανομείς βάρους. Δεν χρειάζεται πάντα να το σηκώνουν και να το μεταφέρουν.