SUCCESS STORIES

Gro Harlem Brundtland: Η πρώτη Πρωθυπουργός της Νορβηγίας που πάλεψε για το περιβάλλον και έδωσε μάχη ενάντια στο AIDS

πηγή: United Nations Foundation

Σπούδασε Ιατρική, αλλά ο κόσμος της πολιτικής κατάφερε να την κερδίσει. Ο νορβηγικός λαός την εμπιστεύθηκε σε τρεις εκλογικές περιόδους, ενώ υπήρξε Πρόεδρος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Είναι η γυναίκα που ανέλαβε τα ηνία της Επιτροπής του Brundtland και η πρώτη που παρουσίασε αναφορά για βιώσιμη ανάπτυξη όταν ακόμη η λέξη βιωσιμότητα ανήκε στο λεξιλόγιο ελάχιστων.

Η Gro Harlem Brundtland άρχισε να ασχολείται δυναμικά με το Εργατικό Κόμμα της Νορβηγίας στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Μπήκε στη Βουλή και, μέχρι το 1974, είχε γίνει Υπουργός Περιβάλλοντος. Έγινε η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της χώρας στις 4 Φεβρουαρίου 1981, όμως παραιτήθηκε οχτώ μήνες μετά. Επέστρεψε στις 9 Μαΐου 1986 για μία τριετία και, για μία ακόμη θητεία, το Νοέμβριο του 1990. Από το ’81 έως το ’92 ήταν αρχηγός του Κόμματος και από το 1996 που ολοκλήρωσε τα καθήκοντά της στη θέση της Πρωθυπουργού, έγινε παγκόσμια ηγέτιδα βιώσιμης ανάπτυξης και δημόσιας υγείας. Υπηρέτησε στη θέση της Προέδρου του ΠΟΥ, ενώ από το 2007 έως το 2010 ανέλαβε την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή. Τώρα, είναι Αντιπρόεδρος του οργανισμού Socialist International και αναπληρώτρια διευθύντρια του The Elders.

Ποτέ δεν της άρεσαν τα άκρα και, στο δημοψήφισμα του 1994, υποστήριξε την ένταξη της Νορβηγίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την αποκαλούσαν χαϊδευτικά, μάλιστα, «μητέρα του Έθνους». Εκείνη τη χρονιά ήταν που κατέκτησε το Βραβείο Καρλομάγνου. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σπουδαίο άνθρωπο.

Η Gro Harlem Brundtland γεννήθηκε το 1936. Όταν αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο, προχώρησε με μεταπτυχιακό στο Harvard. Κινούταν με γνώμονα τον άνθρωπο και πάντα ήθελε να βελτιώνει τη ζωή των γύρω της. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ασχολήθηκε με την πολιτική.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της, έδινε όσο περισσότερες ευκαιρίες μπορούσε στις γυναίκες. Σ’ εκείνες ανήκαν τουλάχιστον 8 από τις 18 θέσεις του συνδυασμού της, ενώ πάλεψε για να εξασφαλίσει την ισότητα στην εκπαίδευση και την οικονομία.

Ποτέ της δε διαχώρισε τους συνανθρώπους της, με κανένα κριτήριο. Ήταν, μάλιστα, η διευθύντρια του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά το AIDS, το οποίο πάλεψε να αντιμετωπίσει. Σε μία εποχή που η ενημέρωση για το συγκεκριμένο σύνδρομο ήταν ανεπαρκής κι ο κόσμος προκατειλημμένος, ποτέ της δε φέρθηκε υποτιμητικά στους φορείς και τους νοσούντες.

Και η ίδια, βέβαια, δεν ήταν αήττητη. Το 2002, διαγνώστηκε με καρκίνο στις ωοθήκες. Έξι χρόνια μετά, βγήκε στην επιφάνεια πως δύο από τις θεραπείες της έγιναν με έξοδα των Νορβηγών. Η ίδια, όμως, έχοντας μετακομίσει στη Γαλλία, δήλωσε πως δεν είχε κανένα τέτοιο προνόμιο. Έπειτα από τεράστια πίεση που δέχθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, επέστρεψε στην πατρίδα της, έγινε και πάλι νόμιμη πολίτης της και ανακοίνωσε πως θα αναλάμβανε η ίδια τα τους λογαριασμούς των νοσοκομείων που θα την αναλάμβαναν.

Επειδή προωθούσε την ιδέα πως κανείς δεν είναι καλύτερος από το διπλανό του, είχε τους πολίτες με το μέρος της και προκαλούσε τεράστια δυσαρέσκεια στους αντιπάλους της. Δυσαρέσκεια που οδήγησε σε απόπειρα δολοφονίας της, στις 22 Ιουλίου 2011. Εκφώνησε ένα λόγο σε μία κατασκήνωση, σε εκδήλωση του Εργατικού Κόμματος. Πολλές ώρες μετά την αναχώρησή της, ένας άνδρας ονόματι Anders Behring Breivik, επιτέθηκε στο χώρο και αφαίρεσε τη ζωή δεκάδων παιδιών. Αργότερα, ομολόγησε πως είχε λάθος πληροφορίες για την ώρα της ομιλίας. Αυτό που πραγματικά ήθελε, ήταν να την αποκεφαλίσει.

Τώρα πια, έχοντας αποσυρθεί από τα κοινά, ζει ήρεμα με την οικογένειά της. Στα 81 της, πια, όταν η Gro Harlem Brundtland σκέφτεται την ιστορία της ζωής της, μπορεί να χαμογελά περήφανα.

 

Διαβάστε επίσης:

Jacinda Ardern: Όσα χρειάζεται να ξέρουμε για την Πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας

Alexandria Ocasio-Cortez: Η σταρ της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ

Farrokhroo Parsa: Η πρώτη Ιρανή υπουργός που εκτελέστηκε γιατί αρνήθηκε να φορέσει hijab

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση