SUCCESS STORIES

Heena Purohit: «Να μιλάς, ακόμη κι όταν η φωνή σου τρέμει»

πηγή: Instagram @simplyheena

Είναι η product manager της ΙΒΜ που ασχολείται με τον τομέα τεχνητής νοημοσύνης. Πριν κατακτήσει αυτή τη θέση, εργαζόταν ως σύμβουλος τεχνολογίας στην εταιρεία Accenture και βοηθούσε τις επιχειρήσεις που ανήκαν στη λίστα Fortune 500 να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους. Έχει διπλό MBA από το Πανεπιστήμιο της Notre Dame κι έχει βραβευθεί για την προσφορά της στην ενδυνάμωση των γυναικών στον τομέα της τεχνολογίας, της επιστήμης και της ιατρικής. Ο λόγος για τη Heena Purohit.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Heena Purohit (@simplyheena) on

Όπως οι περισσότερες, έτσι κι εκείνη, επηρεάστηκε βαθιά από την πανδημία. Επαναπροσδιόρισε ορισμένες πλευρές της ζωής της και, επειδή ζει μακριά από την οικογένειά της, συνειδητοποίησε πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως οι αγαπημένοι μας άνθρωποι είναι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους.

«Ενώ παρακολουθώ στενά την πορεία της πανδημίας στην περιοχή μου και προσέχω όσο μπορώ, οι γονείς μου δεν πήραν εξίσου σοβαρά την κατάσταση. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισα, ήταν να τους δείξω πώς έχουν τα πράγματα, ώστε να προσαρμόσουν ανάλογα τη συμπεριφορά τους», δήλωσε στο Entrepreneur.

Ήθελε να τους αφυπνίσει, χωρίς να τους τρομάξει. Τους μιλούσε καθημερινά, τους υπενθύμιζε να προσέχουν και τόνιζε ποια μέτρα ακολουθούσε η ίδια, για να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Heena Purohit (@simplyheena) on

Εκτός από αφοσιωμένη κόρη, είναι σωστή επαγγελματίας. Όταν ακόμη έκανε τα πρώτα της βήματα στην ΙΒΜ, μοιράστηκε τα επαγγελματικά της όνειρα με τον υπεύθυνό της. Του εκμυστηρεύτηκε πως ήταν διατεθημένη να εργαστεί σκληρά και να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορούσε. Εκείνος, αντί να την αγνοήσει, αποφάσισε να της δώσει την ώθηση που χρειαζόταν, συστήνοντάς τη στην ανώτερή του, μία έγχρωμη γυναίκα με την οποία η Heena μοιραζόταν πολλά κοινά. Με τη δική της καθοδήγηση, ξεπέρασε εμπόδια που βρέθηκαν στο δρόμο της κι έγινε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού της. Την έβλεπε ως φίλη, σύμβουλο και πρότυπο.

«Στηρίζουμε η μία την άλλη σ’ αυτην την εταιρεία, ενώ έχουμε και άνδρες συμμάχους – είναι απαραίτητη η προσπάθεια και των δύο φύλων για την ενδυνάμωση των γυναικών», τόνισε σε συνέντευξή της στο medium.com.

Βέβαια, παρά τη στήριξη που δέχεται τόσο η ίδια, όσο κι οι συνάδελφοί της, δεν είναι λίγες οι φορές που μπαίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων και με λύπη παρατηρεί πως είναι η μοναδική γυναίκα στο χώρο. Μάλιστα, στο χώρο της τεχνολογίας και της επιστήμης, μόνο ένα 25% των θέσεων εργασίας καλύπτονται από γυναίκες, ενώ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, το ποσοστό πέφτει στο 13%.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Heena Purohit (@simplyheena) on

«Δεν είμαι ευχαριστημένη με την κατάσταση που επικρατεί, όμως τα νούμερα αυτά μας δείχνουν πού βρισκόμαστε, άρα μπορούμε να δράσουμε ώστε να βελτιωθούμε», έχει αναφέρει. «Χρειάζεται να επικεντρωθούμε σε δύο πράγματα: Από τη μία πλευρά, να προσπαθήσουμε να ενθουσιάσουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες για τον κλάδο μας, κι από την άλλη, να τις υποστηρίξουμε όσο μπορούμε ώστε να φτάσουν στην κορυφή

Η ίδια, χρειάστηκε να προσπαθήσει σκληρά ώστε να διατηρήσει τις ισορροπίες. Σε ανδροκρατούμενους κόσμους, όπως αυτός στον οποίο η ίδια δραστηριοποιείται, είναι πολύ σημαντικό για μία γυναίκα – κι αυτό είναι πατριαρχικό κατάλοιπο – να μη δίνει λάθος εντυπώσεις. Πρέπει να φαίνεται θηλυκή, όμως όχι αρκετά ώστε να την προσέξουν για λάθος λόγους κι όχι για το ταλέντο της. Ταυτόχρονα, αν ανταγωνιστεί τους άνδρες, θα τη θεωρήσουν αυταρχική. Είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες.

«Σχεδόν κάθε leader στην οποία έχω μιλήσει, έχει χαρακτηριστεί ‘επιθετική’ κάποια στιγμή στην καριέρα της, καθώς κάθε συμπεριφορά που αποκλίνει από τα τυπικά ‘γυναικεία’ χαρακτηριστικά, τραβάει την προσοχή», είπε στο medium.com.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Heena Purohit (@simplyheena) on

Στόχος της Heena Purohit, είναι να δώσει σε όλες μας τη δύναμη να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας. Θέλει να μας υπενθυμίσει πως δε χρειάζεται να μιλάμε διαρκώς, όμως όταν το κάνουμε, να εκφραζόμαστε με σαφήνεια κι ακρίβεια. Δε χρειάζεται να φοβόμαστε να εκφραστούμε μπροστά στους άνδρες προϊσταμένους μας. Η σιωπή, μπορεί να αποβεί καταστροφική για την καριέρα μας. «Να μιλάς, ακόμη κι όταν η φωνή σου τρέμει», συμβουλεύει.