SUCCESS STORIES

Οι γυναίκες που διαπρέπουν στον τομέα Τεχνητής Νοημοσύνης

Ένας από τους τομείς που σιγά – σιγά ανθίζουν, είναι εκείνος που συνδυάζει τη βιοϊατρική με τον προγραμματισμό. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να ασχοληθούν με το χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων, προσπαθώντας να αλλάξουν τον κόσμο.

Τα επαγγέλματα που τον αφορούν, είναι, δυστυχώς, ανδροκρατούμενα. Ελάχιστες  γυναίκες τολμούν να ασχοληθούν μ’ αυτά, αλλά εκείνες που το κάνουν, καταφέρνουν να φτάσουν στην κορυφή. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι κόποι τους ανταμείβονται και δίνουν ελπίδα στα μικρά κορίτσια που ονειρεύονται να ακολουθήσουν τα χνάρια τους.

Δρ. Fei-Fei Li

Δύο χρόνια αφού η Google άλλαξε το motto της από «μην είσαι κακός» σε «κάνε το σωστό», ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον αμερικανικό στρατό, φτάνοντας στο περίφημο Project Maven Model. Μία από τις σημαντικότερες γυναίκες της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Αντιπρόεδρος της εταιρείας και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Stanford, Δρ. Fei-Fei Li, ήταν από τους πρώτους που εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο η παραπάνω συνεργασία θα επηρέαζε το μέλλον του κολοσσού.

Hubert Vestil/Getty Images for SXSW/Ideal Image

Η δρ. Li είναι το μυαλό πίσω από το επαναστατικό ImageNet, το οποίο απέδειξε πως τα τεχνητά συστήματα μπορούν να αναγνωρίσουν τις εικόνες πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους. Είναι ταχύτατα και ακριβή, ενώ μπορούν πια να χρησιμοποιηθούν σε στρατιωτικά drones ενώ η κατάχρησή τους μπορεί να αποβεί επικίνδυνη και καταστροφική.

Την περασμένη εβδομάδα, η εμβληματική αυτή επιστήμονας παραιτήθηκε από τη Google κι έγινε ανεξάρτητο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Twitter.

Δρ. Najat Khan

Είναι μία από τις κορυφαίες ομιλήτριες στα μεγαλύτερα συνέδρια για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την ανάλυση δεδομένων και την ανακάλυψη φαρμάκων. Γνωρίζει το χώρο με κάθε λεπτομέρεια και πλέον ανήκει στα πιο περιζήτητα στελέχη.

πηγή: Janssen

Ο νέος Διευθυντής Έρευνας κι Ανάπτυξης της Janssen, δρ. Mathai Mammen, μόλις την έχρισε υπεύθυνη για την επιστημονική εξέλιξη της Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Δεδομένων. Έχοντας αποδείξει την αποτελεσματικότητά της στο παρελθόν και λόγω του υψηλότερου επιπέδου των γνώσεών της, πολλές ακόμη φαρμακοβιομηχανίες ζητούν τις συμβουλές της.

Ξεκίνησε την καριέρα της ως προγραμματίστρια, έκανε το διδακτορικό της στην Οργανική Χημεία σε Πανεπιστήμιο της Ivy League, πέρασε σχεδόν μία δεκαετία στην Boston Consulting Group, έμαθε όσα χωράει ο ανθρώπινος νους σχετικά με την τεχνολογία και κατάφερε όχι μόνο να κατανοήσει, αλλά και να επιλύσει τα σημαντικότερα και πιο σύνθετα προβλήματα του χώρου. Όταν, λοιπόν, η Janssen θέλησε να εξελίξει τον τομέα της ανάλυσης δεδομένων, επέλεξε εκείνη για Διευθύντρια.

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την Τεχνητή Νοημοσύνη στη βιομηχανία παραγωγής φαρμάκων και κάνει τη διαφορά, καθώς δε θυμίζει σε τίποτα τους συντηρητικούς συναδέλφους της. Οι καινοτόμες ιδέες και η όρεξή της για συνεχή βελτίωση, την έχουν οδηγήσει στην κορυφή.

Δρ. Iya Khalil

Με την πρώτη ματιά, μοιάζει με μία μεταδιδακτορική φοιτήτρια που δεν έχει κλείσει καν τα 30. Το βιογραφικό της, όμως, είναι εντυπωσιακό.

πηγή: Twitter @IyaKhalil

Το 2000, ίδρυσε, μαζί με τον Collin Hill, την Gene Network Sciences (GNS), μία εταιρεία που ασχολούταν με τις εφαρμογές της πληροφορικής στη βιολογία και την παραγωγή φαρμάκων. Το 2010, σχηματίστηκε η θυγατρική της, GNS Healthlines, η οποία επικεντρώθηκε στην ανάλυση δεδομένων του συστήματος υγείας. Οι καινοτόμες λύσεις της Khalil και η επιμονή της, έδωσαν λύσεις σε πρακτικά ζητήματα και έκανε την GNS ιδιαίτερα περιζήτητη.

Το 2017, ο δρ. Vasanth Narasimhan έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis και αποφάσισε να κάνει τη διαφορά. Η στρατηγική του είχε κέντρο την ένταξη της επιχείρησης στον ψηφιακό κόσμο. Έτσι, to 2019 συνεργάστηκε με τη Microsoft. Ήταν μία κίνηση που κανείς δεν περίμενε, καθώς η τελευταία δε φημίζεται για την ενασχόλησή της με τον κόσμο των φαρμάκων. Παράλληλα, έδωσε τα χέρια και με την AstraZeneca και πρόσθεσε τη CEO της GlaxoSmithKline, Emma Walmsley, στο διοικητικό της συμβούλιο.

Δημιουργήθηκε, έτσι, ένα Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης, με τη Novartis να προσπαθεί να φέρει σε νέα διάσταση την ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Αυτό που έλειπε, ήταν ο επιστήμονας που θα κατοχύρωνε την επιτυχία του νέου εκείνου εγχειρήματος. Ενώ ο κόσμος περίμενε με κομμένη την ανάσα για τις εξελίξεις, έγινε αυτό που δεν περίμενε κανείς: Ο κολοσσός κατάφερε όχι απλώς να προσεγγίσει, αλλά να πείσει τη δρ. Iya Khalil να καθίσει στη θέση του οδηγού για την διαδρομή προς την κορυφή.

Το Εργαστήριο είναι σε καλά χέρια.