SUCCESS STORIES

Οι πιο επιδραστικές Ελληνίδες για το 2019

Η γυναίκα πλέον είναι leader, είναι δυναμική, αποτελεί πηγή έμπνευσης. Καταφέρνει να κυριαρχεί σε ανδροκρατούμενους χώρους, φροντίζει για τους λιγότερο προνομιούχους, δε σταματά να μορφώνεται και να προσπαθεί. Τη χρονιά που μας πέρασε, ήταν εκείνες που κατάκτησαν επάξια τη θέση τους ανάμεσα στους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους, σύμφωνα με το mononews.gr. Ποιες είναι;

Στην κατηγορία LEADERS

Άννα Αγγελικούση

Εφοπλίστρια

Μία από τις Ελληνίδες που όχι απλώς επιβιώνουν, αλλά κυριαρχούν σ’ έναν ανδροκρατούμενο χώρο, αυτόν της ναυτιλίας, είναι η Άννα Αγγελικούση. Συνεχίζει επάξια το έργο του πατέρα της, Αντώνη Αγγελικούση, ενός από τους σημαντικότερους εφοπλιστές της χώρας μας.

Μαρί Δασκαλαντωνάκη

Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel

Δραστηριοποιείται στο κομμάτι του τουρισμού, κρατώντας, μαζί με τον Ιδρυτή και πρόεδρο του Ομίλου, Νικο Δασκαλαντωνάκη, τα ηνία της Grecotel. Η Μαρί Δασκαλαντωνάκη, με τις επιχειρηματικές της πρωτοβουλίες και κινήσεις, απαντά στις ανάγκες του τουριστικού κλάδου και προωθεί με επιτυχία τις δυνατότητες του τόπου μας.

Αλεξία Κατσαούνη

Πρόεδρος του ΔΕΣΜΟΥ

Θεωρεί υποχρέωσή της να ασχολείται ενεργά με τη φιλανθρωπία. Σπούδασε στο Middlebury College της Αμερικής, εργάστηκε στην ομάδα New York Knicks, πήγε στη Μαδρίτη όπου επαγγελματική της στέγη ήταν η Orange France Telecom και εξειδικεύτηκε στις δράσεις κοινής ωφέλειας. Μαζί με τη Μυρτώ Αναστασοπούλου, τη Νίκη Κεραμέως (η οποία αποχώρησε πέρυσι λόγω βουλευτικού ασυμβίβαστου), την Εκάβη Βαλλερά και τη Μαρίνα Σωτηρίου, ίδρυσε το ΔΕΣΜΟ. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έχει εδραιώσει δίκτυο συνεργασίας με τουλάχιστον 800 οργανισμούς, ανάμεσά τους ορφανοτροφεία, ξενώνες αστέγων και δομές υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων.

Άννα Καφέτση

Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Μεγάρου Μουσικής

«Το annexM είναι η λοξή ματιά του Μεγάρου, ένα άνοιγμα στον κόσμο μέσα από έναν κλειστό χώρο», έχει πει η Άννα Καφέτση για το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που διευθύνει εδώ και τρία χρόνια. Όταν ανέλαβε, δεν υπήρχαν οριοθετημένοι χώροι -ούτε καν για το γραφείο της-, δεν υπήρχε φυσικά κάποια συλλογή έργων, ενώ ο προϋπολογισμός ήταν και είναι εξαιρετικά χαμηλός. Διόλου ευοίωνες προοπτικές αλλά η συνέχεια τις διέψευσε. Γιατί σήμερα το annexM είναι το μοναδικό σταθερό σημείο αναφοράς για την σύγχρονη τέχνη στην Αθήνα -ελλείποντος και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, που ακόμη αναμένεται- με την οργάνωση εκθέσεων διεθνούς βεληνεκούς, όπως «Ο τελευταίος αναγνώστης» και «Μετά τη Βαβέλ», που κυριολεκτικά το ενέγραψαν στον εικαστικό χάρτη. Δυνατή, δυναμική δραστήρια με εξαιρετικές περγαμηνές και μεγάλη προϋπηρεσία στον τομέα της τέχνης  διαθέτει τεράστιες αντοχές στα δύσκολα και ακατάβλητο σθένος, παρά τη φαινομενική ευθραυστότητά της.

Βασιλική Λαζαράκου

Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Από το Σεπτέμβριο 2019 είναι η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μάλιστα, είναι η πρώτη γυναίκα που βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Από την αρχή της θητείας της, τόνισε ότι βασική της προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας. Στις επόμενες θέσεις έρχονται η διερεύνηση της χρήσης της νέας τεχνολογίας και η ενεργός συμμετοχή της Κεφαλαιαγοράς στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Μαρέβα Grabowski-Μητσοτάκη

Επιχειρηματίας

Επιτυχημένη επιχειρηματίας και «πρώτη κυρία» της χώρας. Η Μαρέβα Grabowski-Μητσοτάκη αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Harvard, εργάστηκε με τεράστια επιτυχία στην Deutsche Bank και σήμερα σταδιοδρομεί στο χώρο της μόδας. Με την εταιρεία Zeus+Dione παρέχει στις κομψές γυναίκες τη χαλαρή πολυτέλεια που χρειάζονται, ενώ από το 2019 έχει έρθει ακόμα πιο κοντά στις Αθηναίες με το πρώτο φυσικό της κατάστημα.

Λίλιαν Νεκταρίου

Γενική διευθύντρια Coca Cola Hellas

 

Είναι η διευθύντρια της Coca Colla Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας και υποστηρίζει το πρόγραμμα Zero Waste Future, για έναν κόσμο στον οποίο τίποτα δεν πάει χαμένο. Προώθησε τα προϊόντα του ομίλου με λιγότερη ζάχαρη, ενώ επένδυσε όσο κανείς στη βιωσιμότητα.

Ιουλία Τσέτη

Επιχειρηματίας

Πρόεδρος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), αποτελεί ένα από τα σύμβολα γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Η Ιουλία Τσέτη έχει διακριθεί από την ICAP ως ηγέτιδα στις επιχειρήσεις, στην ειδική έκδοση Leading Women In Business 2019. Έχει δημιουργήσει τη UniHerbo, εταιρεία που αφορά στην εκχύλιση φαρμακευτικών φυτών στα Οινόφυτα και συμμετείχε ενεργά στο διάλογο για την φαρμακευτική αγορά, το επιχειρείν, τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, μέσω του CEO INITIATIVE FORUM.

Στην κατηγορία PIONEERS

Ελένη Βαρβιτσιώτη – Βικτώρια Δενδρινού

Δημοσιογράφοι

Τον περασμένο Ιούνιο έγραψαν το βιβλίο «Η Τελευταία Μπλόφα: Το παρασκήνιο του 2015, Οι συγκρούσεις, το Plan B», φέρνοντας ξανά στη μνήμη μας τα γεγονότα της πολιτικής σκηνής από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο 2015. Οι δημοσιογράφοι έφεραν στην επιφάνεια ένα παιχνίδι εξουσίας που έμοιαζε με ταινία θρίλερ, όμως ήταν πέρα για πέρα αληθινό.

Fleurette Π. Καραδόντη

Πρόεδρος του Μουσείου Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Είναι πρόεδρος του Μουσείου Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και προτιμά, κυρίως, να μιλά για τέχνη. Μεγάλωσε μέσα σε αυτήν, άλλωστε. Για την οργάνωση του Μουσείου, αντί να εφαρμόσει τις θεωρίες που διδάχθηκε όταν σπούδαζε Ιστορία Τέχνης και Μουσειολογία, βασίστηκε στη φιλοσοφία του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή που ήθελαν το ένα έργο να «μιλά» με το άλλο.

Έχοντας μυηθεί στην αντίληψη της απόλαυσης μέσα από το συναίσθημα, αναφέρει πως «Τα έργα είναι συναίσθημα, ένα προσωπικό συναίσθημα. Δεν είσαι υποχρεωμένος να σου αρέσει ένα έργο, επειδή έχει σημαντική υπογραφή».

Λίνα Μενδώνη

Υπουργός Πολιτισμού

Είκοσι χρόνια πριν, όταν ήταν μία αρχαιολόγος, πέρασε τις πόρτες του Υπουργείου Πολιτισμού ως γραμματέας. Σήμερα, η Λίνα Μεδώνη είναι η Υπουργός που μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχει δρομολογήσει τη λύση προβλημάτων, έχει πάρει πρωτοβουλίες και εκπληρώνει στόχους. Ο μεγαλύτερος από αυτούς, είναι η αυτοχρηματοδότηση του πολιτισμού. «Γιατί ο πολιτισμός χρειάζεται πολλά χρήματα, προκειμένου να υπηρετηθεί σωστά», έχει δηλώσει και επισημαίνει ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν οικονομικό εργαλείο για να προωθηθεί η εθνική και τοπική οικονομία.

Έλλη Παπαεμμανουήλ

Γενετίστρια, βιολόγος

Είναι η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από την ανακάλυψη του γονιδίου που προκαλεί την παιδική λευχαιμία. Η Ελληνίδα γενετίστρια και βιολόγος άλλαξε τα δεδομένα στη διάγνωση και αντιμετώπιση της ασθένειας, ενώ θριαμβεύει ως επίκουρη καθηγήτρια στο κέντρο καρκίνου Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Ταυτόχρονα, είναι Jr. Team Leader στο Πανεπιστήμιο Cambridge και βρίσκεται στην κορυφαία δεκάδα των 100 μεγαλύτερων επιστημόνων παγκοσμίως.

 

Γεωργία Σαλάντη

Καθηγήτρια Βιοστατιστικής

Βρίσκεται για δεύτερη χρονιά στη λίστα με τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες διεθνώς, είναι επικεφαλής μίας ερευνητικής ομάδας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Tμήμα Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Βέρνης, στην Ελβετία. Ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων ως λέκτορας, έχει κάνει επιπλέον σπουδές στα Μαθηματικά, την Επικοινωνιολογία και την Κοινωνιολογία. Η τελευταία της επιστημονική έρευνα αφορά στα φάρμακα που χορηγούνται σε άτομα με ψυχωσικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια.

Στην κατηγορία TITANS

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρώην Πρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας

Το 2019 ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας και έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χαρακτηρίζεται από δυναμισμό, μεθοδικότητα, αγάπη για τα ζώα και τις Τέχνες, ενώ είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη για περιβαλλοντικά ζητήματα. «Η πόρτα του γραφείου της είναι πάντα ανοιχτή σε όποιον θελήσει να τη συμβουλευτεί ή να συζητήσει κάποιο θέμα μαζί της. Είναι πάντα πρόσχαρη και πρόθυμη, ξέροντας πώς να κρατάει ισορροπίες», σύμφωνα με συναδέλφους της.

Γιάννα Αγγελοπούλου

Πρόεδρος Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Σύμβολο γυναικείου δυναμισμού και ο άνθρωπος που έρχεται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004. Το 2019 ήταν η χρονιά της Γιάννας Αγγελοπούλου, καθώς επέστρεψε δριμύτερη έχοντας αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής Ελλάδα 2021. Θα διαχειριστεί, δηλαδή τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την επανάσταση του ’21, με εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα και θα κορυφωθούν στην Αθήνα.

Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Πρόεδρος Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ – Πρέσβειρα UNESCO

Μία γυναίκα – σύμβολο της φιλανθρωπίας, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ξεκίνησε το 1980 το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, ΕΛΠΙΔΑ, ενώ είναι και Πρέσβειρα της UNESCO. Βοηθά όποιον έχει ανάγκη, ενώ μέσω του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη παίρνει πρωτοβουλίες για δράσεις εθνικής εμβελείας. Τελευταία από αυτές, είναι η οργάνωση του εορτασμού για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Βικτωρία – Μαργαρίτα Καρέλια

Πρόεδρος της καπνοβιομηχανίας και του ιδρύματος Καρέλια

Μαζί με τα δύο παιδιά της, η σύζυγος του αείμνηστου Γιώργου Καρέλια ηγείται της εταιρείας που μετράει 131 χρόνια παρουσίας στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο. Ζει στην Καλαμάτα και ο κόσμος τη φωνάζει «κυρία Βίκυ». Ταυτόχρονα, έχει αναλάβει και την προεδρία του κοινωφελούς ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια. Διατηρεί χαμηλούς τόνους, όμως δραστηριοποιείται τόσο στο χώρο του business, όσο και στην κοινωνία.

Αγγελική Φράγκου

Εφοπλίστρια

Κατέκτησε την 20η θέση στη λίστα των 100 προσωπικοτήτων που πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία της, προχώρησε σε κινήσεις ανανέωσης του στόλου της Navios Maritime Holdings και Navios Maritime Acquisition με 16 πλοία και υλοποιεί μεθοδικά μία σειρά από στοχευμένες ενέργειες. Βρίσκεται σε ετοιμότητα για το επόμενο βήμα και σχεδιάζει προσεκτικά τις μελλοντικές κινήσεις που θα οδηγήσουν τον όμιλο Navios ακόμα πιο ψηλά.

Στην κατηγορία ICONS

Έλενα Ακρίτα

Δημοσιογράφος, συγγραφέας

Είναι δραστήρια, δε διστάζει να πάρει θέση για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα και θα μπορούσε να είναι ακτιβίστρια. Έχοντας χτίσει δημοσιογραφική και συγγραφική καριέρα και με έντονη παρουσία στα social media, η Έλενα Ακρίτα είναι ένας άνθρωπος που εμπνέει.

Ελένη Μενεγάκη

Παρουσιάστρια

Είναι η «βασίλισσα» της τηλεόρασης και αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις γυναίκες. Την ακολουθούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στο Instagram, εκτός από επιτυχημένη επαγγελματίας είναι και καλή μαμά, ενώ διακρίνεται για τη φιλανθρωπική της δράση – όσο χαμηλό προφίλ κι αν θέλει να διατηρήσει. Το 2019, μαζί με το σύζυγό της, Μάκη Παντζόπουλο, επέκτειναν την ξενοδοχειακή τους μονάδα στην Άνδρο, κατασκευάζοντας πέντε βίλες φιλικές προς το περιβάλλον.

Μαρία Σάκκαρη

Τενίστρια

Μία από τις πιο αναγνωρίσιμες αθλήτριες στην Ελλάδα και όχι μόνο, κατάφερε να βάλει το γυναικείο τέννις στη ζωή μας και μας έκανε υπερήφανους με μία εξαιρετική σεζόν το 2019. Η πορεία της είναι διαρκώς ανοδική, ενώ στη ζωή της δεν υπάρχει μόνο ο αθλητισμός. Έγινε η πρώτη Πρέσβειρα τους φιλανθρωπικού σωματείου ΔΕΣΜΟΣ, σε μία προσπάθεια να προσφέρει σε όσους το έχουν ανάγκη και να εμπνεύσει τη νέα γενιά.

Στην κατηγορία ARTISTS

Μαίρη Κατράντζου

Σχεδιάστρια μόδας

Μία από τις σημαντικότερες σχεδιάστριες, έχει ντύσει με δημιουργίες της μεταξύ άλλων τη Michelle Obama, τη Melania Trump, την Keira Knightley, τη Nicole Kidman, τη Jane Fonda και τη Rihanna. Τα ρούχα της πωλούνται σε 47 χώρες, σε περισσότερα από 200 καταστήματα και η ίδια είναι μόλις 36 ετών! Η Vogue έχει χαρακτηρίσει τα ρούχα της πέρα από κάθε φαντασία, ενώ το περασμένο καλοκαίρι, μία συλλογή της παρουσιάστηκε στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Κατερίνα Ευαγγελάτου

Σκηνοθέτις

Είναι η σκηνοθέτις που έχει βάλει τη δική της υπογραφή σε παραγωγές όπως η Άλκηστις του Ευριπίδη στην Επίδαυρο και έχει χριστεί από την Υπουργό Πολιτισμού διάδοχος του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.Το 2019 έθεσε ξανά σε λειτουργία το Αμφι-Θέατρο στην Πλάκα και πριν καν κλείσει τα 30, κατάφερε να επιβληθεί στη θεατρική σκηνή.

Μαρία Κίτσου

Ηθοποιός

Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό με τη συμμετοχή της στο επιτυχημένο σήριαλ Άγριες Μέλισσες και έγινε το τηλεοπτικό πρόσωπο της χρονιάς για το 2019. Η αγαπημένη ηθοποιός είδε τους ακολούθους της στο Instagram να πολλαπλασιάζονται από τα μία στιγμή στην άλλη, με τον αριθμό τους να φτάνει τους 50 χιλιάδες. Πρωταγωνίστησε στην θεατρική παράσταση Τερέζ Ρακέν δίνοντας τον καλύτερό της εαυτό, αλλά και στην ταινία Cosmic Candy. Μιλά δημόσια για τη μάχη που έδωσε με την κατάθλιψη όταν ήταν μικρότερη, προσπαθώντας να ενημερώσει όσο περισσότερο κόσμο μπορεί και να ευαισθητοποιήσει το κοινό. Κρατά, όμως, τις υπόλοιπες πτυχές της προσωπικής της ζωής για τον εαυτό της, προβάλλοντας μόνο την τέχνη της.

Σάντρα Μαρινοπούλου

Πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Πρόκειται για την ανήσυχη και δραστήρια Πρόεδρο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Χάρη σε εκείνη, το Μουσείο έχει γίνει πιο αναγνωρίσιμο και το κύρος του είναι πια αδιαπραγμάτευτο. Τις πόρτες του περνούν άνθρωποι όλων των ηλικιών και πλέον σφύζει από ζωή. Η Σάντρα Μαρινοπούλου έχει φέρει νέο αέρα ανανέωσης στο Μουσείο και σηματοδότησε την έναρξη της πιο δυναμικής εποχής του.

Ευγενία Νιάρχου

Σχεδιάστρια Κοσμημάτων

Σχεδιάζει κοσμήματα, το όνομά της έχει γραφτεί στους Financial Times και φέτος θα συνεργαστεί με τη Zeus+Dione, εταιρεία της Μαρέβα Μητσοτάκη και της Δήμητρας Κολοτούρα. Έχει δημιουργήσει δικούς της όρους, όπως ο ρετρο-φουτουρισμός, δηλαδή μια ιδιαίτερη πρόσμειξη καταγωγής, ιστορίας και υλικών. Ένα παράδειγμα, είναι σκουλαρίκια από αχάτη που δένονται με χρυσή αλυσίδα από τη Γαλλία και μια μικροσκοπική πέρλα προσδίδοντας σύγχρονη αιχμή σε κλασικές πέτρες και σχήματα. Η διάσημη κληρονόμος είναι δραστήρια και αποφασισμένη να φτάσει ακόμα πιο ψηλά, στα χρόνια που έρχονται.

Τάμτα

Τραγουδίστρια

Εδώ και χρόνια είναι ένα από τα πιο ενεργά πρόσωπα της ελληνικής μουσικής σκηνής, ενώ κάνει επιτυχημένη καριέρα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ξεκινώντας τη χρονιά με το τραγούδι της Replay και την εκπροσώπηση της Κύπρου στη Eurovision 2019, συνέχισε με τη συνεργασία με τον Snik και το τραγούδι Senorita. Το τελευταίο, μάλιστα, βρέθηκε για 51 μέρες στην πρώτη θέση του ελληνικού Spotify και για 5 εβδομάδες στο Νο 1 του Διεθνούς Digital Singles Chart της IFPI. Εκτός από επιτυχημένη τραγουδίστρια είναι και fashion icon, όμως δεν ακολουθεί τις τάσεις της μόδας. Τις δημιουργεί. Αξίζει να αναφέρουμε και τη φιλανθρωπική της δράση, καθώς στηρίζει τα Παιδικά Χωριά SOS, ενώ βρέθηκε στο πλευρό του μικρού Λάμπρου Καλλένου, ο οποίος πάσχει από μία σπάνια ασθένεια και κουράρεται στο Ισραήλ.