SUCCESS STORIES

Indra Nooyi: H ιστορία της πρώην CEO της PepsiCo

πηγή: www.instagram.com/indranooyi

Πόσες ιστορίες έχουμε ακούσει, για άνδρες που ξεκίνησαν από το μηδέν και έγιναν εκατομμυριούχοι; Σίγουρα πολλές. Ας σκεφτούμε τώρα το εξής: Πόσες αυτοδημιούργητες επιχειρηματίες γνωρίζουμε; Μάλλον αρκετά λιγότερες. Μία από αυτές, είναι η τέως Διευθύνουσα Σύμβουλος του κολοσσού PepsiCo, Indra Nooyi.

Tο όνομά της έχει πρωταγωνιστήσει στις ιστοσελίδες, τα έντυπα και τις εκπομπές που αφορούν στις επιχειρήσεις. Ήταν, άλλωστε, η CEO μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων και ποτών παγκοσμίως.

πηγή: www.instagram.com/indranooyi

Γεννήθηκε την 28η Οκτωβρίου 1955 στο Τσενάι της Ινδίας. Μεγάλωσε με αυστηρούς και συντηρητικούς γονείς, όμως η ίδια ήταν επαναστάτρια. Μάλιστα, ήταν μέλος και μίας ροκ μπάντας,  όταν ήταν ακόμα έφηβη.

«Και τώρα κάπως επαναστατώ, πάντα λέω πως δεν μπορούμε να μένουμε στάσιμοι. Κάθε πρωί, πρέπει να ξυπνάς με τον υγιή φόβο ότι ο κόσμος αλλάζει και να πιστεύεις πως, για να κερδίσεις, πρέπει να μπορείς να ελίσσεσαι γρηγορότερα από όλους τους άλλους», είπε το 2015 σε ομιλία της στο Harvard.

Μέχρι να κλείσει τα 21, είχε πάρει το πτυχίο της από το Χριστιανικό Πανεπιστήμιο του Μαντράς και είχε κάνει MBA στο Indian Institute of Management Calcutta (IIM). Είχε, δηλαδή, αποφοιτήσει από τα δύο σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Εργάστηκε στην εταιρεία Johnson & Johnson στην Ινδία για λίγο, μέχρι που πήρε την απόφαση να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και να κάνει ένα ακόμη μεταπτυχιακό, αυτή τη φορά στο Yale, το 1978. Η μητέρα της δε συμφωνούσε και έκανε κάθε προσπάθεια να την αποτρέψει, καθώς είχε κλείσει τα 22 αλλά παρέμενε ανύπαντρη.

Τελικά, παντρεύτηκε τρία χρόνια αργότερα, το σημερινό Πρόεδρο της Amsoft Systems, Raj K. Nooyi. Μαζί έχουν αποκτήσει, μάλιστα, δύο κόρες. Προσπάθησε πολύ να φέρει σε ισορροπία την επαγγελματική με την προσωπική της ζωή. Το να είσαι γυναίκα καριέρας, σύζυγος και μητέρα, είναι άθλος.

«Υπάρχουν μέρες που πρέπει να πάω στο σχολείο. Το κάνω, αλλά όχι κάθε μήνα όπως υποτίθεται πως πρέπει να κάνουν οι μητέρες. Μου άρεσε να βλέπω την κόρη μου να παίζει έναν αγώνα μπάσκετ. Δεν πήγαινα σε όλους, αλλά πήγαινα σε μερικούς», είπε το 2007.

πηγή: www.instagram.com/indranooyi

Μέχρι τα 39 της, είχε εργαστεί στις Boston Consulting Group, Motorola και την εταιρεία ρομποτικής, Asea Brown Boveri. Το 1994, όμως, ήρθαν δύο δελεαστικές προτάσεις για την Indra: Μία από την General Electric και μία από την PepsiCo. Η δεύτερη, της προσέφερε τη θέση της υπεύθυνης στρατηγικής, και εκείνη δεν μπόρεσε να αρνηθεί.

Μία από τις αποφάσεις που πήρε σε αυτό της το ρόλο, ήταν να πείσει τον CEO του κολοσσού να κλείσει οριστικά τον τομέα της εστίασης, που περιλάμβανε αλυσίδες όπως η Pizza Hut και το Taco Bell. Έγινε πανικός και πολλοί αντέδρασαν, όμως αποδείχθηκε η πιο σοφή κίνηση.

Έγινε Οικονομική Διευθύντρια το 2000, Πρόεδρος το 2001 και πέντε χρόνια αργότερα, Διευθύνουσα Σύμβουλος. Εκείνη την εποχή, παρά το θρίαμβό της στα 90s, η PepsiCo αντιμετώπιζε προβλήματα. Η Nooyi λοιπόν, κλήθηκε να αποφασίσει εάν θα έπρεπε να στοχεύσει στη βραχυπρόθεσμη επιτυχία ή όχι.

«Θα μπορούσα να πάω για το χρυσό, να έφερνα τεράστιο κέρδος για μερικά χρόνια και μετά να έλεγα ‘Αντίο’. Αλλά αυτό δε θα εξασφάλιζε την επιτυχία, μακροπρόθεσμα», είπε το 2015.

Μία από τις πρωτοβουλίες της, ήταν να γίνει το κέντρο της διαφήμισης η εμφάνιση των προϊόντων. Έλεγε πως πήγαινε κάθε εβδομάδα σε διαφορετικό σούπερ μάρκετ, απλώς για να δει πώς εκείνα φαίνονταν στα ράφια.

Έπειτα, προτεραιότητά της έγιναν οι υγιεινές εναλλακτικές – η Pepsi Max, για παράδειγμα, που δεν έχει ζάχαρη. Στην αρχή, οι πωλήσεις έπεσαν και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αμφισβήτησαν τις ηγετικές της ικανότητες. Όπως αποδείχθηκε για δεύτερη φορά, είχαν άδικο.

Το 2018, η επιχειρηματίας πήρε την απόφαση να αποσυρθεί, μετά από 12 χρόνια στο τιμόνι της PepsiCo. Αποκάλυψε στο Bloomberg πως είχε σκοπό να κάνει ένα διάλειμμα, αλλά όχι για πολύ.

Σκοπός της πλέον, είναι να βοηθήσει τις γυναίκες να αναδειχθούν σε υψηλά ιστάμενες θέσεις. «Η δουλειά μου, στην πραγματικότητα, ξεκινάει τώρα που φεύγω από την PepsiCo γιατί θα μπορέσω να κάνω πράγματα που δεν μπορούσα, όταν ήμουν CEO», είχε πει.

Σήμερα, είναι 64 ετών και μία από τις ισχυρότερες του χώρου των επιχειρήσεων. Ξεκίνησε από το μηδέν, από μία πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων στην Ινδία, και έφτασε με την αξία της στην κορυφή. Εάν είχε κάνει το χατίρι της μητέρας της και δεν πήγαινε ποτέ στο Yale για να παντρευτεί, ποιος ξέρει τι πορεία θα είχε ακολουθήσει η ζωή της;