SUCCESS STORIES

Katherine Legge: Πώς είναι να είσαι γυναίκα οδηγός αγωνιστικού αυτοκινήτου;

Πηγή φωτογραφίας: @katherineracing

Γ εννημένη στο Guildford του Ηνωμένου Βασιλείου στις 12 Ιουλίου, η Katherine Legge είναι επαγγελματίας οδηγός αγωνιστικού αυτοκινήτου, και πλέον αποτελεί πρότυπο για τα νεαρά κορίτσια που επιθυμούν να αγωνιστούν σε μηχανοκίνητα αθλήματα.

Με μια εκλεκτή αγωνιστική καριέρα που περιλαμβάνει αγωνιστικά αυτοκίνητα GT, IndyCars και IMSA και αγωνιστικά στην Indianapolis 500, Formula E και Nascar, η Legge προετοιμάζει την επόμενη γενιά αγωνιστών για τον ανταγωνισμό. Πλέον κατοικεί στην Ατλάντα, ενώ ανάμεσα στα ενδιαφέροντά της είναι το σκι, η ποδηλασία, το τρίαθλο και η γιόγκα.

Η απόφαση της Legge να ασχοληθεί με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα προέκυψε τυχαία αρκετά χρόνια πριν. Θυμάται τον μπαμπά και τον θείο της να διασκεδάζουν κάνοντας cart. «Όταν ήμουν 9 ετών, ο μπαμπάς μου αγόρασε ένα αμαξάκι cart ως δώρο Χριστουγέννων», λέει χαμογελώντας σε συνέντευξή της στο Forbes. «Το αγάπησα πολύ. Με κράτησε μακριά από προβλήματα της εφηβείας και μου έδωσε έναν λόγο να προσπαθώ». Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που ήρθε σε επαφή με αυτό που αργότερα θα γινόταν η καριέρα της.

Πηγή φωτογραφίας: @katherineracing

Ξεκίνησε να τρέχει σε τοπικούς αγώνες, οι οποίοι αργότερα που της έδωσαν την ευκαιρία να αγωνιστεί στο εθνικό πρωτάθλημα. Εκείνη την εποχή, υπήρξε μία από τις ελάχιστες γυναίκες που ασχολούνταν με το αγωνιστικό αυτοκίνητο.

Το πρώτο μεγάλο «μπαμ» συνέβη όταν πήρε την απόφαση να διεκδικήσει αυτό που πραγματικά ήθελε. «Πλησίασα τον Kevin Kalkhoven, είχε κερδίσει μόλις το Πρωτάθλημα IndyCar. Για την ακρίβεια βρισκόμουν έξω από το κατώφλι της Cosworth (βρετανική εταιρεία που εξειδικεύεται στην κατασκευή κινητήρων για αγωνιστικά αυτοκίνητα) και τους είπα «Γεια σας, θα ήθελα πολύ να οδηγήσω για εσάς». Είχα μαζί μου το βιογραφικό μου και κατέληξα να μιλάω με την κόρη και την τότε αρραβωνιαστικιά του – πλέον σύζυγό του. Νομίζω ότι χρειάστηκαν πολλά κότσια για να πάει κανείς και να καθίσει μπροστά τους στην ηλικία των 22. Λίγες μέρες αργότερα με κάλεσαν λέγοντας ότι ο Kevin Kalkhoven ήθελε να με δει

Πηγή φωτογραφίας: @katherineracing

Ο Kalkhoven σπονσόραρε τελικά την Legge για έξι αγώνες. Ο πρώτος αγώνας ήταν στο Long Beach της Καλιφόρνια, τον οποίο κέρδισε. Ήταν η πρώτη φορά που μια γυναίκα κέρδισε σε μια μεγάλη ανοιχτή κούρσα. Από εκείνη τη στιγμή έθεσε τα θεμέλια για την υπόλοιπη αγωνιστική καριέρα της.

«Με τον Kevin άρχισε πραγματικά η καριέρα μου. Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν ήταν εκείνος. Κερδίζοντας τον πρώτο αγώνα στο Long Beach ουσιαστικά αναγνωρίστηκα και από τους συναγωνιστές μου». Με τα χρόνια η Katherine Legge έχει αγωνιστεί με αυτοκίνητα Champ και την ομάδα DTM Audi.

Στα τέλη του 2018, το Wseries έκανε την πρεμιέρα του. Είναι ένα γυναικείο πρωτάθλημα με μονοθέσιο αγωνιστικό όχημα. Η πρώτη σεζόν του πρωταθλήματος ήταν το 2019. Η εισαγωγή αυτού του πρωταθλήματος στις πίστες, διατάραξε τη βιομηχανία του αθλήματος, καθώς τα στερεότυπα που συγκρατούσαν αυτό το ανδροκρατούμενο άθλημα, έσπασε η Jamie Chadwick, αφού ήταν η πρωταθλήτρια της διοργάνωσης. Πριν από λίγες ημέρες, η Katherine Legge ανακοίνωσε ότι θα είναι μία εκ των 14 οδηγών που θα αγωνιστούν στο πρωτάθλημα του 2020 που θα διεξαχθεί στην Αλμερία.

Αυτή την περίοδο αποτελεί μέλος των «Girls On Track», έχοντας στόχο να προωθήσει την παρουσία νέων γυναικών στο μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Πηγή φωτογραφίας: @katherineracing

«Κοιτάξτε γύρω και θα δείτε και άλλα νεαρά κορίτσια να ξεκινούν. Δείτε τον τρόπο που κοιτάζουν σας. Συνειδητοποιείστε ότι μπορείτε πραγματικά να κάνετε κάτι που κάνει τη διαφορά. Δεν είναι μόνο για σας. Πρόκειται και για την επόμενη γενιά. Δεν υπάρχει τίποτα που να σας εμποδίζει να υποστηρίξετε άλλους ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν το άθλημα που έχετε επιλέξει να κάνετε στη ζωή σας.»