SUCCESS STORIES

Κισμέκια Κορμπέτ: Η ανοσολόγος που έπαιξε ρόλο – κλειδί στην ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού

Κισμέκια Κορμπέτ: Η ανοσολόγος που έπαιξε ρόλο - κλειδί στην ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού
πηγή: Instagram @kizzyphd

«Το εμβόλιο μαθαίνει στο σώμα πώς να απομακρύνει τον ιό, δείχνοντάς του την πρωτεΐνική του σύσταση. Το σώμα, έπειτα, λέει “Α ναι, έχω ξαναδεί αυτήν τη πρωτεΐνη. Ας την καταπολεμήσω”. Έτσι δουλεύει», εξήγησε στο CBS η Κισμέκια Κορμπέτ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lisa Ling (@lisalingstagram)


Πρόκειται για την εξαιρετική ανοσολόγο που, όπως έχει αναφέρει κι ο Άντονι Φάουτσι, «ανέπτυξε το εμβόλιο που σύντομα θα κάνετε όλοι». Είναι η Αφροαμερικανίδα που θα μείνει στην ιστορία ως η επιστήμονας που βρέθηκε στη πρώτη γραμμή της παγκόσμιας μάχης για την εύρεση ενός εμβολίου ενάντια στον SARS-CoV-2 και, χάρη στις γνώσεις και το ταλέντο της, έφερε την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας.

Η Κορμπέτ είναι η επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας ερευνητών για το εμβόλιο. Μάλιστα, πρόσφατα συνεργάστηκε με τη Moderna. Ακόμη και πριν συμμετάσχει στον αγώνα κατά του κορονοϊού, όμως, είχε μία αξιόλογη καριέρα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kizzy.PhD (@kizzyphd)


Ως μαθήτρια, συμμετείχε στο Project SEED, ένα πρόγραμμα για χαρισματικούς νέους που ανήκαν σε μειονότητες. Μπόρεσε, έτσι, να κάνει μαθήματα χημείας στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Βορείου Καρολίνα και, τελικά, βρέθηκε να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Περνούσε τα καλοκαίρια της μελετώντας και κάνοντας πειράματα, ώσπου έγινε δεκτή για πρακτική στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ). Εκεί ήταν που ξεκίνησε να ενδιαφέρεται για τους διάφορους κορονοϊούς.

Πήρε το πτυχίο της και ξεκίνησε διδακτορικό στη μικροβιολογία και την ανοσολογία. Μέχρι να ολοκληρώσει τη διατριβή της, είχε άρχισε να εργάζεται ως βοηθός σε έρευνες για τις μολυσματικές ασθένειες.

Το εντυπωσιακό βιογραφικό και ο επαγγελματισμός που έδειξε πίσω στην εποχή που έκανε την πρακτική της, της χάρισαν μία θέση στο Ερευνητικό Κέντρο για Εμβόλια του ΝΙΗ, το 2014. Και τότε ξεκίνησε η συνεργασία της με τον Φάουτσι – κάτι που, όπως έχει δηλώσει η ίδια, δεν περίμενε πως θα γινόταν ποτέ.

«Ο λόγος που ξεκίνησα να ασχολούμαι με τους κορονοϊούς δεν ήταν η ανακάλυψη του εμβολίου. Αυτό που ήθελα, όμως, ήταν να κατανοήσω πλήρως τη λειτουργία των εμβολίων, ώστε μελλοντικά να μπορέσω να αναπτύξω ένα», ανέφερε σε συνέντευξή της στο ABC News.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη STEMinism365 (@steminism365)

Το 2020 λοιπόν, ήρθε η στιγμή για την οποία προετοιμαζόταν επί έξι ολόκληρα χρόνια. Στις αρχές του περσινού Ιανουαρίου, «γνωρίζοντας πως εμφανίστηκε μία νέα ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος στη Γουχάν, ξεκίνησα να λαμβάνω emails που μου έλεγαν να οργανώσω την ομάδα μου», είπε. Κι όταν η πανδημία βρισκόταν ακόμη στα αρχικά της στάδια, εκείνη ήταν σχεδόν σίγουρη πως οι προβλέψεις του Φάουτσι για τα εμβόλια θα έβγαιναν αληθινές. Πράγματι, θα είχαμε εμβόλια σε λιγότερο από ένα έτος – θα φρόντιζε η ίδια για αυτό.

«Ήταν απόλυτα εφικτό, αν ενώναμε γρήγορα όλα τα κομμάτια του παζλ», εκμυστηρεύτηκε.

Το όνομά της εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα μέσα ενημέρωσης στις 3 Μαρτίου, ως μέλος της ομάδας επιστημόνων που θα μιλούσαν με τον Ντόναλντ Τραμπ για την πορεία του ιού. Εκείνη την εποχή, οι ΗΠΑ δεν είχαν γνωρίσει ακόμη την κρίση στην υγεία. Παράλληλα, στο συγκεκριμένο γκρουπ ειδικών δεν υπήρχε κανένας νέος και έγχρωμος, εκτός από την Κισμέκια Κορμπέτ.

«Ένιωσα πως ήταν ανάγκη να με δουν, να μη γίνω μία ακόμη αφανής ηρωίδα. Αισθάνθηκα πως ήταν σημαντικό να κάνω ένα βήμα μπροστά, ώστε οι να πάρουν την αναγνώριση που τους αξίζει οι  νεότεροι επιστήμονες και οι έγχρωμοι άνθρωποι που τόσο καιρό εργάζονται στο παρασκήνιο και κάνουν όλη τη “βρώμικη δουλειά” για τόσο μεγάλα έργα», έχει αναφέρει.


Ο Φάουτσι δήλωσε στο παρελθόν πως η Κορμπέτ διαδραματίζει ρόλο – κλειδί στην ανάπτυξη του εμβολίου κι αυτό θα έπρεπε να γίνει ελπίδα στους Μαύρους Αμερικανούς.

«Το πρώτο που θέλω να πω στους Αφροαμερικανούς αδελφούς μου είναι πως το εμβόλιο που θα κάνετε, αναπτύχθηκε από μία Αφροαμερικανίδα. Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ», είπε χαρακτηριστικά.

 

Διαβάστε επίσης:

Γκιταντζάλι Ράο: Η 15χρονη επιστήμονας είναι το «Παιδί της Χρονιάς» στο εξώφυλλο του ΤΙΜΕ

Κάθριν Γιάνσεν: Η εξαιρετική βιολόγος πίσω από το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό

Eunice Newton Foote: Η επιστήμονας που ανακάλυψε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ξεχάστηκε από την ιστορία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση