SUCCESS STORIES

Meg Whitman: Η πρώην CEO του eBay που δεν της χαρίστηκε τίποτα

πηγή: www.instagram.com/tipstor

Βρίσκεται στο χώρο των επιχειρήσεων εδώ και 40 χρόνια. Έχει ηγηθεί κολοσσών, όπως το eBay και η Hewlett-Packard σε σημαντικές και μεταβατικές περιόδους, ενώ κατάφερε να βγάλει δισεκατομμύρια. Το 2010 έθεσε υποψηφιότητα για την κυβέρνηση της California και κάλυψε σχεδόν μόνη της τα έξοδα της προεκλογικής της εκστρατείας, τα οποία άγγιζαν τα 150 εκατομμύρια δολάρια. Ο λόγος για τη Meg Whitman.

Σήμερα, ασχολείται με μία πλατφόρμα streaming, την Quibi.

Γεννήθηκε το 1956 στη Νέα Υόρκη και η οικογένειά της άνηκε στην «ελίτ» της Βοστόνης, τους Boston Brahims, όπως ήταν γνωστοί.

Η ίδια ασχολούταν με τα σπορ ως παιδί, παίζοντας τέννις  και λακρός, ενώ συμμετείχε σε αγώνες κολύμβησης και το καλλιτεχνικού πατινάζ. Επιπλέον, ήταν εξαιρετική μαθήτρια: Αποφοίτησε από το Λύκειο ένα χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Αρχικά ήθελε να γίνει γιατρός και πέρασε στο Πανεπιστήμιο Princeton για να ακολουθήσει το όνειρό της. Όταν, όμως, πέρασε ένα από τα φοιτητικά της καλοκαίρια πουλώντας διαφημίσεις του περιοδικού της σχολής, αποφάσισε να τραβήξει διαφορετικό μονοπάτι. Σπούδασε, λοιπόν, Οικονομικά και συνέχισε με ένα ΜΒΑ στο Harvard.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Richi Innovation Camp (@richicamp) στις

Σπούδαζε ακόμα όταν συνάντησε το σύζυγό της, Griffith Harsh IV. Δεν υπήρξε τίποτα ερωτικό μεταξύ τους για χρόνια, μέχρι που εκείνη τον κάλεσε στο γάμο της αδελφής της. Εκείνος δεν εμφανίστηκε ποτέ, την πήρε τηλέφωνο για να ζητήσει συγγνώμη και, μαζί με τη συγγνώμη, της ζήτησε να βγουν ραντεβού. Οι δυο τους παντρεύτηκαν το 1980 και απέκτησαν δύο γιους.

Ένα χρόνο πριν το γάμο, η Meg ξεκίνησε να εργάζεται στο τμήμα marketing της εταιρείας Procter&Gamble. Πριν τελειώσει την εκπαίδευσή της, πρόσεξε πως οι γυναίκες που έκαναν την πρακτική τους εκεί, δε δικαιούνταν εταιρική πιστωτική κάρτα, σε αντίθεση με τους άνδρες. Ο λόγος; Κυριαρχούσε η πεποίθηση ότι δεν ήταν ασφαλές! Τότε όρθωσε το ανάστημά της και έδωσε τεράστιο αγώνα, ώσπου τελικά η P&G υποχώρησε.

Στη συνέχεια, πέρασε από πολλές επιχειρήσεις. Ανάμεσά τους η Bain&Company και η The Walt Disney Company. Εργάστηκε στην Hasbro και ήταν υπεύθυνη για το παλιότερο και πιο πολύτιμο παιχνίδι: τον Κύριο Πατάτα. Επιπλέον, εκείνη έφερε στις ΗΠΑ την παιδική εκπομπή από τη Βρετανία, Teletubbies.

Όταν της προτάθηκε να παραιτηθεί από αυτή τη θέση, αρχικά αρνήθηκε. Άλλωστε, τι ήταν αυτό το eBay και γιατί να έφευγε από τη Βοστόνη; Τελικά, μετά από τεράστια προσπάθεια την έπεισαν και δέχθηκε τη θέση της CEO. Το 1998, στην πρώτη της μέρα, το site «έπεσε». Δεν το θεώρησε κακό οιωνό και έμεινε, δίνοντας τον καλύτερό της εαυτό.

Ήταν μία απαιτητική διευθύντρια και δεν είχε την καλύτερη συμπεριφορά. Το 2007, μάλιστα, μία υπάλληλος την κατηγόρησε ότι την έσπρωξε. Για τη διευθέτηση του θέματος, η εταιρεία την πλήρωσε περίπου 200 χιλιάδες δολάρια και η παρεξήγηση έμεινε μεταξύ τους.

Όταν η Meg Whitman ανέλαβε το eBay, το προσωπικό αριθμούσε 30 άτομα και κέρδη 4 εκατομμυρίων. Δέκα χρόνια αργότερα, όταν αποσύρθηκε, 15 χιλιάδες υπάλληλοι εργάζονταν εκεί, ενώ τα έσοδα άγγιζαν τα 8 δις!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stephynie Malik (@stephyniemalik) στις

Η αξία της σήμερα, είναι περίπου 4 δισεκατομμύρια. Ήταν η δεύτερη πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα των ΗΠΑ για το 2019 και, παρότι δε συμμετέχει στην πρωτοβουλία The Giving Pledge του Bill Gates, δηλαδή τη δέσμευση πολλών κροίσων να παρέχουν μεγάλα ποσά της περιουσίας τους σε αγαθοεργίες, η οικογένειά της έχει το δικό της φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Μετά το eBay, στη ζωή της ήρθαν οι εκλογές, όμως δε βγήκε νικήτρια. Λίγους μήνες μετά την ήττα της, επέστρεψε στις επιχειρήσεις και έγινε η διευθύντρια της HP. Η εταιρεία δεν πήγαινε καλά κι εκείνη έπρεπε να προσπαθήσει σκληρά, να μειώσει το κόστος όσο το δυνατόν περισσότερο και να απολύσει περίπου 85 χιλιάδες υπαλλήλους.

Το 2015 αποφάσισε να τη χωρίσει σε δύο μέρη: Την HP Inc, για την παραγωγή υπολογιστών και εκτυπωτών, και την HP Enterprise, υπεύθυνη για το software. Παρέμεινε CEO της HPE.

Τρία χρόνια αργότερα, αποσύρθηκε από τη διεύθυνση καθώς θεώρησε ότι ήταν καιρός να αναλάβει τα ηνία η νέα γενιά. Την επόμενη χρονιά, αποσύρθηκε εντελώς.

Πλέον, η Meg Whitman είναι CEO της πλατφόρμας Quibi στην οποία θα αναρτούνται μικρά βίντεο. Ενώ ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο, λόγω της πανδημίας είναι πια άγνωστο το πότε θα γίνει αυτό.