SUCCESS STORIES

Πολέτ Τζόρνταν: H πρώτη ιθαγενής Αμερικανίδα που διεκδικεί τη θέση της στη Γερουσία

πηγή: Facebook

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Idaho. Αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα απέναντι στο Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Τζιμ Ρις, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του για τρίτη συνεχόμενη εξαετία. Αν η Πολέτ Τζόρνταν (Paulette Jordan) καταφέρει να εκλεγεί, θα είναι η πρώτη ιθαγενής Αμερικανίδα Γερουσιαστής της ιστορίας. Ταυτόχρονα, θα γίνει η πρώτη Δημοκρατική εκπρόσωπος της πολιτείας έπειτα από 40 ολόκληρα χρόνια.

Η 40χρονη πολιτικός κατάγεται από την ινδιάνικη φυλή της Coeur d’Alene. Από μικρή ήρθε σε επαφή με την ιστορία της, έμαθε να αγαπά την κοινότητά της και να προστατεύει τον τόπο της. Και οι δύο της παππούδες ήταν ηγέτες, ασχολούνταν με τα ζητήματα που αντιμετώπιζε ο καταυλισμός και διαπραγματεύονταν με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Εκείνοι είναι που την ενέπνευσαν να ασχοληθεί με το χώρο της πολιτικής.

«Όλα έχουν σχέση με την ανεξαρτησία και την προστασία του τρόπου ζωής μας. Μεγάλωσα μαθαίνοντας να παλεύω να γίνω οικονομικά ισχυρή και να μη διστάζω να υψώνω τη φωνή μου για ζητήματα γης και προστασίας των φυσικών πόρων, να σέβομαι το περιβάλλον», δήλωσε στο CNBC.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Paulette Jordan (@electpaulette) στις


Όταν αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον το 2003, ακολούθησε τα βήματα των προγόνων της κι εξελέγη στο κοινοτικό συμβούλιο των Coeur d’ Alene, πέντε χρόνια μετά. Το 2014, προσπάθησε να μπει στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τα κατάφερε. Πήρε, μάλιστα, τη θέση της Ρεπουμπλικανής Σίντυ Ατζίντιους και παρέμεινε εκεί για δύο συνεχόμενες εκλογικές περιόδους.

Το 2018, συνέχισε το ταξίδι της στο χώρο της πολιτικής όταν έγινε η υποψήφια κυβερνήτης του Αϊντάχο για τη Δημοκρατική παράταξη. Τότε, μάλιστα, έγινε η πρώτη γυναίκα που έλαβε το χρίσμα μεγάλου κόμματος αλλά και η πρώτη ιθαγενής Ινδιάνα της ιστορίας. Δεν κέρδισε, όμως. Πρώτος βγήκε ο Μπραντ Λιτλ των Ρεπουμπλικανών.

Αυτή τη στιγμή, η Πολέτ Τζόρνταν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο National Indian Gaming Association. Στην πράξη, βέβαια, έχει αποσυρθεί προκειμένου να γίνει Γερουσιαστής. Αν εκλεγεί, πρόκειται να επικεντρωθεί στη βελτίωση του συστήματος υγείας. Σκοπός της είναι να βοηθήσει όλους όσους έπληξε η πανδημία και δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Paulette Jordan (@electpaulette) στις


Κατά την άποψή της, οι πιο οικονομικά ευπαθείς ομάδες των ΗΠΑ είναι εκείνες των ιθαγενών και των έγχρωμων. Έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από τις συνέπειες του κορονοϊού. Ας μην ξεχνάμε πως στους Ναβάχο παρατηρήθηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων στη χώρα. Στην πολιτεία του Νέου Μεξικό, οι νοσούντες της κοινότητας των ιθαγενών – που δεν ξεπερνά το 10% του πληθυσμού – αποτελούσαν το 55% ολόκληρης της περιοχής.

Η Τζόρνταν ονειρεύεται τη μέρα που όλοι οι πολίτες του Αϊντάχο θα έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας. Παλεύοντας για την πραγματοποίηση του οράματός της, θέλει να αντιμετωπίσει και την οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία.

«Θέλω να δω την οικονομία μας να ευνοεί την εργατική τάξη και να βεβαιωθώ πως οι οικονομικά πιεσμένες κοινότητες θα βγουν δυνατές. Τόσοι άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα έξωσης, τόσοι άστεγοι βρίσκονται σε αναμονή και δεν ξέρουν αν τελικά θα μπουν σε καταφύγια, τόσες οικογένειες δεν ξέρουν αν θα έχουν φαγητό στο τραπέζι τους. Είναι λυπηρό, όμως πέρα για πέρα αληθινό κι έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε τα πράγματα προς όφελος όλων», δήλωσε στο CNBC.

Πολλοί θα σκεφτούν πως, στον 21ο αιώνα, δε γίνεται να μην έχει υπάρξει καμία άλλη ιθαγενής στη Γερουσία. Αλλά είναι αλήθεια. Η Τζόρνταν θίγει το ζήτημα όσο συχνότερα γίνεται. «Θέλω να θυμίσω στον κόσμο πως όχι μόνο υποφέραμε λόγω μίας γενοκτονίας που αυτή η χώρα επιμένει να θάβει κάτω από το χαλί, αλλά η ιστορία μας δε διδάσκεται καν στα σχολεία. Δεν διδάσκεται στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης», τονίζει.

Σ’ αυτήν ακριβώς την άγνοια αποδίδει την αφέλεια πολλών Αμερικανών για τα προβλήματα που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν οι ιθαγενείς. Ξεχνούν πως μέχρι το 1962 δεν είχαν καν δικαίωμα ψήφου στην ίδια τους την πατρίδα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Paulette Jordan (@electpaulette) στις


«Είμαστε οι τελευταίοι που θα καθίσουν στο τραπέζι και θα ακουστούν. Και τώρα που αρχίζουμε να ψηφίζουμε και να συμμετέχουμε στα κοινά, αναγνωρίζουμε πως όχι απλώς μπορούμε να στηρίξουμε φωνές, αλλά να γίνουμε οι ίδιοι η φωνή του λαού».

 

Διαβάστε επίσης:

Εliane Tilieux: Η πρώτη γυναίκα στην προεδρία της Βουλής του Βελγίου

Kamala Harris: «Αν γινόμουν η πρώτη Πρόεδρος των ΗΠΑ, το μέλλον του Λευκού Οίκου θα άλλαζε»

Alexandria Ocasio-Cortez: Η σταρ της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση