SUCCESS STORIES

Sanna Marin: Η νεότερη Πρωθυπουργός του κόσμου είναι αποφασισμένη να αλλάξει τα πάντα

πηγή: Instagram @sannamarin

«Είμαι απόλυτα σίγουρος πως, αν για δύο χρόνια, κάθε κράτος του κόσμου είχε μία γυναίκα για οδηγό, θα βλέπαμε σημαντική βελτίωση στα πάντα. Αν κοιτάξουμε τον κόσμο και δούμε τα προβλήματά του, θα παρατηρήσουμε πως οφείλονται σε ηλικιωμένους ανθρώπους, κυρίως άνδρες, που δεν κάνουν στην άκρη. Είναι σημαντικό οι πολιτικοί αρχηγοί να προσπαθήσουν ναθυμηθούν πως είναι εκεί για να κάνουν μία δουλειά, όμως όχι εφ’ όρου ζωής, δεν είναι εκεί για να προωθούν τη δική τους σκέψη ή τη δική τους δύναμη». Αυτά ήταν τα λόγια του Barack Obama σε ομιλία του στη Σιγκαπούρη. Αντικατοπτρίζουν ιδανικά, όμως, την κατάσταση μίας χώρας αρκετά μακρινής, στη Σκανδιναβία.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2019, η Sanna Marin ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Φινλανδίας. Είναι η τρίτη γυναίκα που ηγείται της χώρας αυτής και, παράλληλα, η νεότερη πρωθυπουργός του κόσμου, στα 34 της χρόνια. Έκανε δυναμική είσοδο στο χώρο της πολιτικής όταν ήταν μόλις 27 και, λίγο αργότερα, ανέλαβε το Υπουργείο Μεταφορών κι Επικοινωνίας. Σίγουρα, λοιπόν, πρόκειται για μία ιδιαίτερη προσωπικότητα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin) on

Γεννήθηκε στο Ελσίνκι το 1985 κι έζησε σε αρκετές πόλεις, πριν εγκατασταθεί  με την οικογένειά της στην Τάμπερε. Μεγάλωσε με τη μητέρα της και τη σύντροφό της, κάτι που τη δυσκόλεψε ιδιαίτερα όταν ήταν μικρή. Ένιωθε αόρατη, καθώς κανείς δεν την αντιμετώπιζε σαν φυσιολογικό παίδί.

«Για εμένα, όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Δεν είναι θέμα προσωπικής άποψης. Αυτό αποτελεί θεμέλιο για όλα», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της, το 2015.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin) on


Ήταν το πρώτο μέλος της ευρύτερης οικογένειας που πέρασε στο Πανεπιστήμιο. Αποφοίτησε από το Λύκειο Prikkala, το 2004, και σπούδασε Δημόσια Διοίκηση. Το 2012, έγινε Δήμαρχος της πόλης της, στην οποία κατοικούν περίπου 230 χιλιάδες άτομα. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, εξελέγη Βουλευτής με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, εκπροσωπώντας την περιφέρεια της Πίρκανμαα.

Από τον Ιούνιο έως το Δεκέμβριο του 2019, ήταν Υπουργός Μεταφορών. Όλα κυλούσαν σύμφωνα με το πρόγραμμα, μέχρι που ο πρώην Πρωθυπουργός, Antti Rinne, παραιτήθηκε. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε μία απεργία υπαλλήλων ταχυδρομείου φάνηκε ανεπαρκής, προκαλώντας την οργή των Φινλανδών. Έτσι, το Σοσιαλιστικό Κόμμα πραγματοποίησε εσωτερικές εκλογές κι εκείνη βγήκε νικήτρια.

Με την ορκωμοσία της, ήρθε μία νέα εποχής το χώρο της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Έγινε η νεότερη ηγέτιδα του κόσμου κι αποφάσισε να αλλάξει τα πάντα. «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, μέχρι να ξαναχτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης με το λαό», είπε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά. «Ποτέ δε σκέφτηκα την ηλικία ή το φύλο μου. Προτιμώ να σκέφτομαι τους λόγους που με ώθησαν στην ενασχόληση με τα κοινά κι όλα αυτά που με έχουν φέρει κοντά στους ψηφοφόρους  μου.»

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin) on

Το επίτευγμά της μπορεί να μας φαίνεται ασήμαντο αυτή τη στιγμή. Ας τη συγκρίνουμε, όμως, με τον Donald Trump, ο οποίος έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ έχοντας κλείσει τα 70, ενώ ο τελευταίος Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας που ήταν κάτω από 40 ετών, εξελέγη το 1806.

Η Sanna Marin ανήκει στη νέα γενιά ηγετών που αφιερώνουν τη ζωή τους στο να κάνουν τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος. Μαζί της, η 39χρονη Jacinda Ardern, της Νέας Ζηλανδίας, και 0 38χρονος Nayib Bukele, του Ελ Σαλβαδόρ.